Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

H ονοματοδοσία, το άδειασμα του δημάρχου και η κοινή λογική

του Γιάννη Τσακμάκα*
Μόνο θετική μπορεί να χαρακτηρισθεί η απόφαση για ακύρωση της φιέστας ονοματοδοσίας της πλατείας της Παναγίας Φανερωμένης μετά από την διχαστική και απαράδεκτη προσπάθεια της διοίκησης του Δήμου να μετονομάσει σε πλατεία “ Μητροπολίτου Προκοπίου”, αρκεί βέβαια να ακολουθήσει αμέσως και η ακύρωση-ανάκληση της απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού.

   Εδώ να σημειωθεί πως τα μέλη της δημοτικής παράταξης "Συμπολιτεία Θερμαϊκού" στάθηκαν απέναντι στην απόφαση και τις τρεις φορές που κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν με την ψήφο τους (τοπικό συμβούλιο ,επιτροπή ποιότητας ζωής, δημοτικό συμβούλιο) κάνοντας απλά για άλλη μια φορά το χρέος τους απέναντι στους συνδημότες μας και επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά πως είναι η μοναδική δύναμη ευθύνης του τόπου μας, δικαιωμένη ξανά από τα γεγονότα.
    Ο σεβασμός μας προς την μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτη Προκοπίου είναι απεριόριστος και βαθιά μας πεποίθηση είναι πως ούτε και ο ίδιος θα επιθυμούσε το όνομα του να αντικαταστήσει αυτό της Παναγίας .
   Η απόφαση λοιπόν για ακύρωση της ονοματοδοσίας φαίνεται να ανακουφίζει την  διοίκηση του δήμου μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις συνδημοτών μας. Η απόφαση πάρθηκε πριν μήνες για λόγους που μόνο οι ίδιοι μπορούν να γνωρίζουν αφήνοντας μας να κάνουμε υποθέσεις .Καμία θεολογική και πνευματική προσέγγιση δεν μπορεί να εξηγήσει το οτιδήποτε. Ο Μητροπολίτης, άδειασε μεγαλοπρεπώς τον δήμαρχο δηλώνοντας πως πρόταση της Μητρόπολης ήταν να δοθεί στον Μακαριστό Μητροπολίτη το όνομα ενός δρόμου περιξ της Εκκλησίας της Παναγίας. Ο ίδιος όμως ο Μητροπολίτης δεν φάνηκε να ενοχλείται  από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και την μετονομασία της πλατείας της Παναγίας μήνες τώρα...
   Ο Δήμαρχος, υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος και με μια θεαματική κυβίστηση, με δελτίο τύπου, ακυρώνει τώρα την απόφαση των συνεργατών του που ο ίδιος επέβαλε να ψηφίσουν!!! Δεν είναι όμως η πρώτη φορά . Μήπως το ίδιο ακριβώς δεν έκανε και στην υπόθεση της δωρεάν παραχώρησης του φιλέτου του δήμου μας, του Πάλιουρα, πάλι στην Μητρόπολη Καλαμαριάς, πάλι μετά από αντιδράσεις δημοτών (και της Συμπολιτείας)? Πως να μην συνδέσεις τα παραπάνω με την απομάκρυνση από φορτηγά της Μητρόπολης όλης της οικοσκευής του Μαντούκειου Γηροκομείου που ως γνωστόν αποκτήθηκε με δωρεές Μηχανιωτών πιστών, χωρίς ο δήμαρχος να απαιτήσει τα αυτονόητα? Ποιο θα είναι το νέο επεισόδιο της ενδοτικής και περίεργης αυτής στάσης του δημάρχου, κόντρα στα συμφέροντα των συνδημοτών μας? Ποιόν τελικά κλήθηκε να υπηρετήσει η σημερινή διοίκηση του δήμου μας?
    Τέλος, το γεγονός της ακύρωσης της ονοματοδοσίας της πλατείας της Παναγίας Φανερωμένης είναι αλήθεια πως διορθώνει και επαναφέρει το δίκαιο, το κανονικό, το σωστό. Αυτό που δεν μπορεί να διορθώσει είναι το γεγονός πως επιχειρήθηκε από κάποιους  να μετονομαστεί σε κάτι διαφορετικό η πλατεία της Παναγίας της Φανερωμένης. Να “πετάξουν” στην άκρη παράδοση  100 σχεδόν χρόνων, το έμβλημα του τόπου μας και κυρίως  την παρηγοριά και το αποκούμπι κάθε πιστού.
Δεν είμαι εγώ ο πιο κατάλληλος  για να πω το τι συμβολίζει για τους πιστούς και ιδιαίτερα για τους Μηχανιώτες η Παναγιά Φανερωμένη. Είναι αυτά που ο λαός ονομάζει “Ιερά και όσια “ που κάποιοι προφανώς ούτε κατέχουν, ούτε και σέβονται. Ας κατέχουν τις πρώτες θέσεις στα στασίδια .. Ας κάνουν μεγάλους σταυρούς . Ας καμαρώνουν αύριο μπροστά – μπροστά στην περιφορά της  εικόνας Της .. 

*Ο Γιάννης Τσακμάκας είναι δημοτικός σύμβουλος της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού"

1 σχόλιο:

  1. Για το Μαντούκειο Γηροκομείο ποιός ξέρει να μου πει για ποιό λόγο δεν λειτούργησε ποτέ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.