Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Δήμος Θέρμης: Ενιαίο δίκτυο πρασίνου


Από επίσκεψη μαθητών στο Περιβαλλοντικό πάρκο Θέρμης

Έναν καινοτόμο οικολογικό σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου πρασίνου, πρόκειται να εφαρμόσει τα επόμενα χρόνια ο δήμος Θέρμης που επιχειρεί την ενοποίηση όλων των κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου σε ένα κοινό δίκτυο με αστικούς περιπάτους, περιπάτους νερού και μεγάλες ποδηλατοδιαδρομές.
«Η καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι είναι μια από τις λίγες φορές που η πολεοδομική επέκταση που προωθείται συνοδεύεται από μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία ενός δικτύου πρασίνου. Η πρόταση αυτή ορίζει σαφείς προδιαγραφές για τη διαμόρφωση όλων των κοινόχρηστων χώρων αλλά και των δρόμων, των πεζοδρομίων, των ρεμάτων, των πάρκων, των αυλών και των πάρκινγκ» εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Τσαλικίδης.
Με αφορμή την παρουσίαση της μελέτης, την ερχόμενη Τρίτη, ο κ. Τσαλικίδης σχολιάζει ότι, μέσω της υλοποίησής της σε βάθος χρόνου, η επέκταση του οικισμού της Θέρμης σε μια περιοχή κατά πέντε φορές μεγαλύτερη σε μέγεθος, θα "ανεβάσει" τα ποσοστά πρασίνου της συνολικής έκτασης του πολεοδομικού συγκροτήματός της από 14% σε 16,4%, κατατάσσοντάς την σε μια από τις πόλεις με το περισσότερο πράσινο στην Ελλάδα. 
«Μιλάμε για ένα γραμμικό πάρκο έκτασης 50 έως 60 στρεμμάτων, με όλα τα πράσινα σημεία να ενώνονται μεταξύ τους» αναφέρει και προσθέτει πως το δίκτυο βιώσιμης κινητικότητας που θα προκύψει θα περιλαμβάνει ένα δίκτυο διαδρομών σε χώρους πολιτιστικού, ιστορικού και λειτουργικού ενδιαφέροντος, έναν μεγάλο ποδηλατόδρομο και έναν περίπατο νερού δίπλα στο υγρό στοιχείο της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.