Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Πως έμεινε στα "χαρτιά" η δημιουργία δημοτικού δικτύου WI-FI

Ευκαιρία για το Δήμο Θερμαϊκού να αξιοποιήσει σχετικό πρόγραμμα της Ε.Ε.
Στα χαρτιά, έμεινε μία ακόμη “δέσμευση” της διοίκησης Μαυρομάτη ότι θα προχωρούσε στη δημιουργία δημοτικού δικτύου WI-FI, προκειμένου να μπορούν να συνδέονται δωρεάν οι δημότες, κυρίως οι νέοι. Αν και πέρασαν τέσσερα χρόνια από τότε, η εξαγγελία της δημοτικής αρχής ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Έστω και την ύστατη αυτή ώρα, η δημοτική αρχή έχει την ευκαιρία που παρέχει, πρωτίστως σε Δήμους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για δωρεάν συνδεσιμότητα Wi-Fi.

Ας δούμε όμως πως έχει το θέμα:
Ήταν στις 16 Οκτωβρίου του 2014, όταν ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, έφερε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού θέμα, που μάλιστα το χαρακτήρισε “κατεπείγον” για τη δημιουργία δικτύου Wi-Fi  Hotspots σε 29 σημεία του Δήμου. Μάλιστα, σύμφωνα με την εξαγγελία του δημάρχου, θα δίνονταν έμφαση κατά τη δημιουργία αυτού του δημοτικού δικτύου, στα πολυσύχναστα σημεία πολιτιστικού και εμπορικού ενδιαφέροντος (πλατείες, πεζόδρομοι, βιβλιοθήκες, πάρκα, παραλίες, αθλητικά και εμπορικά κέντρα κ.λπ.).
Η πρόταση αυτή, ψηφίστηκε τότε ομόφωνα, με τον δήμαρχο Θερμαϊκού να δηλώνει περιχαρής ότι η δημιουργία του δημοτικού δικτύου WI-FI θα γινόταν «χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για το ταμείο του Δήμου, αφού η συνεργασία με τον φορέα που θα εγκαταστήσει τις υποδομές θα είναι ανταποδοτική».
Πέρασαν 18 μήνες από τότε, δεν πραγματοποιήθηκε απολύτως τίποτα ως προς την εξαγγελία δημιουργίας δημοτικού δικτύου WI-FI, οπότε στις 8 Απριλίου 2016, η δημοτική παράταξη “Συμπολιτεία Θερμαϊκού”, με τις υπογραφές των τριών δημοτικών της συμβούλων, καταθέτει ερώτηση προς τη διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, κατηγορώντας την για ασυνέπεια και ανακολουθία. Μάλιστα ρωτούσε μήπως η υπαναχώρηση αυτή της δημοτικής αρχής, έχει σχέση με τυχόν αντίδραση των εταιριών κινητής τηλεφωνίας που χαρατσώνουν άγρια όσους θέλουν να συνδεθούν στο διαδίκτυο με τις φορητές τους συσκευές (smartphones, tamblets, και laptops) μέσω των δικτύων των εταιριών κινητής τηλεφωνίας. Τέλος η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» καλούσε τη διοίκηση του δήμου να υλοποιήσει τάχιστα την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, για τη δημιουργία του δημοτικού δικτύου WI-FI, προκειμένου να προχωρήσει επιτέλους η ψηφιακή αναβάθμιση στην περιοχή μας, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συνδημοτών.
Η απάντηση του δημάρχου ήταν ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονται και σύντομα θα είναι πραγματικότητα η δωρεάν διασύνδεση των πολιτών του Θερμαϊκού με το διαδίκτυο. Περιττό φυσικά να αναφέρουμε ότι αν και πέρασαν άλλα δύο χρλόνια από τότε και συνολικά μία τετραετία από την εξαγγελία Μαυρομάτη, αυτή παραμένει μόνο στα χαρτιά, χωρίς να έχει γίνει απολύτως τίποτα στην κατεύθυνση αυτή.

Η μεγάλη ευκαιρία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Σήμερα, η ομόφωνη εκείνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού μπορεί επιτέλους να υλοποιηθεί και μάλιστα εντελώς δωρεάν, μετά την βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξασφαλίσει δωρεάν συνδεσιμότητα Wi-Fi για τους πολίτες και τους επισκέπτες σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, δημόσια κτίρια, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας και μουσεία, παντού στην Ευρώπη μέσω του WiFi4EU.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά την εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού Wi-Fi στα κέντρα κοινωνικής ζωής και αφορά κυρίως Δήμους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δίνει τη δυνατότητα να εφοδιαστεί κάθε ευρωπαϊκό χωριό και κάθε ευρωπαϊκή πόλη με δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο στα κυριότερα κέντρα της δημόσιας ζωής έως το 2020.
Μάλιστα, υπάρχει και σχετική παρότρυνση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος δήλωσε ότι “Συνδεσιμότητα προς όφελος όλων σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να έχει σημασία πού ζεις ή πόσα χρήματα κερδίζεις.

Τοπικοί δημόσιοι φορείς

Το πρόγραμμα WiFi4EU είναι ανοικτό σε φορείς του δημοσίου, όπως οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας, κ.λπ. Τα έξοδα εξοπλισμού και εγκατάστασης (σημεία πρόσβασης στο διαδίκτυο) θα καλυφθούν από το πρόγραμμα, ενώ ο δικαιούχος θα αναλάβει τα έξοδα συνδεσιμότητας (συνδρομή για διαδικτυακές υπηρεσίες) και συντήρησης του εξοπλισμού για 3 τουλάχιστον χρόνια.
Οι τοπικές αρχές θα ενθαρρυνθούν να αναπτύξουν και να προωθήσουν δικές τους ψηφιακές υπηρεσίες σε τομείς όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η ηλεκτρονική υγεία και ο ηλεκτρονικός τουρισμός κ.λπ., μέσω ειδικά προβλεπόμενης εφαρμογής.

Σχετικά έγγραφα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.