Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Για το “έργο ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες τύπου LED”

του Θοδωρή Τζίνα*
Σήμερα ο Δήμαρχος, με ανακοινώσεις και τυμπανοκρουσίες θριάμβου, κήρυξε την επίσημη έναρξη του “έργου ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες τύπου LED”. Προχθές εγκαινιάστηκε ένα κιόσκι ως πυροφυλάκιο, ενώ για τις 26-07-18 ήταν προγραμματισμένα (αλλά αναβλήθηκαν λόγω εθνικού πένθους) τα εγκαίνια “των εργασιών αποκατάστασης από τις πλημμύρες”!;;. Δεν ξέρω τι νόημα δίνει ο καθένας στον όρο «εγκαίνια», αλλά είναι βέβαιο ότι, με τον καθορισμό της ημερομηνίας των εκλογών, μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο και η Δημοτική αρχή ακολουθώντας την «παράδοση» προσπαθεί τον τελευταίο χρόνο της διοίκησής της να δείξει κάποιο έργο.

Ας μείνουμε όμως στο θέμα του “μεγάλου έργου των LED”. Σίγουρα σε αρκετές περιοχές του Δήμου ο δημοτικός φωτισμός είναι προβληματικός. Είναι όμως η ενδεδειγμένη λύση ένα έργο μαμούθ - μια εργολαβία των 3.500.000€ και μάλιστα με δανεισμό; Η δημοτική μας παράταξη ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ εξέφρασε από την αρχή τις αντιρρήσεις της και δεν ψήφισε σε κανένα στάδιο της διαδικασίας το έργο (σε αντίθεση με την μείζονα αντιπολίτευση). Δηλαδή πριν ακόμη αναδειχθούν τα επιμέρους θέματα για την αρτιότητα της μελέτης, τους όρους του διαγωνισμού, τις προδιαγραφές και τις τιμές των υλικών, της μιας και μοναδικής, συμμετοχής εργολάβου και τις μετέπειτα δικαστικές εμπλοκές, η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ είχε διατυπώσει από την αρχή επιφυλάξεις, γιατί:
  1. Θεωρήσαμε υπερβολικό και δυσανάλογο το ποσό για το συγκεκριμένο έργο. Την στιγμή που στο Δήμο μας υπάρχουν κι άλλες ανάγκες, ίσως πιο επιτακτικές π.χ. διαχείριση απορριμμάτων, οδικό δίκτυο, ύδρευση κ.α. Θέσαμε δηλαδή θέμα αναγκαιότητας, ιεράρχησης και προτεραιότητας για το έργο. Πιστεύουμε ότι η βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού θα έπρεπε να γίνει άμεσα και εστιασμένα σε προβληματικές περιοχές με επιμέρους μικρά έργα και με ιδίους πόρους (από τα δημοτικά τέλη) που προορίζονται κανονικά για αυτό το σκοπό. Ενώ η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με οικονομικού τύπου να γίνει σταδιακά, όταν οι παλιοί θα «καίγονται». Με τόσα χρήματα θα μπορούσαν να αναζητηθούν άλλες λύσεις, πιο παραγωγικές για την συνολική βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος του Δήμου.
  2. Το έργο προβλέπεται να πληρωθεί με δανεισμό, κατά το ήμισυ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με χαμηλό επιτόκιο και το άλλο μισό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με αρκετά τσιμπημένο επιτόκιο (κοντά στο 5%). Βάζει λοιπόν ο Δήμος ένα μεγάλο βάρος στην πλάτη του για την επόμενη δεκαετία. Όμως ακόμη πιο σημαντικό για μας είναι ότι αναλώνεται μεγάλο μέρος της δανειακής ικανότητας του Δήμου, αφού υπάρχουν νομοθετημένα όρια στο δανεισμό. Αν χρειαστεί δηλαδή ο Δήμος να δανειστεί για κάποια άλλη ανάγκη ή επένδυση, οι δυνατότητες θα είναι περιορισμένες.
  3. Ισχυρίζεται η Διοίκηση του Δήμου ότι με τη μείωση της κατανάλωσης, άρα και της δαπάνης, θα αποπληρώνει το δάνειο. Μακάρι, αλλά διατηρούμε επιφυλάξεις και κρατάμε μικρό καλάθι. Γι αυτό είχαμε προτείνει να κάνουμε ένα μικρό πιλοτικό έργο με τοποθέτηση φωτιστικών LED δοκιμαστικά σε μια μικρή περιοχή ή σε ένα μικρό τοπικό διαμέρισμα, ώστε να δούμε στην πράξη την βελτίωση του φωτισμού και την πραγματική εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης άμεσα θα ζητήσουμε από την Διοίκηση αλλά και από τη ΔΕΗ τα στοιχεία κατανάλωσης του προηγούμενου έτους, ώστε να έχουμε στοιχεία αναφοράς και σύγκρισης. Ας μη παραβλέπουμε ότι η τεχνολογία τρέχει και αλλάζει διαρκώς, κανείς δεν αποκλείει - το αντίθετο μάλιστα- ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι διαθέσιμα στην αγορά ακόμη πιο αποδοτικά φωτιστικά (πχ με φωτοβολταϊκά) ή τα ίδια με υποπολλαπλάσια τιμή (αν δεν υπάρχουν ήδη).
  4. Κάθε μεγάλη εργολαβία στην ελληνική πραγματικότητα, βάσιμα ή αβάσιμα, δημιουργεί υπόνοιες διαπλοκής. Οι οποίες είναι φυσικό να διογκώνονται όταν στον διαγωνισμό υπάρχει μια και μοναδική προσφορά με απειροελάχιστη έκπτωση.
Κλείνοντας τέλος, ανεξάρτητα από τον αν η όλη διαδικασία για τα LED έγινε ή όχι με σωστό τρόπο, κάτι που έκριναν ή θα κρίνουν τα δικαστήρια και άλλοι αρμόδιοι θεσμοί της πολιτείας, στο πολιτικό σκέλος θέλω να υπογραμμίσω ότι κάποτε οι Δήμοι πρέπει να ξεφύγουν από την πολιτική της «λάμπας» και της «ανάπλασης» και να στραφούν σε πιο παραγωγικές επενδύσεις και σε έργα υποδομής που διαμορφώνουν ένα περιβάλλον ανάπτυξης. Η κρίση της χώρας και η οικονομική μας δυσπραγία, κατά τη γνώμη μου, οφείλεται ως ένα βαθμό και στα πολυδάπανα «έργα βιτρίνας».

* O Θεόδωρος Τζίνας, είναι Δημοτικός Σύμβουλος της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ.


1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.