Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Σειρά εκδηλώσεων του ΑΠΘ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Σειρά εκδηλώσεων για να τιμηθεί η 38η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Με ένα θεατρικό-μουσικό αναλόγιο αφιερωμένο στον Οδυσσέα Ελύτη, συμπαραγωγή του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών και της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης», το ΑΠΘ ανοίγει τις πύλες του στο κοινό της πόλης.
«Κάνε άλμα πιο γρήγορο και από τη φθορά» τιτλοφορείται η ιδιότυπη παράσταση που θα δοθεί την Τετάρτη, στις 9 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του ιδρύματος. Πρόκειται για μια πολυφωνική εκδοχή της «Μαρίας Νεφέλης», ενός από τα σημαντικότερα ποιητικά έργα του Ελύτη, που παρουσιάζεται σε αποσπασματική μορφή.

Την Πέμπτη θα γίνουν οι καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής, ενώ έχει προγραμματιστεί η επετειακή συνεδρίαση της Συγκλήτου. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Οικονομική κρίση και δημόσιο πανεπιστήμιο» στην αίθουσα τελετών. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 8.30 μ.μ. με την παράσταση «Μουσική Πράξη για 6» με τους Θάνο Μικρούτσικο, Χρήστο Θηβαίο, Ρίτα Αντωνοπούλου, Αννα Λινάρδου και τους Θύμιο Παπαδόπουλο (πνευστά) και Θοδωρή Οικονόμου (πιάνο). Η είσοδος στη συναυλία, όπως και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις, θα είναι ελεύθερη.
 «Σας μιλάμε από το ραδιοφωνικό σταθμό του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης. Αν ο στρατός μάς χτυπήσει, αν πέσει έστω και ένας πυροβολισμός, κανείς δεν μπορεί να είναι ανεύθυνος γι' αυτό. Είμαστε κυκλωμένοι από το στρατό...».
Το απόσπασμα από το τελευταίο μήνυμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης το Νοέμβρη του '73 ξυπνά μνήμες από μία ταραγμένη περίοδο, που έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της στις ψυχές των Ελλήνων.
«Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή», αναφέρει ο εκπαιδευτικός Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πολιτικός κρατούμενος της χούντας, και προσθέτει: «Το σύνθημα που ακούγεται στις διαδηλώσεις, "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία. Η χούντα δεν τελείωσε το '73", λέει τη μισή αλήθεια. Η χούντα έπεσε, βαμμένη μέσα στο αίμα των θυμάτων της, τον Ιούλιο του '74 και, δυστυχώς, το μεταπολιτευτικό δικομματικό σύστημα, καταπατά, με την οικονομική δικτατορία που έχει επιβάλει, τις κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις της μεταχουντικής περιόδου».

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή
Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τη φετινή επέτειο απευθύνει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) της περιόδου 1967-1974. Η συγκέντρωση προγραμματίζεται για το απόγευμα μπροστά στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσει η πορεία προς το Αμερικανικό Προξενείο. «Τα αιτήματα των αγωνιστών παραμένουν ανεκπλήρωτα», επισημαίνει το μέλος του δσ του ΣΦΕΑ της περιόδου 1967-1974, Μιχάλης Σπυριδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.