Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Θα ξαναγίνει η δίκη Παναγιώτη Ψωμιάδη

Σε νέα δίκη ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης παραπέμπεται ο τέως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, καθώς ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την εφετειακή απόφαση με την οποία είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή. Ο Π.Ψωμιάδης μετά την καταδίκη του, τέθηκε σε αργία με απόφαση του γενικού γραμματέα Μακεδονίας-Θράκης. Για το τελευταίο, ο κ. Ψωμιάδης έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ και αναμένεται η έκδοση σχετικής απόφασης.

Ο τέως περιφερειάρχης καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης (αποφάσεις 943-944/2011) σε φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος.
Η παράβαση καθήκοντος ανάγεται στο ότι καθ' υπέρβαση της διακριτικής ευχέρειας της εξουσίας του μείωσε σε 5.000 ευρώ πρόστιμο των 89.000 ευρώ, το οποίο είχε επιβληθεί σε βάρος πρατηριούχου υγρών καυσίμων ο οποίος φέρεται ότι νόθευσε καύσιμα, με αποτέλεσμα να ωφεληθεί ο πρατηριούχος και να ζημιωθεί η Νομαρχία.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι επειδή δεν είχε τις απαιτούμενες νομικές γνώσεις, δεν κινήθηκε από μόνος του και κατά την κρίση του, αλλά ακολούθησε τις οδηγίες της νομικής υπηρεσίας της Νομαρχίας. Δηλαδή ότι μπορεί ως νομάρχης να προβεί στη μείωση του προστίμου.
Οι αρεοπαγίτες ακολουθώντας την πρόταση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανασίου Κονταξή, έκριναν ότι οι δυο καταδικαστικές εφετειακές αποφάσεις δεν είναι πλήρως αιτιολογημένες, όπως απαιτεί το Σύνταγμα και τις αναίρεσε παραπέμποντας την υπόθεση να δικαστεί και πάλι στο Εφετείο Θεσσαλονίκης από άλλους, όμως, δικαστές, εκτός αυτών που τον δίκασαν την πρώτη φορά.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.