Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Ποιος είναι ο Λουκάς Παπαδήμος;


Ποιος είναι ο Λουκάς Παπαδήμος, τον οποίο οι δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν ως τον επικρατέστερο για τη θέση του νέου πρωθυπουργού της χώρας, μετά τη συμφωνία Παπανδρέου-Σαμαρά για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ανάγκης με τη στήριξη των δύο μεγαλύτερων κομμάτων ΠΑΣΑΟΚ και Ν.Δ.; Το βιογραφικό του είναι πλούσιο και με τις γνώσεις αλλά και τις διεθνείς διασυνδέσεις του θα μπορούσε πολλά να προσφέρει ώστε να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται.

Ο Λουκάς Παπαδήμος γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογία – Μηχανολογία και έκανε διδακτορικό στα οικονομικά. Μέχρι το 1985 εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ και ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Το 1985 ο Λουκάς Παπαδήμος επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στο βιογραφικό του Λουκά Παπαδήμου υπάρχουν υψηλές θέσεις στα κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα Ελλάδας και Ευρώπης. Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2002. Το ίδιο έτος ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι το 2010.
Ο Λουκάς Παπαδήμος έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 – 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 – 1995) κ.α.
Αντίστοιχα σημαντική είναι και η ακαδημαϊκή καριέρα του Λουκά Παπαδήμου. Την περίοδο 1975 – 1984 υπήρξε επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Το 2010 ο Λουκάς Παπαδήμος τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.
Τους τελευταίους μήνες, ο Λουκάς Παπαδήμος εμφανιζόταν ως η επικρατέστερη επιλογή για την πρωθυπουργία της χώρας κατά την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.
Με άρθρο του στους Financial Times, ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είχε διαφωνήσει με το «κούρεμα» μέρους των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου κατά 50%, επισημαίνοντας τους κινδύνους για αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Επιπροσθέτως, ο κ. Παπαδήμος είχε προειδοποιήσει ότι το μεγάλο κούρεμα όχι εγκυμονεί κινδύνους για νέα haircuts και χαλάρωση των προσπαθειών για προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά ότι επίσης ενέχει κινδύνους για έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.  
Ο Λουκάς Παπαδήμος θεωρείται, όπως και τα περισσότερα κορυφαία πολιτικά στελέχη των δύο κομμάτων εξουσίας, αλλά και ηγετικά στελέχη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέλος της λέσχης Bilderbeng.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.