Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Γ.Παπανδρέου: "Κάναμε λάθη"


Λάθη στην πολιτική που ασκήθηκε όσο είχε τα ηνία της χώρας παραδέχθηκε ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «φυσικά κάναμε λάθη και εγώ ο ίδιος έκανα λάθη». «Για ορισμένους δεν κινηθήκαμε αρκετά γρήγορα, σε πολλούς όμως άμεσα πληττόμενους Έλληνες αναγκαστήκαμε να επιβάλουμε πολλά», τόνισε ο κ. Παπανδρέου κάνοντας την αυτοκριτική του.

Ωστόσο, υπεραμύνθηκε των μεταρρυθμίσεων που έγιναν στο διάστημα της πρωθυπουργίας του. «Τουλάχιστον», είπε, «το συνταξιοδοτικό σύστημα μεταρρυθμίστηκε. Φέραμε τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση, μειώσαμε τις δαπάνες και εξαλείψαμε τη γραφειοκρατία. Είναι μεγαλύτερες οι αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα 30 χρόνια».
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα στο παρελθόν έζησε πάνω από τις δυνατότητές της. Ειδικότερα, επεσήμανε ότι «ως μέλος της Ευρωζώνης ήταν εύκολο για την Ελλάδα να δανείζεται φτηνά». «Και αυτά τα χρήματα», συνέχισε, «τα επενδύσαμε λανθασμένα. Εκθρέψαμε έτσι ένα σύστημα, που δεν ήταν ανταγωνιστικό».
Ερωτηθείς πώς ένιωσε ταξιδεύοντας στην Ευρώπη ως «αιώνιος ικέτης» ο τέως πρωθυπουργός απάντησε ότι διατήρησε το αγωνιστικό του πνεύμα. «Και αγωνιζόμαστε σκληρά - αλλά για τη χώρα μου, όχι για μένα. Πρέπει να πείσουμε τους φίλους μας στην Ευρώπη ότι δεν επενδύουν στην παλιά Ελλάδα, αλλά στη νέα, στην Ελλάδα του μέλλοντος», πρόσθεσε.
Σχετικά με τη συζήτηση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κ. Παπανδρέου σχολίασε πως «σαφώς μπορείς να συστήσεις σε έναν άρρωστο να πάει να αυτοκτονήσε, μπορείς όμως και να προσπαθήσεις να τον βοηθήσεις, άλλωστε ο ιός έχει εξαπλωθεί».
«Ποιες χώρες παραβίασαν πρώτες το Σύμφωνο Σταθερότητας;», διερωτήθηκε και απάντησε: Η Γαλλία και η Γερμανία. «Δεν λείπει μόνο από την Ελλάδα η δημοσιονομική πειθαρχία. Μη με παρεξηγείτε: Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Αλλά ευθύνονται και οι άλλοι», κατέληξε ο τέως πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.