Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Μνημόσυνο για τα θύματα σφαγής, πριν αιώνα στο Οικονομιό


Συγκίνηση επικράτησε κατά το εκατονταετές μνημόσυνο - τρισάγιο για τους Έλληνες που σφαγιάσθηκαν στις 25 Ιανουαρίου 1913, στο Οικονομιό της Ανατ.Θράκης, που τέλεσε ο Σύλλογoς Προσφύγων Αν. Θράκης Αγίας Τριάδος, την Παρασκευή. 

Το μνημόσυνο – τρισάγιο, που έγινε στην κεντρική χαβούζα του Οικονομιού Ανατολικής Θράκης (σημερινή ονομασία Kumburgaz), τελέστηκε χοροστατούντος του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, καθώς και με την παρουσία του Μητροπολίτη Ικονίου κ. Θεολήπτου και του Κωδικογράφου Πατέρα Παϊσίου
Όπως αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου που πήραν μέρος στην επιμνημόσυνη τελετη:
Όλοι εμείς, συγγενείς και απόγονοι των σφαγιασθέντων καταφέραμε να δώσουμε το παρόν, στον τόπο της σφαγής, ακριβώς 100 χρόνια μετά, για να τιμήσουμε την Ιερή Μνήμη των Προγόνων μας και την Ορθόδοξη πίστη μας, αλλά ταυτόχρονα και συμβολικά για να τιμηθούν τα παιδιά της Θράκης, αυτά που έμειναν πίσω – θαμμένα ή άταφα - και αυτά, που μετά το βίαιο εκτοπισμό τους, εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες.
Ακουμπήσαμε με αγάπη και πόνο τα πόδια μας στα χώματα των προγόνων μας και ακούσαμε την καρδιά μας. Η ψυχή εκείνων των πατρίδων είμαστε εμείς πλέον. Εμείς είμαστε η συνέχεια αυτής της μεγάλης ιστορίας και θεωρούμε ότι η ιστορική μνήμη είναι χρέος μας. Οφείλουμε να θυμόμαστε και να δίνουμε τόση έμφαση, όση πρέπει, ώστε στις νεότερες γενιές, να υπάρχει ιστορική γνώση, τέτοια, που να επηρεάζει τη σύγχρονη Ελληνική ταυτότητα. Αιωνία τους η μνήμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.