Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Ολοκληρώνονται οι απολογίες για το κύκλωμα. Ελεύθερος ο Γ. Φερέτης


Συνεχίστηκε το πρωί της Κυριακής και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, η διαδικασία των απολογιών στον ανακριτή, ενώ προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους, άλλοι οκτώ κατηγορούμενοι για συμμετοχή στα κυκλώματα εκβίασης και τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα στους προφυλακισθέντες είναι και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης. Αντιθέτως, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οκτώ κατηγορούμενοι και μεταξύ αυτών είναι ο δημοσιογράφος της ΕΤ 3, Γιώργος Φερέτης.

Το δρόμο προς τις φυλακές πήραν ακόμη δύο αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας εν ενεργεία κι ο άλλος απότακτος, o πρώην ποδοσφαιριστής -σερβικής καταγωγής- του ΠΑΟΚ, ο γιος του 58χρονου φερόμενου ως «εγκέφαλου» της ισχυρότερης από τις τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις και τέσσερις «μπράβοι».
Συνολικά κατά τη διάρκεια της σημερινής -δεύτερης- ημέρας των απολογιών έδωσαν εξηγήσεις στον ανακριτή συνολικά 16 άτομα.
Οι απολογίες
Κατά την απολογία του ο επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ αρνήθηκε τις κατηγορίες που του προσάπτονται. Ως προς το επίμαχο τηλεφώνημα που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε με τον 58χρονο φερόμενο ως αρχηγό της μίας οργάνωσης αλλά και την ενημέρωση που παρέσχε σ' αυτόν σχετικά με καταγγελία για την τοκογλυφική του δραστηριότητα, φέρεται να ισχυρίστηκε τα εξής: «Ήταν μία τυπική συνομιλία. Έδωσα άμεσα εντολή να διερευνηθεί η καταγγελία, ορίζοντας ελεγκτές και ενημερώνοντας τις αρμόδιες οικονομικές αρχές. Έπραξα το καθήκον μου στο ακέραιο». Όσο για τη γνωριμία του με τον 58χρονο επιχειρηματία, φέρεται να απάντησε ότι τον γνώριζε από τη δεκαετία του '90 όταν ως πρόεδρος των εφοριακών Θεσσαλονίκης διοργάνωνε χοροεσπερίδες στα μαγαζιά του.
Με τη σειρά ο εν ενεργεία αστυνομικός, που κατά το κατηγορητήριο διηύθυνε τις ομάδες των μπράβων και τους «στρατολογούσε», αρνήθηκε και αυτός οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι στους λογαριασμούς του δεν βρέθηκαν άλλα χρήματα πέραν αυτών της μισθοδοσίας του.
Ο γιος του 58χρονου επιχειρηματία ακολούθησε, επίσης, τη γραμμή της άρνησης των σε βάρος του απαγγελόμενων κατηγοριών, ενώ φέρεται να είπε ότι ο πατέρας του τον είχε βάλει συνδικαιούχο στους λογαριασμούς του.
Σε ό,τι αφορά τέλος, τον δημοσιογράφο της ΕΤ 3 (σ.σ. κατηγορείται ότι «εισέπραττε» χρήματα από εκβιαζόμενα θύματα, καταθέτοντάς τα σε προσωπικούς του λογαριασμούς και ότι ενημέρωνε τον 58χρονο για την πορεία των αστυνομικών ερευνών για υπόθεση αυτοκτονίας επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης που είχε δανειστεί χρήματα με τοκογλυφικούς όρους από τις οργανώσεις) φέρεται να είπε τα παρακάτω στην απολογία του: «Δεν έχω καμία ανάμειξη με την υπόθεση. Δεν προκύπτουν ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος μου. Οι λογαριασμοί μου είναι "καθαροί". Δεν γνωρίζω κανέναν από τους συγκατηγορουμένους μου. Είμαι ένα βήμα πριν τη συνταξιοδότηση και βρίσκομαι στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης».
Αναφορικά με χρηματικό ποσό που δάνεισε σε φίλο του δικηγόρο, είπε ότι επρόκειτο για διευκόλυνση χωρίς να απαιτήσει τοκογλυφικό τόκο.
Η διαδικασία των απολογιών αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, οπότε έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις στον ανακριτή οι φερόμενοι ως «εγκέφαλοι» των τεσσάρων οργανώσεων, το συνολικό κέρδος των οποίων από τη δράση τους ανέρχεται, κατά το κατηγορητήριο, σε περίπου 45 εκατ. ευρώ.
Ήδη την Παρασκευή, πρώτη μέρα της διαδικασίας, απολογήθηκαν οι πρώτοι 13 κατηγορούμενοι.  Επτά εξ αυτών κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, ενώ οι υπόλοιποι έξι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση από 10 έως 300.000 ευρώ. Οι επτά προφυλακισθέντες φέρονται να ασχολούνταν είτε με την είσπραξη χρημάτων από τα εκβιαζόμενα θύματα είτε λειτουργούσαν ως «μπράβοι». Σε αυτούς που αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους συγκαταλέγονται δύο δικηγόροι (100.000 ευρώ εγγύηση έκαστος) κι ένας εφοριακός, προϊστάμενος Τμήματος στη ΔΟΥ Καλαμαριάς, (με εγγύηση 200.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.