Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ένας ακόμη πεζόδρομος στην Καλαμαριά

Την ώρα που αλλού αποφασίζουν βιαστικά την καταστροφή πεζοδρόμων
Τα έργα για την πεζοδρόμηση της οδού Μεταμορφώσεως
Τη στιγμή που κάποιοι παίρνουν αποφάσεις «στο γόνατο» για την κατάργηση πεζόδρομων, στην Καλαμαριά, όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», ένας ακόμη σημαντικός δρόμος της, η οδός Μεταμορφώσεως, μετατρέπεται σε πεζόδρομο, ενώ παράλληλα θα υπάρξει εκτεταμένη ανάπλαση και του πεζόδρομου της οδού Κομνηνών.

Στην οδό Μεταμορφώσεως, πέραν της μιας λωρίδας για τη διέλευση των αυτοκινήτων, θα υπάρχουν ποδηλατόδρομος, ράμπες, οδηγός τυφλών, ζώνη περιπάτου, διαβάσεις πεζών, παγκάκια, ειδικές εσοχές για τις φορτοεκφορτώσεις, αλλά και ελεγχόμενοι χώροι ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.
Το έργο χωρίζεται σε δύο μεγάλες φάσεις. Ετσι, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι εργασίες ανάπλασης και πεζοδρόμησης της Μεταμορφώσεως, θα αναπλαστεί η Κομνηνών. Οι εργασίες, πάντως, εκτελούνται τμηματικά. Αυτήν τη χρονική περίοδο, έργα γίνονται στη δεξιά πλευρά της Μεταμορφώσεως (με κατεύθυνση προς τη Νέα Κρήνη), στην πλευρά δηλαδή όπου θα υπάρχει η λωρίδα κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Οταν ολοκληρωθεί η επέκταση των πεζοδρομίων, ο καθορισμός της λωρίδας διέλευσης των οχημάτων και ό,τι άλλο προβλέπεται, τα συνεργεία θα περάσουν στην απέναντι πλευρά, αποδίδοντας στην κυκλοφορία το ολοκληρωμένο τμήμα. Αυτό αναμένεται να συμβεί σε περίπου δύο μήνες.
Ακολούθως, εργασίες θα εκτελεστούν στην απέναντι πλευρά -όπου βρίσκεται το δημαρχείο- εκεί δηλαδή όπου θα υπάρξει πλήρης μετατροπή της Μεταμορφώσεως σε πεζόδρομο.

Τι προβλέπεται
Το ρεύμα καθόδου της Μεταμορφώσεως, από την οδό Πόντου προς την εκκλησία, θα απομείνει με μία λωρίδα που θα έχει πλάτος 3,70 μέτρα, μόνο για διέλευση οχημάτων, ενώ η στάθμευση αλλά και η προσωρινή στάση θα απαγορεύονται.
Πάντως, σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο προβλέπεται η ύπαρξη μιας μεγάλης εσοχής, όπου θα σταθμεύουν τα φορτηγά για να γίνεται ομαλά η τροφοδοσία των καταστημάτων. Επιπλέον, προβλέπονται δύο εσοχές για τα ταξί.
Η πεζοδρόμηση θα συνδυαστεί με σημαντική ενίσχυση του πρασίνου και δενδροφυτεύσεις. Το ίδιο θα ισχύσει και για τον πεζόδρομο της Κομνηνών, όπου θα ανακατασκευαστεί το δάπεδο και θα τακτοποιηθούν τα τραπεζοκαθίσματα, θα ενισχυθεί ο φωτισμός και θα βελτιωθούν οι υποδομές για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης.

Ενίσχυση
Το έργο συνολικά στοχεύει, πέρα από την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου ελεύθερου χώρου του κέντρου της Καλαμαριάς, στην ενίσχυση της τοπικής εμπορικής δραστηριότητας.
Ωστόσο, όπως σε κάθε έργο, έτσι και σε αυτό υπάρχουν οι άνθρωποι που θίγονται. Πρόκειται για τους καταστηματάρχες οι οποίοι ταλαιπωρούνται από τα έργα. «Εχουμε χωρίσει το έργο σε φάσεις και καταβάλλουμε προσπάθεια ώστε η όχληση των περιοίκων να είναι η μικρότερη δυνατή. Πραγματικά, πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό το πετυχαίνουμε», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Καλαμαριάς, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος τονίζει ότι οι ρυθμοί εκτέλεσης του έργου είναι ταχείς.
«Αν όλα πάνε καλά, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, πιστεύω ότι θα κερδίσουμε στο συνολικό, συμβατικό χρόνο, και το έργο θα είναι έτοιμο νωρίτερα. Οι εργασίες είχαν σταματήσει για ένα μήνα, λόγω των γιορτών, ύστερα από απαίτηση των καταστηματαρχών, όμως τώρα συνεχίζονται εντατικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτελούνται έργα ακόμα και με αυτές τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν», υπογραμμίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.