Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Βαδίζοντας προς το...... παρελθόν

Αφιερωμένο σε όσους ψήφισαν την κατάργηση του πεζόδρομου της Επανομής
Την φωτογραφία που δημοσιεύουμε και έχει ληφθεί πριν από 20 χρόνια περίπου, μας την απέστειλε αναγνώστης του «Φάρου του Θερμαϊκού» κι εμείς με τη σειρά μας την αφιερώνουμε εξαιρετικά σε όσους πήραν τη βιαστική και άστοχη απόφαση για την καταστροφή του πεζόδρομου της Επανομής. Προκειμένου να περνούν από εκεί «τρακτέρ και.. πατόζες» όπως είπε χαρακτηριστικά ένας σύμβουλος της πλειοψηφίας, αλλά και λεωφορεία, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών που κατέβασε την γραμμένη στο γόνατο εισήγηση για την κατάργηση του πεζόδρομου.

Μάλλον αυτοί που επιτακτικά ζητούσαν τη διάνοιξη του πεζόδρομου, επιδίωκαν να επαναληφθεί το χάλι που όλοι βλέπουμε στη φωτογραφία μας:  Ι.Χ. αυτοκίνητα και φορτηγά άναρχα σταθμευμένα στην οδό 28ης Οκτωβρίου, στο δρόμο δηλαδή που οδηγεί από την εκκλησία της Παναγίας προς το Δημαρχείο. Και το λεωφορείο της συγκοινωνίας, βραδυπορώντας,  να πασχίζει να περάσει ανάμεσά στα σταματημένα αυτοκίνητα.

Βέβαια και σήμερα υπάρχουν σταθμευμένα στον πεζόδρομο Ι.Χ. και είναι ίσως ευθύνη του τελευταίου δημάρχου της Επανομής, του Απόστολου Οικονομίδη, που υπό το βάρος των πιέσεων κάποιων καταστηματαρχών του πεζόδρομου δεν φρόντισε να πάρει δραστικά μέτρα με ξήλωμα πινακίδων και απομάκρυνση με γερανό των παράνομα σταματημένων Ι.Χ.

Πως ήταν η κατάσταση στην Επανομή πριν δημιουργηθεί ο πεζόδρομος;  «Απαράδεκτη», σύμφωνα με τους πιο επιεικείς χαρακτηρισμούς, «Οικτρή» σύμφωνα με  κάποιους άλλους Επανομίτες. Τι θα συμβεί με την καταστροφή του πεζόδρομου και τη διέλευση από την οδό 28ης Οκτωβρίου όχι μόνο όλων των Ι.Χ. που διασχίζουν την Επανομή, αλλά επίσης των αγροτικών μηχανημάτων και των βαρέων οχημάτων;  Και τι θα λένε τότε, για το μπάχαλο που θα δημιουργηθεί οι υπέρμαχοι της καταστροφής;

Το τραγελαφικό στην όλη ιστορία είναι ότι ενώ άλλοι δήμοι της χώρας (μεταξύ των οποίων και ο δήμος Θεσσαλονίκης) προσπαθούν πως και πώς να βρουν χρήματα για τη δημιουργία πεζόδρομων, στην Επανομή θα έχουμε το χάλασμα, το γκρέμισμα ενός υπάρχοντος πεζόδρομου.  Ξαναγυρίζοντας στην εποχή του αραμπά και του κάρου. Μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν ελάχιστοι μαγαζάτορες που αφελώς πιστεύουν ότι με τη λειτουργία του πεζόδρομου ως δρόμου διέλευσης, θα αυξηθεί η πελατεία τους.

Και κάτι τελευταίο για το δήμο Θερμαϊκού τη φορά αυτή:  Είναι νομίζουμε πρωτοφανές στα χρονικά μία διοίκηση, η οποία τους 13 ακριβώς μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου έκανε ελάχιστα πράγματα ή μάλλον τίποτα, λόγω της οικονομικής συγκυρίας,  να ξεκινά τις δραστηριότητές της όχι με τη δημιουργία ενός έργου, αλλά με το γκρέμισμα ενός προϋπάρχοντος έργου.

Τη διοίκηση αυτή την στηρίξαμε επί έναν και πλέον χρόνο,  καθώς, όπως γράψαμε κατ΄επανάληψη, έπρεπε να της δοθεί πίστωση χρόνου. Γιαυτό και δικαιολογούσαμε μέχρι τώρα την αδράνεια που υπάρχει, αποδίδοντάς την στην άσχημη οικονομική κατάσταση του Δήμου.  Βλέπουμε όμως δυστυχώς ότι αντί για βήματα προς τα εμπρός, έχουμε όχι απλά στασιμότητα, αλλά βήματα προς τα πίσω. Και ως πισωγύρισμα, πρέπει να θεωρήσουμε  και την ολέθρια απόφαση για την καταστροφή του πεζόδρομου της Επανομής. Πολύ περισσότερο που πάρθηκε μία απόφαση δίχως να υπάρχουν μελέτες, χωρίς τον Γενικό Πολεοδομικό Κανονισμό και κυρίως, χωρίς να ρωτηθεί η κοινωνία της Επανομής, δίχως να περάσει το θέμα από την Επιτροπή Διαβούλευσης.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και μαζί της δυστυχώς και ο κ. Νίκος Παράσχου υπέπεσαν σε ένα «ανφέρ» ψηφίζοντας την πρόχειρη και λαθεμένη εισήγηση για την κατάργηση του πεζόδρομου της Επανομής. Θα αναγνωρίσουν το λάθος τους;  Θα αλλάξουν έγκαιρα την απόφαση;  Θα ρωτήσουν την κοινωνία της Επανομής με μία λαϊκή συνέλευση, πριν προχωρήσουν στην καταστροφή του πεζόδρομου;  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.