Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Επιπλέον φόρος 22% σε όσους δεν μαζεύουν αποδείξεις


Τον κίνδυνο να επιβαρυνθούν με την πληρωμή έξτρα φόρου 22%, αντιμετωπίζουν  οι φορολογούμενοι, εξαιτίας των αλλαγών που φέρνει ο νέος νόμος για τη συλλογή αποδείξεων.

Δεν «μετράνε» οι αποδείξεις για αγορά πετρελαίου θέρμανσης, τηλέφωνα και ασφάλιστρα, ενώ υπολογίζονται για πρώτη φορά οι αποδείξεις από φροντιστήρια.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Έθνος», η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι το 25%του συνολικού εισοδήματος ισχύει από φέτος μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους και μόνο για τα εισοδήματά τους από μισθωτές υπηρεσίες.
Για παράδειγμα, ένα μισθωτός που έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 από μισθούς και 10.000 ευρώ από ενοίκια, πρέπει να μαζέψει αποδείξεις συνολικής αξίας ίσης με το 25% των 20.000 ευρώ, δηλαδή 5.000 ευρώ.
Πιο αναλυτικά, οι αποδείξεις που δεν «μετράνε» από φέτος είναι αυτές για αγορά πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου και από τις υπηρεσίες κοινοχρήστων.
Επίσης, δεν «μετράνε» αποδείξεις για έξοδα τηλεφωνίας, ενοικίου, κάθε είδους ασφάλιστρα και η αγορά φωτοβολταϊκών, όπως και από τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων.
Από την άλλη, για πρώτη φορά θα υπολογίζονται από φέτος οι αποδείξεις διδάκτρων φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, κ.λπ, ενώ θα «μετράνε» και οι αποδείξεις από το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.