Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Στα 6,5 εκατ. ευρώ οι ανείσπρακτες οφειλές προς το δήμο Θερμαϊκού

Ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου για τους πλειστηριασμούς
Στο ποσό των 6.560.825,56 ευρώ ανέρχεται το σύνολο των ανείσπρακτων οφειλών από ιδιώτες προς το δήμο Θερμαϊκού, όπως προέκυψε από στοιχεία της αρμόδιας δημοτικής υπηρεσίας με αφορμή πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" με αίτημα να μην ισχύσει το μέτρο της διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς Δήμους που θα ξεκινούν από τα 500 ευρώ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι οφειλές που αφορούν ποσά μέχρι 500,00 ευρώ είναι 931 και άνω των 500,00 ευρώ είναι 1.615. Σε ενήμερη ρύθμιση έχουν υπαχθεί 821 οφειλέτες.
Οι οφειλές των νοικοκυριών προς τους Δήμους αφορούν κυρίως σε ανταποδοτικά τέλη, τέλη νεκροταφείου, οφειλές νερού, τροφεία παιδικών σταθμών, κατάληψης πεζοδρομίων, το τέλος επιτηδεύματος, κλήσεις από την στάθμευση αυτοκινήτων ΤΑΠ. κλπ.
Πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις έδωσαν τη δυνατότητα στους δήμους να διασταυρώνουν στοιχεία οφειλετών με άλλους κρατικούς εισπρακτικούς μηχανισμούς (Εφορία, ΔΕΗ), να μπλοκάρουν και να κάνουν κατασχέσεις λογαριασμών, τη φορολογική ενημερότητα, να κινούν διαδικασίες προκατάσχεσης και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων οφειλετών.
Μέχρι σήμερα από το δήμο Θερμαϊκού έχουν γίνει για το θέμα αυτό δεσμεύσεις ΑΦΜ, δεσμεύσεις λογαριασμών, προσημειώσεις ακινήτων.
Με το ψήφισμα, που υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, ζητείται από την κυβέρνηση άμεση νομοθετική ρύθμιση, ώστε να δίνει το δικαίωμα στα Δ.Σ. των Δήμων να αποφασίζουν για διαγραφές οφειλών σε αυτούς που αποδεδειγμένα ούτε μπορούν ούτε έχουν να πληρώσουν, άρα με βάση την οικονομική τους κατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται και οι εργαζόμενοι στις αντίστοιχες υπηρεσίες των Δήμων από τυχόν καταλογισμό, υπόνοια σε δόλο ή αμέλεια στην είσπραξη των οφειλών.
Πιο συγκεκριμένα: Ο δήμος, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές συνθήκες, τον αριθμό των ανέργων, των ενταγμένων στο ΚΕΑ και άλλες ιδιαιτερότητες κοινωνικοοικονομικές που μπορούν να αποτελούν κριτήριο διευκόλυνσης, να προχωρήσει στην:
-- Πλήρη διαγραφή χρεών σε μακροχρόνια άνεργους και ενταγμένους στο ΚΕΑ.
-- Πλήρη διαγραφή σε άτομα που έχουν οικογενειακό εισόδημα την τελευταία 5ετία κατά μέσο όρο έως 12.000 ευρώ, μία (1) κατοικία και δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο.
-- Πλήρη διαγραφή σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και μία (1) κατοικία.
-- Από 12.000 έως 25.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, να γίνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και καταβολή του χρέους σε 200 δόσεις.
-- Από 25.000 έως 50.000 ευρώ διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή του χρέους σε 150 μηνιαίες δόσεις.
-- Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ενταγμένοι στο ΚΕΑ και όσοι την τελευταία πενταετία έχουν μέσο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000, να μην επιβαρύνονται με την προβλεπόμενη από το νόμο επιβάρυνση που αφορά την κατεδάφιση ετοιμόρροπου κτίσματος.
Με το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού διατυπώνεται το αίοτημα να ισχύσει το ίδιο και για τα Νομικά Πρόσωπα του δήμου (ΔΕΥΑΘ κλπ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.