Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Άγριο δούλεμα μετά την κλοπή των πινάκων


Αυτό κι αν είναι δούλεμα: Οι κλέφτες μπήκαν στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Αθήνα πιο εύκολα απ΄ ότι θα έμπαιναν στο μπακάλικο της γειτονιάς τους, καθώς έλλειπαν φύλακες και συστήματα φύλαξης, κι όμως ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, αντί να υποβάλλει αμέσως την παραίτησή του, γιατί χάθηκαν οι σπάνιοι αυτοί εθνικοί θησαυροί, βγαίνει με θράσος να μας πει ότι τάχα οι εγκαταστάσεις της Πινακοθήκης «θεωρούνται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς ως ασφαλείς και αξιόπιστες»!!!

Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού υποστηρίζει ακόμη ότι η Εθνική Πινακοθήκη, όπως και όλα τα υπόλοιπα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, είναι εξοπλισμένη «με σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία της».
Όπως επισημαίνει άλλωστε η ανακοίνωση, το γεγονός ότι η Εθνική Πινακοθήκη «έχει συνεργαστεί με μεγάλα Μουσεία του κόσμου, και έχει φιλοξενήσει ανεκτίμητους θησαυρούς της τέχνης» αποδεικνύει ότι οι εγκαταστάσεις της θεωρούνται «όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς ως ασφαλείς και αξιόπιστες».
Ανάλογες δηλώσεις για στα συστήματα ασφαλείας έκανε και η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Όπως ανέφερε, «η Εθνική Πινακοθήκη διαθέτει σύγχρονα συστήματα ασφαλείας που εξυπηρετούνται και συντηρούνται από μια από τις πιο φερέγγυες ιδιωτικές εταιρείες. Τα συστήματα αυτά περιλαμβάνουν κάμερες παρακολούθησης των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, συναγερμούς καθώς και πυρανίχνευση. Το σύστημα ελέγχεται συγκεντρωτικά από ένα συγκεκριμένο χώρο όπου ευρίσκονται όλες οι μονάδες του συναγερμού και οι οθόνες παρακολούθησης του κλειστού κυκλώματοςτηλεόρασης».
Αναφερόμενη στο συγκεκριμένο περιστατικό της κλοπής σημείωσε: «Ο φύλακας που βρισκόταν σε υπηρεσία τη συγκεκριμένη νύχτα της 8ης προς 9η Ιανουαρίου ενήργησε με αίσθημα ευθύνης και με απόλυτη επαγγελματικότητα και βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το κέντρο λήψης σημάτων της εταιρείας με την οποία συνεργαζόμαστε. Σε κάθε ενεργοποίηση συναγερμού ο φύλακας έκανε αυτοψία στους εσωτερικούς χώρους χωρίς να διαπιστώσει κάτι το ύποπτο. Το πρωί της 9ης Ιανουαρίου στις 4:30 περίπου, όταν χτύπησε ο συναγερμός, ο φύλακας ανέβηκε στο σημείο όπου είχε δοθεί το σήμα του συναγερμού και βρέθηκε αντιμέτωπος με τον διαρρήκτη, που ήταν οπλισμένος με φαλτσέτα, η οποία μάλιστα του έπεσε κατά την προσπάθεια της διαφυγής του. Ο φύλακας τον καταδίωξε αλλά δεν μπόρεσε να τον ακινητοποιήσει και αμέσως ειδοποίησε την εταιρεία λήψης σημάτων, οπότε και κατέφθασε σε ελάχιστο χρόνο η αστυνομία. Θεωρούμε ότι ο φύλακας εκτέλεσε το καθήκον του στο ακέραιο με κίνδυνο της ζωής του. Δυστυχώς η Εθνική Πινακοθήκη διαθέτει μόνο δύο νυχτοφύλακες οι οποίοι εναλλάσσονται στις βάρδιες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.