Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Ιωβηλαίο Θεσσαλονίκης 1912-2012 (Θερμαϊκός 2)


Η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου στο Μεσημέρι
Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, ο «Φάρος του Θερμαϊκού» συνεχίζει τη δημοσίευση φωτογραφιών και άλλων ντοκουμέντων για τη σημαντική αυτή επέτειο, το ιωβηλαίο της Μακεδονικής πρωτεύουσας. Ντοκουμέντων που αφορούν περισσότερο την περιοχή του Θερμαϊκού. Οι προπολεμικές φωτογραφίες που παρουσιάζουμε σήμερα, αφορούν το προπολεμικό Μεσημέρι.

Μεσημεριώτες προπολεμικά
Τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στο Μεσημέρι, κυρίως οι τρεις Μακεδονικοί τάφοι, αλλά και τα ερείπια βασιλικής που βρέθηκαν στην τούμπα του Αγίου Κωνσταντίνου και που χρονολογούνται στην Εποχή του Σιδήρου, καθώς  και στην τούμπα Κοτζιά, στα βόρεια όρια του σύγχρονου οικισμού του Μεσημερίου, μαρτυρούν  την μακραίωνη ιστορία της περιοχής.
Σύμφωνα με τους ερευνητές Γραμμένο και Heurtley,  η πρώτη εγκατάσταση ανθρώπων στην περιοχή έγινε στην όψιμη νεολιθική εποχή. Ο πρώτος οικισμός αριθμούσε 12 σπίτια. Ως την πρώϊμη εποχή του χαλκού, καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε άλλες 5 φορές. Ο οικισμός αυτός, κατά τους ερευνητές Ασλάνη και Καστανά, θεωρείται ο παλαιότερος στη Μακεδονία (Χάρη Αμανατίδη, Μεσημερίου διαδρομή…, Μεσημέρι 2006.

Στην πανήγυρη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
Μεσημερίου προπολεμικά, στις 21 Μαίου 1940
Στα βυζαντινά χρόνια το Μεσημέρι υπάγονταν γεωγραφικά και διοικητικά στο Καπετανίκιον της Καλαμαρίας, που είναι η περιοχή από Καραμπουρνάκι-Χορτιάτη-Αγ.Πρόδρομο-Αγ.Μάμα-Ισθμό Κασσάνδρας-Θερμαϊκό-Καραμπουρνάκι.

Μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Μεσημερίου
Σύμφωνα με πληροφορίες περιηγητών του 19ου και 20ου αιώνα, το Μεσημέρι ήταν μεικτός οικισμός χριστιανών και μουσουλμάνων, ενώ υπήρχε τζαμί. (Αικατερίνη Κούσουλα στο «Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη 12, 1998», Θεσσαλονίκη 2000).

Στην επανάσταση του 1821 υπό τον Εμμανουήλ Παπά, έλαβαν μέρος το Μάϊο του 1821 οι κάτοικοι της Επανομής και του Μεσημερίου, με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Δουμπιώτη.  

Λατρευτική εκδήλωση στο Μεσημέρι 
Από το 1918, το Μεσημέρι ήταν συνοικισμός της Επανομής.  Ο πληθυσμός του Μεσημερίου, αυξήθηκε σημαντικά μετά το 1922, όταν εγκαταστάθηκαν εκεί πρόσφυγες από τον Πόντο και την Ανατωλική Ρωμυλία.

Το Μεσημέρι, αποσπάστηκε από την κοινότητα Επανομής και  έγινε ανεξάρτητη κοινότητα το 1946 με έκταση 11.913 στρέμματα (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Α, 217/1946, Β.Δ. 4-5-1946. Εκείνη την εποχή, είχε 551 κατοίκους. Ανεξάρτητη κοινότητα παρέμεινε μέχρι το 1998, οπότε με τον «Καποδίστρια» εντάχθηκε στο δήμο Επανομής. Σήμερα το Μεσημέρι αποτελεί δημοτική κοινότητα του δήμου Θερμαϊκού.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το άκρως ενδιαφέρον βιβλίο του Χάρη Αμανατίδη Μεσημερίου Διαδρομή που εκδόθηκε το 2006 και ήταν καρπός πολυετούς έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.