Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Εκδικάζεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο η έφεση Μαυρομάτη για την υπεξαίρεση


Ο πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας ζητά να μην ισχύσει η σε βάρος του
καταλογιστική πράξη του Οικονομικού Επιθεωρητή Θεσσαλονίκης
Αποκλειστικό
Εκδικάζεται την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στο Ι΄ τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου η έφεση του πρώην δημάρχου Μηχανιώνας κ. Γιάννη Μαυρομάτη κατά της καταλογιστικής πράξης του Οικονομικού Επιθεωρητή Θεσσαλονίκης με την οποία καταλογίστηκε σε βάρος του το ποσό των 895.765,83 ευρώ για την γνωστή υπόθεση της υπεξαίρεσης από το Ταμείο του δήμου, που διαπράχθηκε το 2009 από τον αποθανόντα ταμία. Η δίκη αυτή στο ανώτατο αυτό δικαστήριο που έχει αρμοδιότητα τον έλεγχο των δαπανών του Κράτους καθώς και των ΟΤΑ, προκαλεί νέα παραταξιακή κόντρα στο δήμο Θερμαϊκού, καθώς στην υπόθεση ασκεί παρέμβαση κατά του κ. Μαυρομάτη και η διοίκηση του δήμου δια του δημάρχου κ. Γιάννη Αλεξανδρή.
Το αιτιολογικό που επικαλείται η διοίκηση του Δήμου, είναι ότι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης «επέδειξε βαριά αμέλεια κατά την άσκηση των καθηκόντων του» ως δημάρχου Μηχανιώνας, «καθώς δεν ήσκησε τον απαιτούμενο έλεγχο στην Ταμειακή Διαχείριση».
Στην έφεσή του ο κ. Μαυρομάτης αναφέρει ότι η κατάχρηση από τον θανόντα πλέον Ταμία του δήμου Μηχανιώνας, Νικ.Καραχισαρίδη, αποκαλύφθηκε από τον ίδιο, στη διάρκεια έκτακτου ταμειακού ελέγχου στις 18 Νοεμβρίου 2009 και ότι ο πρώην Ταμίας είχε ομολογήσει τις πράξεις του ενώπιόν του αλλά και ενώπιον πολλών υπαλλήλων του δήμου.
«Εξ όσων μπορούμε να γνωρίζουμε, ο θανών προέβη στις παράνομες πράξεις του, ιδιοποιούμενος χρηματικά ποσά από τον τραπεζικό λογαριασμό του δήμου στην Εθνική Τράπεζα, στον οποίο είχε πρόσβαση ως ταμίας του Δήμου, που προοριζόταν για πληρωμές τρεχουσών υποχρεώσεων του Δήμου. Τελικώς, αντί να εξοφλεί τις υποχρεώσεις του Δήμου, όπως και ο ίδιος ομολόγησε, έπαιζε τα χρήματα του Δήμου σε τυχερά παιχνίδια», σημειώνεται στην έφεση.
Παράλληλα, ο κ. Μαυρομάτης επιρρίπτει ευθύνες στην Εθνική Τράπεζα (κατάστημα Νο 232 Νέας Μηχανιώνας», καθώς έδινε χρήματα στον ταμία χωρίς να ελέγχει εάν πράγματι υπήρχε εντολή και νομιμοποίηση για εκταμίευση χρημάτων, δεδομένου ότι όπως αναφέρονταν στην υπ΄αριθμ. 98/2009 απόφαση του δημάρχου Μηχανιώνας, για να αναλαμβάνει χρήματα ο ταμίας από τον τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου, έπρεπε να υπάρχει στις σχετικές εντολές συνυπογραφή του δημάρχου και της προϊσταμένης των Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών.

Η παρέμβαση της διοίκησης του Δήμου Θερμαίκού
 Γιατί παρεμβαίνει η διοίκηση του δήμου
Στην παρέμβαση της η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού τάσσεται υπέρ της καταλογιστικής πράξης του Οικονομικού Επιθεωρητή Θεσσαλονίκης και κατά του κ. Μαυρομάτη, υποστηρίζοντας ότι «ο καθού η παρέμβαση, επέδειξε βαριά αμέλεια κατά την άσκηση των καθηκόντων του, καθώς δεν ήσκησε τον απαιτούμενο έλεγχο στην Ταμειακή Διαχείριση και δεν τήρησε ούτε ήλεγξε τον όρο που ο ίδιος έθεσε με σχετικές αποφάσεις του περί ορισμού Δημοτικού Ταμία, για «συνυπογραφή» από τον ίδιο ή την Προϊσταμένη του Τμήματος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών για κάθε συναλλαγή (κατάθεση ή ανάληψη) με την Εθνική Τράπεζα-κατάστημα Ν.Μηχανιώνας».
Ακόμη, η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού, αναφέροντας ότι ο πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας ήταν «ύψιστος υπεύθυνος για την ταμειακή διαχείριση του Δήμου», τον κατηγορεί ότι «επέδειξε εμφανή ανευθυνότητα κατά την άσκηση των καθηκόντων του», κάτι που θα μπορούσε να αποφευχθεί «εάν ο καθού ασκούσε με επιμέλεια τακτικούς ελέγχους των εισπράξεων και πληρωμών του Δήμου».
Τέλος ο δήμος Θερμαϊκού σημειώνοντας ότι δεν έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει το ποσό της υπεξαίρεσης από τον αποθανόντα Ταμία, δηλώνει ότι παρεμβαίνει καθώς θετική έκβαση της έφεσης του κ. Μαυρομάτη «θα στερούσε από τον Δήμο την δυνατότητα να στραφεί κατά αυτού ως συνυπεύθυνου και να του καταλογίσει το εν λόγω χρηματικό ποσό».

Τι αναφέρει ο κ. Μαυρομάτης
Απαντώντας στην άποψη αυτή αλλά και τεκμηριώνοντας την έφεσή του ο πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας κ. Γιάννης Μαυρομάτης αναφέρει ότι:
-Η Εθνική Τράπεζα «όφειλε να προβαίνει σε εκταμίευση ποσών μόνο όταν διακρίβωνε την ύπαρξη των δύο υπογραφών στα σχετικά παρεαστατικά.
-Δεν προκύπτει ευθύνη του ως δημάρχου και καταλογισμού του ως υπολόγου «διότι δεν αναμιχθήκαμε με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες πράξεις από τον υπόλογο ταμία».,
-Σε κανέναν από τους ετήσιους τακτικούς εξειδικευμένους ελέγχους που γίνονταν από τον Ορκωτό Λογιστή είτε από το Ελεγκτικό Συνέδριο «δεν κατέστη εφικτό να διαπιστωθεί οποιαδήποτε παρατυπία, πολύ περισσότερο παρανομία, κακοδιαχείριση και υπεξαίρεση».
-Ο δήμαρχος ευθύνεται όχι ως υπόλογος, αλλά ως διατάκτης πληρωμής μη νόμιμων δαπανών για κάθε θετική ζημία του Δήμου, εφόσον ενήργησε με δόλο ή βαριά αμέλεια
-Δεν στοιχειοθετείται στην περίπτωση του βαριά αμέλεια.
Το δημαρχείο Μηχανιώνας
Με βάση όλα αυτά καταλήγοντας στο από 21 σελίδες κείμενο της έφεσής του ο κ. Μαυρομάτης σημειώνει:
«Ενόψει όλων των προαναφερομένων, αποκλείεται η ευθύνη μας για το διαπιστωθέν έλλειμμα, υπό την ιδιότητά μας ως δημάρχου και διατάκτη των δαπανών του δήμου, ενώ, εν προκειμένω, δεν συντρέχει περίπτωση καταλογισμού μας ως υπολόγου, διότι δεν αναμιχθήκαμε με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες πράξεις από τον υπόλογο ταμία, δεν ενεργήσαμε καμία πράξη διαχείρισης, πολύ περισσότερο δε, δεν εκδώσαμε για τις παράνομες εισπράξεις κανένα ένταλμα πληρωμής δαπανών, ούτε θέσαμε την υπογραφή μας σε κάποια από τις παράνομες διαχειριστικές πράξεις. Οι παράνομες δαπάνες δεν έγιναν με νόμιμα και από εμένα εκδιδόμενα εντάλματα, ούτε καν κατόπιν προφορικής εντολής μας. Αντιθέτως συμμορφωθήκαμε πλήρως με τα «κεκανονισμένα».
Πιστεύεται ότι επειδή το θέμα είναι σοβαρό, θα θιγεί και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού την Παρασκευή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.