Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018

Προετοιμασίες για τον εορτασμό της Παναγίας της Μηχανιώτισσας

Άρχισαν στη Νέα Μηχανιώνα οι προετοιμασίες για την πανήγυρη της  Παναγίας Φανερωμένης της Μηχανιώτισσας, στα εννιάμερα της Θεοτόκου και ήδη παρατηρείται καθημερινά συρροή πιστών για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της. Οι εκδηλώσεις, θα κορυφωθούν την Τετάρτη 22 Αυγούστου με τον εσπερινό-προσκύνημα της εικόνας της Παναγίας και την περιφορά της στους κεντρικούς δρόμους της Νέας Μηχανιώνας δια των οδών 25ης Μαρτίου, Πολυτεχνείου και 28ης Οκτωβρίου, ενώ την επομένη, Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018, ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί  αρχιερατική θεία λειτουργία..

Χιλιάδες πιστοί κάθε χρόνο στην περιφορά
Με βαθύ αίσθημα κατάνυξης, χιλιάδες πιστοί από την ευρύτερη περιοχή της Μηχανιώνας αλλά και από κάθε γωνιά της Ελλάδας προσέρχονται κάθε χρόνο  στο προσκύνημα της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης, γνωστής ως Μηχανιώτισσας, στα εννιάμερα της Θεοτόκου.
Η εικόνα της Παναγίας της Μηχανιώτισσας, που σύμφωνα με μαρτυρίες, είναι θαυματουργή, συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του τόπου, αφού έφτασε στη Νέα Μηχανιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή «συνταξιδεύοντας» με τους ξεριζωμένους Μηχανιώτες της Κιζικινής Χερσονήσου.
Από την κατασκευή της παλιάς εκκλησίας
Η πρώτη εκκλησία, με το όνομα της Παναγίας Φανερωμένης, κατασκευάστηκε στη Νέα Μηχανιώνα, τέσσερα μόλις χρόνια μετά την εγκατάσταση των ξεριζωμένων, το 1927, και συμβόλιζε τη σύνδεση με τις πατρογονικές εστίες, δίνοντας και το στοιχείο της ιδιαίτερης θρησκευτικότητας των Μηχανιωτών προσφύγων, αποτελώντας παράλληλα και μια κοινή βάση για τη συγκρότηση της τοπικής κοινωνίας.
Οι γιορτές στα εννιάμερα της Παναγίας, με το μεγάλο πανηγύρι, συγκεντρώνουν εδώ και πολλές δεκαετίες πλήθη χιλιάδων πιστών, που θεωρούν τόσο σημαντικές τις εκδηλώσεις ώστε τις κατατάσσουν στη σειρά ως τόσο σημαντικές, όσο οι γιορτές της Παναγίας της Τήνου και της Παναγίας Σουμελά. Οι κάτοικοι της περιοχής πιστεύουν στη θαυματουργή ιδιότητα της Εικόνας και υπάρχουν μαρτυρίες για πιστούς που με τη χάρη Της βρήκαν και πάλι την υγεία τους.
Ο σημερινός Ναός της Παναγίας Φανερωμένης με άριστα αρχιτεκτονικά στοιχεία, συγκεντρώνει τον θαυμασμό των επισκεπτών, αρκετοί από τους οποίους έρχονται και από τη Νότιο Ελλάδα και τα νησιά με οργανωμένες εκδρομές. Η πρώτη πλίνθινη κατασκευή αντικαταστάθηκε στη δεκαετία του ΄30, ενώ η εκκλησία με τη σημερινή της μορφή άρχισε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του ΄70 και ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, την Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018, στις 18.15 θα τελεστεί αρχιερατικός εσπερινός στον ιερό ναό της Παναγίας Φανερωμένης στη Μηχανιώνα και θα ακολουθήσει στις 20.30 η περιφορά της ιερής εικόνας στους δρόμους της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου