Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Με κατασχέσεις απειλούνται 117.300 πολίτες!


Ο εφιάλτης της κατάσχεσης επικρέμαται πάνω από 117.300 πολίτες. Τα χρέη προς πιστωτικές κάρτες, για καταναλωτικά δάνεια, ενοίκια και λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας προκάλεσαν προσφυγές στο Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο Αθήνας, με αποτέλεσμα την έκδοση ισάριθμων διαταγών πληρωμής.

Το συνολικό χρέος φτάνει στο ιλιγγιώδες ποσό των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και σύμφωνα με δικηγόρους αποτελεί μία «ωρολογιακή βόμβα» εσωτερικού χρέους, η οποία συνιστά απειλή για τα σπίτια των χρεωμένων πολιτών μόλις απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, οι οποίοι απαγορεύονται με νόμο ως το τέλος του 2013 (υπενθυμίζεται πως, όπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος» την περασμένη Δευτέρα, η τρόικα έθεσε επιτακτικά θέμα άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας).
Οι ίδιοι δικηγόροι διευκρινίζουν πως πλειστηριασμοί των σπιτιών για τα προαναφερόμενα χρέη είναι τελευταία πράξη και προσθέτουν ότι προηγούνται προσπάθειες είσπραξης των χρημάτων από άλλες πηγές εσόδων του οφειλέτη.
Η κατάσταση αυτή φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος που προκάλεσε η κρίση, η σκληρή λιτότητα που εφαρμόστηκε στη χώρα και η υπερφορολόγηση των πολιτών.
Ειδικότερα στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας οι αιτήσεις για την έκδοση διαταγής πληρωμής που υπέβαλαν τράπεζες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έφτασαν τις 74.830 ολόκληρο το 2012 έναντι 73.259 τον προηγούμενο χρόνο.
Η αξία των απλήρωτων λογαριασμών για κάρτες, καταναλωτικά δάνεια, ενοίκια και λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας αγγίζει τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού, όπως εξηγούν δικηγόροι που ασχολούνται με τα θέματα αυτά, ο κύριος όγκος των οφειλών ξεπερνά τις 15.000 και φτάνει ως τις 20.000 ευρώ ανά οφειλή.
Στο Πρωτοδικείο της Αθήνας οι αιτήσεις για έκδοση διαταγής πληρωμών ανήλθαν σε 42.500 έναντι 41.500 έναν χρόνο νωρίτερα.
Το συνολικό ύψος των οφειλών ανήλθε στα 800 εκατομμύρια ευρώ. Διευκρινίζεται ότι το Πρωτοδικείο είναι αρμόδιο για υποθέσεις των οποίων οι οφειλές για κάρτες, δάνεια και λογαριασμούς ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ και για ενοίκια τα 600 ευρώ (οι αλλαγές στα όρια των απαιτήσεων έγιναν τον Απρίλιο του 2012).
Αν τώρα ληφθούν υπόψη και οι αιτήσεις που κατατέθηκαν εντός του 2011 τότε ο συνολικός... λογαριασμός των χρεών της διετίας φθάνει το ποσό των 4 δισ. ευρώ.
Πλέον το κύμα των αιτήσεων φαίνεται πως επιταχύνεται το 2013 αν ληφθεί υπόψη πως από τις 2 έως τις 16 Ιανουαρίου ξεπέρασαν τις 2.500 και πλέον αναμένεται πως μέσα στο έτος θα διατηρηθεί ο υψηλός ρυθμός αύξησης των χρεών.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, οι οκτώ στις δέκα αιτήσεις που κατατίθενται για την έκδοση διαταγής πληρωμών προέρχονται από τις τράπεζες.
Πηγή: εφημερίδα «Έθνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.