Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Απολογισμός ενός χρόνου: "Μηδέν εις το πηλίκον"

"Ξυπνήστε από τον λήθαργο.  Δραστηριοποίηση χρειάζεται και όχι αυταρέσκεια. Βήματα προς τα εμπρός απαιτούνται και όχι πισωγυρίσματα και προσωπικές στρατηγικές". 
Χαμόγελα τη μέρα της ορκωμοσίας. Μετά άρχισαν τα όργανα..
Οι περίοδοι χάριτος κάποτε τελειώνουν. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, είπαμε ότι λόγω των οικονομικών προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει, πρέπει όλοι, δημοτικοί σύμβουλοι, παρατάξεις, δημοσιογράφοι αλλά κυρίως οι απλοί πολίτες, να της δώσουμε μία ευκαιρία να δουλέψει. Να ανασυγκροτήσει σε νέες βάσεις τον Δήμο, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας, να παράξει κάποιο, στοιχειώδες έστω έργο. Και μάλιστα, γράψαμε κατ΄ επανάληψη ότι η περίοδος χάριτος την οποία πρέπει να δώσουμε, δεν είναι μόνο ένας μήνας ή 100 ημέρες, αλλά πολύ περισσότερο. Δυστυχώς πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος και το αποτέλεσμα είναι μηδέν στο πηλίκον.
Στις 5 Ιουλίου 2011, όταν είχε ήδη διανύσει έξι μήνες η διοίκηση Αλαξανδρή, επισημαίναμε:
Έξι μήνες, πέρασαν από την ημέρα που ανέλαβε το δήμο Θερμαϊκού η σημερινή διοίκηση υπό τον δήμαρχο κ. Γιάννη Αλεξανδρή. Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής, μπορούμε αβίαστα να πούμε ότι δυστυχώς, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν αυτό τον μισό χρόνο.
Σε κάποια πράγματα που είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού, όπως για παράδειγμα το πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων, πρέπει να πούμε ότι είχαμε και οπισθοδρόμηση, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλουν στο θέμα αυτό τόσο ο δήμαρχος Θερμαϊκού, όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κώστας Βογιατζής.
Δυστυχώς, και η προειδοποίησή μας εκείνη δεν λήφθηκε υπόψη. Και η διοίκηση συνεχίζει να πορεύεται άτολμη, άβουλη, προσκολλημένη στην ίδια αδιέξοδη πολιτική.
Εμείς το καμπανάκι του κινδύνου, είχαμε αρχίσει να το κρούουμε πολύ νωρίτερα, επισημαίνοντας ότι η πορεία της Διοίκησης είναι βαθειά λαθεμένη και αδιέξοδη
Ακόμη από εννέα μήνες πριν και συγκεκριμένα την 1η Απριλίου και στις 18 Απριλίου 2011, είχαμε επισημάνει σε δύο άρθρα μας ότι «ο βηματισμός της διοίκησης δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Καθώς θεωρούμε ότι διακρίνεται από ατολμία και αναποφασιστικότητα».  
Η επισήμανσή μας εκείνη δυστυχώς παραμένει. Καθώς όχι μόνο δεν υπήρξε βελτίωση, αλλά στους περισσότερους τομείς παρατηρείται επιδείνωση.
Τι λέγαμε σε εκείνα τα άρθρα μας; Σημειώναμε μεταξύ των άλλων:
«Δεν είμαστε από τους ανυπόμονους και τους βιαστικούς. Ξέρουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού. Γνωρίζουμε καλά τα προβλήματα όπως επίσης συνειδητοποιήσαμε ότι αυτά δεν μπορούν να ξεπεραστούν από τη μία μέρα στην άλλη. Εξάλλου οι εποχές όπου οι πολιτικοί μας, στην κεντρική πολιτική σκηνή ή στην αυτοδιοίκηση, υπόσχονταν «μαγικά ραβδάκια» και «συνταγές λύσεων», έχουν παρέλθει πλέον ανεπιστρεπτί…. Θα ήμασταν μηδενιστές εάν δεν αναγνωρίζαμε ότι έγιναν κάποια σημαντικά βήματα. Ότι ο δήμαρχος και κάποιοι αντιδήμαρχοι, παρά τις αντιξοότητες, εργάζονται νυχθημερόν»
Στην όποια κριτική ασκεί κανείς, δεν μπορεί να παραγνωρίζει τη δύσκολη οικονομικά κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δήμος Θερμαϊκού, και η οποία εν πολλοίς  οφείλεται στο «άδειο ταμείο» του, λόγω των χρεών, ύψους άνω των 25 εκατ. ευρώ που παρέλαβε από τους τρεις πρώην δήμους που τον συναποτέλεσαν με τον «Καλλικράτη».
Θα ήμασταν οι τελευταίοι που θα επικρίναμε τη διοίκηση του δήμου για αναποτελεσματικότητα, για παράδειγμα στον τομέα της καθαριότητας, όταν γνωρίζουμε ότι κάποιες μέρες, δεν μπορούσαν να κινηθούν τα απορριμματοφόρα του δήμου, καθώς δεν υπήρχαν καύσιμα για να τεθούν σε λειτουργία τα σκουπιδιάρικα. Και τα βενζινάδικα της περιοχής, έκοψαν την πίστωση που παλαιότερα παρείχαν στο δήμο.
Είμαστε επίσης γνώστες των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κωστής Κούτουκας προκειμένου να βρει τα απαιτούμενα χρήματα ώστε να λειτουργήσει στοιχειωδώς ο Δήμος, να βρεθούν τα καύσιμα για να δουλέψουν τα απορριμματοφόρα. Αν και στο σημείο αυτό πρέπει να παρατηρήσουμε ότι από τη στιγμή που τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά, θα πρέπει ο Δήμος να διατηρεί ξεχωριστό «κουμπαρά» για την καθαριότητα.
Δυστυχώς, πρέπει να πούμε ότι ελάχιστοι από τη Διοίκηση δουλεύουν για να παραχθεί έργο στο Δήμο. Όπως επίσης είναι ελάχιστοι κι εκείνοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας αλλά και της μειοψηφίας που βοηθούν ουσιαστικά στο έργο της διοίκησης. Τη δυσαρμονία αυτή, τη βλέπουμε δυστυχώς στις περισσότερες δραστηριότητες του Δήμου.
Και μια και έγινε λόγος για τη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας: Οι ψηφοφόροι του δήμου Θερμαϊκού εξέλεξαν τους δημοτικούς συμβούλους για να βοηθήσουν τη διοίκηση στο έργο της και όχι για να ασκούν προσωπική μικροπολιτική στρατηγική ο καθένας για τον εαυτό του. Γιατί δυστυχώς, παρατηρούνται και τέτοια φαινόμενα από συμβούλους που πιέζοντας για την ανάληψη μιας θέσης, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη συνοχή της παράταξής τους. Ενώ υπάρχουν περιπτώσεις και άλλων που φαίνεται ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προσωπική τους προβολή, γιαυτό και φροντίζουν συνεχώς να αρθρογραφούν επί παντός επιστητού, ακόμη και από αναξιόπιστα ψευδεπίγραφα site.
Στο ίδιο εκείνο προ εξαμήνου άρθρο μας; Σημειώναμε:
Αποτελεί καθήκον και υποχρέωση όλων να σηκώσουν τα μανίκια και να βοηθήσουν ουσιαστικά τη διοίκηση του δήμου να παράξει έργο. Ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που ελλείψει χρημάτων, απαιτείται συστράτευση και προσωπική βοήθεια από τους δημοτικούς συμβούλους για να πάει ο δήμος μπροστά.
Αυτά όλα, ισχύουν στο ακέραιο και σήμερα. Και ιδιαίτερα σήμερα, πρέπει να είμαστε ακόμη πιο σκληροί στην κριτική μας απέναντι στη διοίκηση, δεδομένου ότι πέρασε αναξιοποίητος ένας ολόκληρος χρόνος. Τα περιθώρια στενεύουν. Και η προτροπή που μπορούμε να κάνουμε στη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού, είναι: Ξυπνήστε από τον λήθαργο.  Δραστηριοποίηση χρειάζεται και όχι αυταρέσκεια. Βήματα προς τα εμπρός απαιτούνται και όχι πισωγυρίσματα και προσωπικές στρατηγικές.  
Αυτά για σήμερα όσον αφορά τη στάση της πλειοψηφίας. Για τον απολογισμό των λιγοστών θετικών και των πολλών αρνητικών, αλλά και για τη στάση της αντιπολίτευσης, θα μιλήσουμε σε επόμενα άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.