Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Δήμος Θερμαϊκού: Ούτε να πεθάνει πλέον δεν μπορεί κανείς....

Ο Δήμος δεν προχώρησε σε εδαφολογικές μελέτες για νέα κοιμητήρια, και το θέμα παραμένει παγωμένο ή μάλλον….. νεκρωμένο!
Απίστευτο, μακάβριο και όμως αληθινό: Πέθανε τις προάλλες ένας συνδημότης μας στην Επανομή και επί δύο περίπου ώρες συγγενείς, φίλοι και συμπολίτες του περίμεναν στην εκκλησία να αρχίσει η νεκρώσιμη ακολουθία που καθυστερούσε, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμος τάφος στα κοιμητήρια ούτε για… δείγμα. Χρειάστηκε δε να γίνουν διάφορα… μαγικά μέχρι να βρεθεί ο χώρος για τον ενταφιασμό του συγχωρεμένου συμπατριώτη μας και να αρχίσει η εξόδιος ακολουθία!!.

Πριν από οκτώ ακριβώς μήνες γράφαμε για την τραγική κατάσταση που υπάρχει στο δήμο Θερμαϊκού σχετικά με την έλλειψη τάφων στα οκτώ νεκροταφεία της περιοχής: «Σ΄ αυτόν  τον τόπο δεν μπορεί…. ούτε να πεθάνει κανείς, καθώς τα κοιμητήρια, τόσο στην Περαία, όπως επίσης στη Νέα Μηχανιώνα και την Επανομή έχουν υπερπληρωθεί και οι συγγενείς των πεθαμένων δίνουν πραγματική μάχη για την εξασφάλιση ενός τάφου ώστε να ενταφιάσουν το αγαπημένο τους πρόσωπο που αποδήμησε εις Κύριον.
Πρόσφατα, την ώρα που βρισκόμασταν στο γραφείο αντιδημάρχου του δήμου Θερμαϊκού, γίναμε μάρτυρες στις αγωνιώδεις προσπάθειες που κατέβαλε συγγενής νεκρού για την εξεύρεση τάφου και το … «μέσον» που έβαλε, απευθυνόμενος σε βουλευτή της Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, ώστε να μεσολαβήσει στον δήμο για να βρεθεί κενή θέση στα κοιμητήρια της Περαίας.
Το ίδιο έντονο, είναι το πρόβλημα και στα κοιμητήρια της Ν.Μηχανιώνας, όπου παρατηρείται υπερπληρότητα, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα νεκροταφεία της Επανομής. Κάτι για το οποίο έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού από τον πρώην δήμαρχο Επανομής κ. Απόστολο Οικονομίδη. «Πήγα τις προάλλες στα κοιμητήρια  να ανάψω ένα κεράκι και διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει ούτε μία θέση κενή. Πρέπει κάτι να κάνουμε για το σοβαρό αυτό θέμα», είπε.
Απαντώντας ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής, αναγνώρισε τη σοβαρότητα του θέματος, παρατηρώντας ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται ο τόπος, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για έργα επέκτασης ή μεταφοράς των κοιμητηρίων.  Ενώ ανέφερε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια από τη δημοτική αρχή ώστε να τηρείται ο κανονισμός για την εκταφή μετά την πενταετία».
Αυτά όλα τα γράφαμε πριν από οκτώ ακριβώς μήνες, στις 2 Ιουνίου 2011. Τι έγινε όλο αυτό το χρονικό διάστημα από τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου θέματος των υπερπληρωμένων νεκροταφείων; Τίποτα απολύτως. Δυστυχώς το πρόβλημα οξύνεται καθημερινά και περισσότερο. Και εντάξει, τα οικονομικά του δήμου τα γνωρίζουμε. Κανείς δεν έχει αξίωση να δημιουργηθούν «εδώ και τώρα» νέα κοιμητήρια. Όμως, βρε αδελφέ, θα μπορούσε να γίνει κάποια κίνηση σε κάποιες προκαταρκτικές ενέργειες, ώστε να δείξει και η διοίκηση ότι δεν αδρανεί. Δυστυχώς δεν προχώρησε ούτε καν σε κάποιες εδαφολογικές μελέτες στις περιοχές που έχει αποφασιστεί να δημιουργηθούν νέα κοιμητήρια. Κι έτσι το θέμα παραμένει παγωμένο ή μάλλον….. νεκρωμένο!

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας
Η μετεγκατάσταση και δημιουργία νέων κοιμητηρίων, πέρα από το οικονομικό σκέλος, σκοντάφτει και στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Ο τρόπος ίδρυσης και λειτουργίας κοιμητηρίων από άποψη υγιεινής και πολεοδομίας καθορίζεται με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Υγείας, Πρόνοιας και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.
Για να δημιουργηθεί ένα καινούριο νεκροταφείο, απαιτείται η έγκριση ακόμη και από τον…Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. Όχι γιατί οι κεκοιμημένοι αδελφοί μας πρόκειται να μεταφερθούν σε τουριστικές περιοχές του παραδείσου ή της κόλασης, κατά περίπτωση, αλλά ο ΕΟΤ θα γνωμοδοτήσει ότι το δημιουργούμενο νεκροταφείο δεν βρίσκεται κοντά σε κύριες οδικές αρτηρίες και παραλιακούς ή τουριστικούς γενικά χώρους.
Στον νομό Θεσσαλονίκης πολλά από τα πάλαι ποτέ χωριά της περιφέρειας αναπτύχθηκαν και έγιναν σήμερα μικρές πόλεις, ενώ τα κοιμητήρια έμειναν αναγκαστικά στη μέση, δημιουργώντας προβλήματα στους νέους πολεοδομικούς σχεδιασμούς. Σε περιπτώσεις, όπως του Φιλύρου ή της Περαίας, των Νέων Επιβατών και της Αγίας Τριάδας του δήμου Θερμαϊκού, έχει προβλεφθεί η μετεγκατάσταση κοιμητηρίων, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει οι απαιτούμενες μελέτες
Από το 1981 και μετά η νομοθεσία για την απόσταση που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ του οικισμού και του κοιμητηρίου δεν έχει αλλάξει, ωστόσο εκπρόσωποι των διευρυμένων πλέον δήμων υποστηρίζουν ότι όσο πιο μακριά από το κέντρο ενός οικισμού τόσο πιο καλά. Γιατί στις πλείστες όσες περιπτώσεις περιοχών της περιφέρειας που μεγαλώνουν οικιστικά και επιθυμούν να προσελκύσουν νέους κατοίκους η εικόνα του κοιμητηρίου λειτουργεί αποτρεπτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.