Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ναι από 255 στην κυβέρνηση Παπαδήμου

H κυβέρνηση Παπαδήμου, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, με μία διαρροή από τη ΝΔ και δύο από το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, συνολικά ψήφισαν 293 βουλευτές, εκ των οποίων 255 έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ 38 είπαν «όχι». Μεταξύ αυτών που καταψήφισαν την κυβέρνηση ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, ο οποίος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορία τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Από το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης ο βουλευτής Χρήστος Κατσούρας και ο Τσετίν Μάντατζη.

Στην ανάγκη παραμονής της χώρας στο ευρώ εστίασε για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία έκλεισε η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η οποία και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 255 βουλευτές.
Όπως ανέφερε, αν η η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο ευρώ τα προβλήματά της θα οξυνθούν. Διευκρινίσε ειδικότερα πως η έξοδος από το ευρώ και η υιοθέτηση ένος υποτιμημένου εθνικού νομίσματος θα οδηγούσε στην αύξηση πληθωρισμού που θα έπληττε τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων.
Παράλληλα, πρόσθεσε, θα καθιστούσε δυσχερέστερη την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους που είναι εκπεφρασμένο με ευρώ, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία τόσου του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να αποκτηθουν σε πολύ χαμηλές τιμές από οσους διαθέτουν μεγάλα κεφάλαια σε ευρώ ή αλλα ισχυρά νομίσματα.
«Η συμμετοχή στο ευρώ συνεπάγεται οφέλη, αυτή είναι η αλήθεια και δεν είναι εκβιασμός», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν».
Ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε ότι εξασφαλίζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει ένα τιτάνιο έργο. «Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, συστηματικά και με σχεδιο έχοντας το βλέμμα στραμμένο στους άνεργους», ανέφερε, τονίζοντας ότι το κόστος της προσαρμογής θα πρέπει να μοιραστεί δίκαια.
Αναφερόμενος στο ευρύτερο θέμα της κλιμάκωσης της κρισης που πλήττει την Ευρωζώνη, σημείωσε πως η κρίση χρέους αγγίζει τον ευρωπαϊκό σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Επισημαίνοντας πως η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί ριζοσπαστικές παρεμβάσεις: Ενίσχυση οικονομικών πόρων και ευελιξίας του προσωρινού ταμείου διάσωσης EFSE, ισχυρότερο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης και ουσιαστικά βήματα στην ενοποίηση των δημοσιονομικων στοιχείων των κρατών μελών. Ωστόσο δήλωσε αισιοδοξος ότι η Ευρωζώνη θα υπερβεί τις δυσκολίες και υπογράμμισε: Όταν η Ευρώπη βγει από την κρίση η Ελλάδα πρέπει να είναι μέσα στην ευρωζώνη, αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος.
Σε ό,τι αφορά στη αίτημα των Ευρωπαίων για ρητή δέσμευση των αρχηγών των κομμάτων ότι συμφωνούν με την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι αυτό ζητείται καθώς οι εταίροι μας δεσμεύονται σε μια πολυετή χρηματοδότηση της χώρας.
Ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ενωμένοι με την αλληλεγγύη των εταίρων μας αλλά και την συστράτευση του ελληνικού λαού, η χώρα θα τα καταφέρει. Ξεκαθάρισε επίσης ότι «ο δρόμος της σύγκρουσης δεν βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων» και ότι η σωτηρία της Ελλάδας «περνά μέσα από το δρόμο της κοινής προσπάθειας».
Απευθυνόμενος μάλιστα σε εκείνους που όπως είπε δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, τους κάλεσε να σταθούν «κριτικά στην κυβέρνηση αλλά όχι απορριπτικά στην κοινή προσπάθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.