Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

H οικονομική κρίση «κόβει» χρόνια από τους Έλληνες


Τουλάχιστον κατά 2 χρόνια αναμένεται να μειωθεί το προσδόκιμο επιβίωσης, καθώς η οικονομική κρίση και η φτωχοποίηση που πλήττουν τη χώρα μας, «κόβουν» χρόνια από τους Έλληνες. Την ίδια στιγμή, ένας στους πέντε Έλληνες παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης.

Παράλληλα, έξι στους δέκα δηλώνουν ότι αναβάλουν ή ματαιώνουν για οικονομικούς λόγους την αναγκαία επίσκεψη στον γιατρό.
Οι πάσχοντες από καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, υπέρταση, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, δηλαδή περίπου το 38% του πληθυσμού, μαζί με τους ηλικιωμένους και τους ασθενέστερους οικονομικά αποτελούν τους εύκολους στόχους αλλά και τα πρώτα «θύματα» της οικονομικής κρίσης.
Μάλιστα, ο πληθυσμός που συγκαταλέγεται σε ομάδες υψηλού κινδύνου συνεχώς διογκώνεται καθώς αυξάνονται οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση νοσημάτων: εκτός από τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου, κάπνισμα, διατροφή, καθιστική ζωή, πλέον προσμετρώνται τα δάνεια, τα χρέη, η ανεργία, η μείωση του εισοδήματος.
Τα συμπεράσματα των ειδικών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) είναι αποκαρδιωτικά: οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι βαρύτατες για την υγεία του πληθυσμού. Σε ορίζοντα 10ετίας αναμένεται ότι θα μειωθεί το προσδόκιμο επιβίωσης των Ελλήνων κατά τουλάχιστον 2 χρόνια, ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης της ποιότητας ζωής τους. Δραματικές είναι όμως και οι ενδείξεις για τη βρεφική θνησιμότητα η οποία έπειτα από δεκαετίες συρρίκνωσης, πλέον αρχίζει να έχει ελαφρά ανοδική πορεία.
«Η αναγκαιότητα να εξεταστούν προτάσεις για την αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας είναι μεγάλη. Όσο γίνονται περιστολές στις δαπάνες υγείας χωρίς να προχωρούν μεταρρυθμίσεις δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα» επισημαίνει ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, κ. Γιάννης Κυριόπουλος, με αφορμή την συνοπτική παρουσίαση των μελετών για την κρίση και τη δημόσια υγεία στην χώρα μας μετά την ολοκλήρωση του 8ου Πανελλήνιου συνεδρίου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας.

Πηγή: «Πρώτο Θέμα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.