Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Σειρά σημαντικών ντοκιμαντέρ για τον "Αιώνα της Θεσσαλονίκης"


Οι συντελεστές της παραγωγής μπροστά στο Λευκό Πύργο
Συγκλονιστικές μαρτυρίες περιλαμβάνει το πρώτο ντοκιμαντέρ της ΕΤ3 από τη σειρά "Ο αιώνας της Θεσσαλονίκης", που θα προβληθεί στις 11.00 απόψε. Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, η ΕΡΤ3 ετοιμάζει την παραγωγή και την προβολή άλλων 11 ντοκιμαντέρ, τα οποία θα προβάλλονται ένα κάθε μήνα του 2012. Την προβολή θα ακολουθεί συζήτηση.
 Η επιμέλεια της σειράς είναι του δημοσιογράφου Κώστα Μπλιάτκα, ενώ τη δημοσιογραφική επιμέλεια και παρουσίαση των δύο πρώτων επετειακών ντοκιμαντέρ του κύκλου, τα οποία διατρέχουν όλα τα σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ιστορία της πόλης, έχει ο Νίκος Ασλανίδης.
"Αυτό το πρώτο ντοκιμαντέρ έχει πάρα πολλά ιστορικά στοιχεία που για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας", λέει στη "Θ" ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ3 Κώστας Μπλιάτκας και συνεχίζει: "Το επεισόδιο που θα δούμε εστιάζει στην περίοδο από το 1912 έως το 1945, από την απελευθέρωση έως την Κατοχή και τον εμφύλιο, τοποθετώντας την άκρη του νήματος της τηλεοπτικής αφήγησης ιστορικά στην περιοχή της Ελασσόνας, όπου έλαβαν χώρα οι δύο κρισιμότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθοριστικές για τη μετέπειτα νικηφόρο πορεία των ελληνικών στρατευμάτων, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στις 26 Οκτωβρίου του 1912".

Τι θα δούμε
Ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του ΑΠΘ Γιώργος Αναστασιάδης περιγράφει στον φακό της ΕΤ3 την πανηγυρική είσοδο του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη και σημαντικές στιγμές από τις πρώτες μέρες. Ο ίδιος αναφέρεται, επίσης, στον επόμενο σημαντικό σταθμό των γεγονότων που ακολούθησαν, που δεν είναι άλλος από τη δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου Α’. Για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το πώς έζησαν οι κάτοικοι της πόλης τα δεινά των εχθροπραξιών εκείνη την ταραγμένη περίοδο μιλά ο καθηγητής του ΑΠΘ Ιάκωβος Μιχαηλίδης. Οι πρώτες εκλογές του 1915, ο διχασμός και η κυβέρνηση της Εθνικής Άμυνας του Ελευθέριου Βενιζέλου είναι τα ορόσημα της εποχής, λεπτομέρειες και πτυχές των οποίων εξηγούν οι δύο ιστορικοί.
Η 5η Αυγούστου 1917 είναι μία ακόμη ημερομηνία-σταθμός στη σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης. Ο Απόστολος Παπαγιανόπουλος μιλά για τη μεγάλη πυρκαγιά που σκόρπισε την καταστροφή και άλλαξε ριζικά τη φυσιογνωμία της πόλης, όπως ακριβώς άλλαξε και την πληθυσμιακή της σύνθεση η άφιξη των προσφύγων μετά τη μικρασιατική καταστροφή του 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών, η οποία δημιούργησε νέα δεδομένα στη ζωή και τις κάθε είδους δραστηριότητες της πόλης. Για την περίοδο αυτή και το πώς η Θεσσαλονίκη υποδέχτηκε τους Έλληνες της Μικρασίας και του Πόντου το λόγο έχει ο ιστορικός και ερευνητής Κώστας Φωτιάδης.

Προσωπικότητες
Δύο εξέχουσες προσωπικότητες της πόλης, με μοναδικό κύρος, μας κάνουν κοινωνούς μίας άλλης σπουδαίας ιστορικής στιγμής για το μέλλον της Θεσσαλονίκης: της ίδρυσης του πανεπιστημίου της το 1926. Οι ομότιμοι καθηγητές Εμμανουήλ Κριαράς και Χρήστος Τσολάκης αφηγούνται με μοναδικό τρόπο όλα όσα οδήγησαν στην απόφαση για την ίδρυση του ΑΠΘ, καθώς και γεγονότα από την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του. Ο κύκλος αυτών των καινοτόμων για την εποχή πρωτοβουλιών κλείνει με τα εγκαίνια της πρώτης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τον Οκτώβριο του 1926, για την ίδρυση της οποίας μας μιλά ο δημοσιογράφος και επί σειρά ετών υπεύθυνος Τύπου της ΔΕΘ Γεράσιμος Δώσσας.
Το πρώτο μέρος του αφιερώματος κλείνει με μία ξενάγηση στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου η διευθύντρια του μουσείου  Έρρικα Περαχιά και ο φιλόλογος και συγγραφέας Λέων Ναρ δίνουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το ολοκαύτωμα των Εβραίων, την εκδίωξη και τελικά την εξόντωση του μεγαλύτερου μέρους του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης.
Παραγωγή σταθμός
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος ο Κώστας Μπλιάτκας για το αποτέλεσμα της όλης δουλειάς απευθύνει μέσω της "Θ" ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συντελεστές της σειράς, επισημαίνοντας παράλληλα ότι για πρώτη φορά η ΕΤ3 κάνει μια τόσο μεγάλης έκτασης παραγωγή, για την οποία ο ίδιος αισθάνεται υπερήφανος.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Έρευνα - δημοσιογραφική επιμέλεια
: Νίκος Ασλανίδης
Επιστημονικός Σύμβουλος: Γιώργος Αναστασιάδης
Μουσική επιμέλεια: Άλκης Κακαλιάγκος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπότσος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Χρήστος Καπρινιώτης
Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Τζιρμάκης
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Πέννυ Τομπρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.