Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Φόρος τιμής στα θύματα Ολοκαυτώματος


Φόρο τιμής στους 50.000 Εβραίους συμπολίτες μας που βρήκαν τραγικό θάνατο στα κρεματόρια του γερμανικού ναζιστικού καθεστώτος, απέτισε η Θεσσαλονίκη στην εκδήλωση μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, στην Πλατεία Ελευθερίας, με σύνθημα «ποτέ ξανά».

Την ιστορική δέσμευση της Ελλάδας να συνεχίσει τη μελέτη της παρουσίας της Εβραϊκής κοινότητας στη χώρα, επανέλαβε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, μιλώντας στην εκδήλωση. Όπως είπε ο κ. Δόλλης, η Θεσσαλονίκη έχασε στο Ολοκαύτωμα το 96% των μελών της εβραϊκής κοινότητας, καθώς 50.000 άνθρωποι οδηγήθηκαν τότε στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των επιζώντων των Ελλήνων Εβραίων του Ολοκαυτώματος, την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων για την επιστροφή από τη Ρωσία των αρχείων της ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης, τη μετατροπή της Πλατείας Ελευθερίας από πάρκινγκ σε πάρκο μνήμης για τους Εβραίους της πόλης και την ανέγερση μνημείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πρότεινε, στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. 
Στον ρόλο της εβραϊκής κοινότητας στη διαμόρφωση του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα Αριε Μέκελ, ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανο-ισραηλιτικής κοινότητας Ντέιβιντ Χάρις και ο πρόεδρος του Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ. 
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και τους χαιρετισμούς, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ολοκαυτώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.