Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Σημαντική η δραστηριότητα των ΚΑΠΗ δήμου Θερμαϊκού


Από τη "γιορτή τσίπουρου" του ΚΑΠΗ Ν.Κερασιάς
Σημαντική δραστηριότητα, ανέπτυξαν τη χρονιά που πέρασε, το 2012, τα οκτώ ΚΑΠΗ του δήμου Θερμαϊκού, στα οποία μετέχουν  4.836 εγγεγραμμένα μέλη. Τα ΚΑΠΗ, που λειτουργούν με την ευθύνη του ΔΗΠΠΑΚΥΘ, απευθύνονται σε άτομα τρίτης ηλικίας, άνδρες και γυναίκες, χωρίς διάκριση οικονομικών δυνατοτήτων και ασφαλιστικού φορέα.

Μέτρηση πίεσης στο ΚΑΠΗ Μηχανιώνας
Όπως λέει ο πρόεδρος του ΔΗΠΠΑΚΥΘ, δημοτικός σύμβουλος  κ. Γιάννης Τσακμάκας, ένας από τους βασικούς σκοπούς, είναι η δραστηριοποίηση και η ενεργοποίηση των μελών μέσα από τις ομάδες αυτενέργειας. Αυτές είναι:
-Ομάδα χορευτική  των  Κ.Α.Π.Η. Ν. Μηχανιώνας , Ν. Κερασιάς και Επανομής
           -Ομάδα χορωδίας με τη συνεργασία των  χορωδιακών ομάδων  του ΔΗΠΠΑΚΥΘ.
 - Ομάδα γυμναστικής με τη συνεργασία του τμήματος Αθλητισμού του ΔΗΠΠΑΚΥΘ
-  Ομάδα  κοινωνικής αλληλεγγύης-εθελοντισμού
-Ομάδα ψυχαγωγίας
-Ομάδα εκδρομών

Τομείς στους οποίους δραστηριοποιήθηκαν και επέδειξαν  σημαντικό έργο τα ΚΑΠΗ του δήμου Θερμαϊκού, είναι οι ακόλουθοι:
ΥΓΕΙΑ:
Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των μελών και η αναβάθμιση της ποιότητας των ιατρικών παροχών αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Κ.Α.Π.Η, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα άτομα της Τρίτης ηλικίας  καθημερινά ταλαιπωρούνται από ποικίλα προβλήματα υγείας  και η πρόληψη τους  κρίνεται αναγκαία .
Στο  Πρόγραμμα  ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και  προαγωγής υγείας - ενημέρωσης σε ειδικά θέματα πρόληψης και τρόπου υγιεινής ζωής, πραγματοποιήθηκαν  είτε σε συνεργασία με άλλους  Φορείς είτε σε συνεργασία με Ελεύθερους Επαγγελματίες –Ιατρός και  Ιδιωτικές Εταιρείες οι εξής  δράσεις:
-Παροχή ιατρικής φροντίδας από τον παθολόγο ιατρό κ. Λαγανά Σταύρο ο οποίος παρέχει  οδηγίες για φαρμακευτική αγωγή, συνταγογραφεί φάρμακα, παραπέμπει τα μέλη των Κ.Α.Π.Η. στη διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων, αλλά και σε άλλες ειδικότητες γιατρών όπου απαιτείται. Η ιατρική  φροντίδα που προσφέρονταν το 2011 στα μέλη των Κ.Α.Π.Η  Αγγελοχωρίου  και  Ν. Κερασιάς, επεκτάθηκε το 2012 και στα μέλη του  Κ.Α.Π.Η  Ν. Επιβατών.
-Παροχή νοσηλευτικής φροντίδας και οδηγιών από τέσσερις νοσοκόμες στα Κ.Α.Π.Η. του Δήμου οι οποίες βοηθούν τον ιατρό στις ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις, παρέχουν πρώτες βοήθειες κ.α. στο χώρο του ΚΑΠΗ. Επίσης, με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση νοσημάτων, διενεργούν μετρήσεις αρτηριακής πιέσεως, σακχάρου, χοληστερίνης, και τέλος  πραγματοποιούν επισκέψεις κατ’ οίκον σε ευπαθείς ηλικιωμένους .
-Παροχή νοσηλευτικής φροντίδας-Μετρήσεις Πιέσεως - Ειδικές εξετάσεις σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στα μέλη των Κ.Α.Π.Η  Αγγελοχωρίου, Ν. Κερασιάς  & Ν. Μηχανιώνας
-Μετρήσεις Πιέσεως - Ειδικές εξετάσεις. 
-Εξετάσεις από 18 γιατρούς του ΑΧΕΠΑ (παθολόγους, καρδιολόγους και πνευμονολόγους) (Κ.Α.Π.Η. Επανομής).
-Δωρεάν προληπτικός έλεγχος οστικής πυκνότητας στα μέλη των Κ.Α.Π.Η  του ΔΗΠΠΑΚΥΘ. από την εταιρεία  ROTTA FARM HELLAS. Ο αριθμός των μελών που συμμετείχε στο κύκλο των εξετάσεων ήταν 446  από τα Κ.Α.Π.Η. Ν.Μηχανιώνας (65 άτομα), Επανομής(164 άτομα),Αγγελοχωρίου(45 άτομα), Ν.Επιβατών(40 άτομα), Περαίας(62 άτομα),Αγίας Τριάδος(42 άτομα)και Μεσημερίου (28 άτομα).
-Δωρεάν προληπτικός έλεγχος σπιρομετρήσεων στα μέλη των Κ.Α.Π.Η  του ΔΗΠΠΑΚΥΘ.        από την εταιρεία Novartis (Hellas)Α.Ε.Β.Ε. Ο αριθμός των μελών που συμμετείχε στο κύκλο των εξετάσεων ήταν  195 από τα Κ.Α.Π.Η. Ν.Μηχανιώνας (50 άτομα), Ν.Κερασιάς(45 άτομα), Αγγελοχωρίου(30 άτομα), Ν.Επιβατών(30 άτομα)και Περαίας(40 άτομα).Ο έλεγχος των μελών των Κ.Α.Π.Η. Επανομής, Μεσημερίου και Αγίας Τριάδος έχουν δρομολογηθεί  για το 2013.
- Προληπτικός έλεγχος  καρκίνου του τραχήλου  στο Κέντρο Υγείας της Ν.Μηχανιώνας .
-Προληπτικός έλεγχος καρκίνου του μαστού με κινητή μονάδα μαστογραφίας από την Αντικαρκινική Αθηνών (Κ.Α.Π.Η. Επανομής)
- Παροχή υπηρεσιών φυσικοθεραπείας του Ομίλου Εταιριών GT COMPANIES  με μια  μικρή οικονομική συμμετοχή  των μελών  στα 2,50€+Φ.Π.Α.
-Δωρεάν παροχή υπηρεσίες φυσικοθεραπείας και  αισθητικής  από τη σχολή ΕΠΑΣ ( ΚΑΠΗ  Επανομής, Περαίας)
Τα μέλη δεν καταβάλλουν κανένα χρηματικό ποσό για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε ιατρικής εξέτασης ή προληπτικού ελέγχου υγείας.
ΚΑΠΗ Επανομής
 ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ:
Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιεί το Κ.Α.Π.Η εκτός του ψυχαγωγικού ή επιμορφωτικού χαρακτήρα, έχουν ως στόχο να δείξουν ότι τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας έχουν ικανότητες, δίνουν το παρόν, προβληματίζονται και αγωνιούν ως σκεπτόμενα άτομα και  αναπτύσσουν σημαντική  δράση.
Στο  πλαίσιο της ψυχαγωγίας τα Κ.Α.Π.Η. διοργάνωσαν εποχιακές εκδρομές  (εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές ,θρησκευτικές) και εποχιακές εκδηλώσεις

Eποχιακές εκδρομές-μετακινήσεις όπως:
1.    Πολυήμερη – οκταήμερη  Εκδρομή στην Αιδηψό. Συμμετείχαν 190 άτομα σε πέντε γκρούπ  από τις 27/8/2012  έως και τις 1/10/2012
2. Ημερήσιες και Πολυήμερες Εκδρομές (μουσεία , αρχαιολογικούς χώρους – ιστορικούς χώρους, μοναστήρια, κ.τ.λ.)

Eποχιακές Εκδηλώσεις   όπως:
Ø  «Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας» στις αίθουσες  των  Κ.Α.Π.Η  ή  σε κοσμικές  ταβέρνες  με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής
Ø  «Αποκριάτικο Γλέντι» στις αίθουσες  των  Κ.Α.Π.Η ή  σε κοσμικές  ταβέρνες 
Ø  «Πασχαλινή γιορτή  και  τσούγκρισμα αυγών» στις αίθουσες  των  Κ.Α.Π.Η  ή  σε κοσμικές  ταβέρνες 
Ø  Εκδήλωση εν΄όψη της «Γιορτής των Αγίων Σαράντα »
Ø  «Γιορτή της Μητέρας» στις αίθουσες  των  Κ.Α.Π.Η  
Ø  «Γιορτή του Πατέρα» στις αίθουσες  των  Κ.Α.Π.Η
  «Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας» στις αίθουσες  των  Κ.Α.Π.Η  ή  σε κοσμικές  ταβέρνες
              (Κ.Α.Π.Η. Μεσημερίου & Επανομής )
Ø   «Γλέντι εν’ όψει της Γιορτής των Ηλικιωμένων» (Κ.Α.Π.Η. Μεσημερίου)
Ø  «Αυγουστιάτικες  Βραδιές  Γλεντιού»(Κ.Α.Π.Η. Ν. Κερασιάς, Ν. Επιβατών)
Ø  Βραδιά γλεντιού (Κ.Α.Π.Η. Ν. Κερασιάς, Ν. Επιβατών, Περαίας)
Ø   «Απογευματινές  Αποδράσεις Καφέ» (Κ.Α.Π.Η. Ν. Επιβατών, )
Ø  «Ετήσιο Χριστουγεννιάτικο Χορό» στην Κοσμική Ταβέρνα FOCUS .

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ:

ΚΑΠΗ Αγίας Τριάδας
Η δράση των ομάδων αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι τα άτομα της τρίτης ηλικίας δεν αντιμετωπίζουν με αδιαφορία τα διάφορα  προβλήματα κοινωνικά, περιβαλλοντικά κτλ. της σημερινής δυσοίωνης εποχής που ζούμε. Αυτό φαίνεται από το αρκετά μεγάλο ποσοστό μελών που συμμετείχε στις  ομάδες που λειτουργούν σήμερα στα  Κ.Α.Π.Η. αλλά και από το πλούσιο έργο τους όπως :
Ø  Καθαρισμός των πάρκων (Κ.Α.Π.Η. Ν. Κερασιάς).
Ø  Συμμετοχή στις Θρησκευτικές  εκδηλώσεις για τον εορτασμό των τοπικών Αγίων  του τόπου Ø  Συμμετοχή στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου.(Κ.Α.Π.Η. Ν. Μηχανιώνας , Ν. Κερασιάς ,Επανομής  ).
Ø  Συνεργασία με τους δασκάλους των σχολείων του Δήμου μας ( Κ.Α.Π.Η. Ν. Μηχανιώνας, Μεσημερίου ).
Ø  Εθελοντική βοήθεια των μελών στη διοργάνωση της  εκδήλωσης του Δήμου  (Κ.Α.Π.Η. Ν. Μηχανιώνας).
 Συγκέντρωση και αποστολή τροφίμων & χρημάτων  για ανθρωπιστική  βοήθεια σε συνδημότες ( Κ.Α.Π.Η. Μεσημερίου, Ν. Επιβατών, Περαίας ).
Ø  Επισκέψεις σε ιδρύματα (Κ.Α.Π.Η. Περαίας).
Ø  Χριστουγεννιάτικο παζάρι με κάλαντα, αρώματα, και χριστουγεννιάτικη μαγεία….

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ:
Στα πλαίσια των πολιτισμικών και επιμορφωτικών εκδηλώσεων στα Κ.Α.Π.Η.  πραγματοποιήθηκαν  τα εξής  ακόλουθα:
Ø  «4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού 3ης Ηλικίας».
Μια βραδιά αφιερωμένη στο Ευρωπαϊκό έτος 2012,έτος Ενεργούς Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών.
     Τα  Κ.Α.Π.Η. του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ.  του Δήμου Θερμαϊκού, οργάνωσαν και  πραγματοποίησαν  την Πανελλήνια πολιτιστική εκδήλωση  «4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού 3ης Ηλικίας», στις 22/6/2012, ημέρα Παρασκευή, στο Αμφιθέατρο της Ν. Μηχανιώνας, στην οποία συμμετείχαν 350 χορευτές από τα Κ.Α.Π.Η. των  Δήμων :Δέλτα, Κιλκίς, Ωραιοκάστρου, Τρικάλων, Καλαμαριάς, Χαλκηδόνας, Πυλαίας- Χορτιάτη, αλλά και του δικού μας δήμου, του δήμου Θερμαϊκού καθώς επίσης και η χορωδιακή ομάδα  του  Κ.Α.Π.Η. Ν. Κερασιάς και η εφηβική χορευτική ομάδα του γυμναστηρίου  EYRO SPORT,όπου αναβίωσαν έθιμα και  παρουσίασαν τραγούδια και χορούς του  τόπου μας.
   Ως δείγμα καλής φιλοξενίας και περίσσιας αγάπης, τα μέλη των Κ.Α.Π.Η. Ν. Κερασιάς και Ν. Μηχανιώνας,  πρόσφεραν στα φιλοξενούμενα Κ.ΑΠ.Η, χειροποίητα αναμνηστικά, δίνοντας ένα παραδοσιακό χρώμα στη φιλοξενία αυτή.
Ø  Μηχανιώνα  2012-Θαλασσογραφίες
    Διοργάνωση της 2ης ημέρας της πολιτιστικής καλοκαιρινής εκδήλωσης Μηχανιώνα  2012-Θαλασσογραφίες
με τίτλο ‘90 χρόνια αναμνήσεις από την παλιά πατρίδα’   την Κυριακή 29/7/2012 στο Αμφιθέατρο της Ν. Μηχανιώνας, με χορό, τραγούδι και μουσική νοσταλγώντας το χθές. Στην εκδήλωση  συμμετείχαν 180  χορευτές από το Κ.Α.Π.Η. Μηχανιώνας, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Θερμαϊκού,  Ξηροχωρίου , Κιζδερβενιωτών, του γυμναστηρίου Euro Sport και η κα Πάτρας Κουτσομανή με το μονόλογο μιας μάνας. Ενώ  τα μέλη των Κ.Α.Π.Η. Ν. Μηχανιώνας,  ακούραστα και πρόθυμα πρόσφεραν στα φιλοξενούμενα τμήματα, χειροποίητα αναμνηστικά.
Ø  Γιορτή Τσίπουρου
Συνδιοργανωτής στην  πολιτιστική εκδήλωση  « Γιορτή Τσίπουρου »    που διοργάνωσε το ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ.  το Κ.Α.Π.Η. Ν. Κερασιάς την Κυριακή  20/10/2012 στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου Ν.Κερασιάς  .
Συμμετοχή  τα  χορευτικά  τμήματα  των  Κ.Α.Π.Η. Ν. Μηχανιώνας και  Ν.Κερασιάς.
Ø  Συνάντηση Φιλίας των Κ.Α.Π.Η.
Συμμετοχή με τα  χορευτικά  τμήματα  των  Κ.Α.Π.Η. Ν.Μηχανιώνας  και  Ν.Κερασιάς  στην  πολιτιστική εκδήλωση  «Συνάντηση Φιλίας των Κ.Α.Π.Η. » που διοργάνωσαν  τα Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Ωραιοκάστρου   στις 25/5/2012 στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δρυμού  .
Ø  Θάλασσα και σπορ
Συμμετοχή με τα  χορευτικά  τμήματα  των  Κ.Α.Π.Η. Ν. Μηχανιώνας και  Ν. Κερασιάς  στην εμπορική έκθεση- ναυτικό σαλόνι   «Θάλασσα και σπορ» στις 2/6/2012 στο λιμάνι Μηχανιώνας  .
Ø  Έκθεση Χειροτεχνίας –Μπαζάρ  «Τεσσάρων Εποχών».
Συμμετοχή με τα  χορευτικά  τμήματα  των  Κ.Α.Π.Η. Ν.Μηχανιώνας , Ν.Κερασιάς  και Επανομής  στην  Έκθεση Χειροτεχνίας –Μπαζάρ  «Τεσσάρων Εποχών» που διοργάνωσαν  τα Κ.Α.Π.Η.  Φοίνικα και Αϊ-Γιάννη του Δ.Ο.Π.Α.&Α.Π.Η.  στις 27/11/2012 και 28/11/2012 .
Ø  Φιλοξενία κοινωνικών λειτουργών από τη Βουλγαρία  από το  Κ.Α.Π.Η. Ν.Μηχανιώνας  με παραδοσιακά εδέσματα προσφορά των μελών του Κ.ΑΠ.Η ΚΑΙ  με συμμετοχή του  χορευτικού  τμήματος  του, την  Δευτέρα        21/10/2012
Ø  Συμμετοχή του  χορευτικού  και το χορωδιακού  τμήματος  του Κ.Α.Π.Η. Επανομής  στην πολιτιστική εκδήλωση του  Δήμου «ΑΡΓΥΡΙΑ 2012»
 Συμμετοχή της χορωδιακής ομάδας   του Κ.Α.Π.Η. Περαίας  σε  θεία λειτουργία.
Ø  Παρακολούθηση του  Συλλόγου  Λεχριτών  Θεσσαλονίκης  (ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΝΤΑΔΟΡΟΙ) στο Θέατρο Κ.Α.Π.Π.Α. στις 3/3/2012
Ø   Παρακολούθηση Θεατρικών  παραστάσεων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.