Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ιωβηλαίο Θεσσαλονίκης 1912-2012 (3η συνέχεια): Τα καραβάκια στο Θερμαϊκό


Συνεχίζοντας το αφιέρωμά μας στην εκατονταετία απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης το 1912 και τον ένα αιώνα ελεύθερου ελληνικού βίου της Μακεδονικής πρωτεύουσας, παραθέτουμε ένα πολύ όμορφο απόσπασμα από το βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Χρίστου Ζαφείρη Ο έρως σκέπει την πόλη. Όπου περιγράφονται τα καραβάκια της προπολεμικής αλλά και της μεταπολεμικής περιόδου, που συνέδεαν τη Θεσσαλονίκη με την Περαία, το Μπαξέ Τσιφλίκι και την Αγία Τριάδα. Γράφει ο Χρ. Ζαφείρης*

«Η αντίπερα όχθη του Θερμαϊκού, Περαία, Μπαξέ Τσιφλίκι, Αγία Τριάδα, με μικρά σπίτια προσφύγων από τους Επιβάτες και την Περαία της ανατολικής Θράκης, στάθηκε στις τρεις μεταπολεμικές δεκαετίες η λαϊκή πλαζ της Θεσσαλονίκης, χώρος ψυχαγωγίας με ψαροταβέρνες, ερωτικός προορισμός της νεολαίας που πήρε μέρος στα «μπιτς πάρτι» της δεκαετίας του ΄60 και χάρηκε την καθαρή ακόμη θάλασσα.
Στις δυο εξέδρες της Περαίας και της Αγίας Τριάδας έφταναν, από τη δεκαετία ακόμη του ΄20, πολλοί Θεσσαλονικείς με τα καραβάκια του Θερμαϊκού Ποσειδών, Αλέκος, Λευκή, Ερμής Ευδοκία, Θεσσαλονίκη 1, Θεσσαλονίκη 2, έπειτα από πολύωρες ουρές επιβίβασης στην παλιά παραλία κι αργότερα στην προκυμαία του Λευκού Πύργου. Στα καραβάκια και τις αμμουδιές της Αγίας Τριάδας φλερτάρησε και ερωτεύτηκε όλη σχεδόν η νεολαία της Θεσσαλονίκης από το μεσοπόλεμο ως τη δεκαετία του ΄70, όταν η ρύπανση του κόλπου, απώθησε τους λουόμενους πέρα από το μεγάλο Καραμπουρνού, στις μαγευτικές ακτές της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας……
Οι τελευταίοι ρομαντικοί θεατές της Θεσσαλονίκης από τη θάλασσα ήταν οι ξένοι μαχητές του πρώτου παγκόσμιου πολέμου που κατέγραψαν και φωτογράφισαν την πόλη καταπλέοντας έκθαμβοι στον όρμο της. «Εξαίσια οπτασία», «γητεύτρα εικόνα», «μαργαριτάρι του Αιγαίου», «όραμα αιώνιας ωραιότητας», είναι ελάχιστοι εντυπωσιακοί χαρακτηρισμοί των ξένων στρατιωτών από τους πολλούς που συνέλεξε και μετέφρασε ο Σάκης Σερέφας στο βιβλίο του Η Θεσσαλονίκη εξ αποστάσεως.
Αυτή τη λιγοθυμική θέα είχαν οι παλιοί επιβάτες από τα προπολεμικά αστικά καραβάκια του Θερμαϊκού και οι λίγοι καλοκαιρινοί τουρίστες που επιστρέφουν τη νύχτα με τα φέριμποτ από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου».

*Χρίστος Σαφείρης, Ο έρωτας σκέπει την πόλη, εκδόσεις Εξάντας, Αθήνα 1993, σελ.115-116

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.