Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Σε νέο τούνελ μπαίνει η Ελλάδα

Ενώ αρχίζει σήμερα στη Βουλή η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η ελληνική οικονομία μπαίνει σε νέο τούνελ με το νέο πρόγραμμα που θα συνοδεύει την καινούργια δανειακή σύμβαση, αφού θα υποχρεωθεί σε επιμήκυνση του σημερινού προγράμματος μέχρι και το 2015 και μάλιστα με απευθείας επιτήρηση από την τρόικα.

Το πλαίσιο αυτό θα αρχίσει να συζητείται από σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, κυρίως για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου αλλά και για το νέο πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση. Προηγουμένως όμως επείγει η καταβολή των 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης του δανείου.
Εν όψει και της διαδικασίας που αρχίζει σήμερα στη Βουλή με θέμα τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο νέος πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, συναντήθηκε το Σάββατο στο πλαίσιο της προετοιμασίας των επόμενων ημερών με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Βασικό θέμα της συνάντησης είναι η πρόοδος υλοποίησης των μέτρων που είχαν συμφωνηθεί κατά την προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας (prior actions) το Σεπτέμβριο, μεγάλο μέρος των οποίων συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Η ικανοποιητική πρόοδος αλλαγών όπως η εργασιακή εφεδρεία, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, η περικοπή του αφορολόγητου και των φοροαπαλλαγών και μείωση των επικουρικών συντάξεων, θα κρίνουν σε ένα σημαντικό βαθμό την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου.
Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκαν και οι διαδικασίες για τις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση, κυρίως τη μορφή και τις υποχρεώσεις που θα περιέχει ο νέος εφαρμοστικός νόμος ο οποίος θα το συνοδεύει. Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι το νέο πρόγραμμα δεν θα περιέχει σημαντικά νέα μέτρα για μισθούς και συντάξεις (οι επίσημοι πιστωτές μας έχουν παραδεχθεί ότι νέες τέτοιες παρεμβάσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα) αλλά θα δίνουν βάση στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και την προσαρμογή του ασφαλιστικού συστήματος στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.
Οι ίδιες πηγές όμως τονίζουν ότι το μόνο γνωστό μέχρι τώρα είναι ότι το πρόγραμμα θα επεκταθεί έως το 2015 και ότι θα υλοποιηθεί με τη συνεχή παρουσία στελεχών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ που θα βρίσκονται στην Αθήνα. Ολα αυτά θα ξεκινήσουν να συζητούνται με την άφιξη της τρόικας προς το τέλος της εβδομάδας και αναμένεται να πάρουν την τελική μορφή τους τις επόμενες εβδομάδες πριν από την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης και του εφαρμοστικού της νόμου από τη Βουλή.
Στο μεταξύ όμως προέχει η εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου. Στην κατεύθυνση αυτή ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κάλεσε σε γενική επιστράτευση τους υπουργούς της κυβέρνησης, με στόχο η χώρα να περάσει τις εξετάσεις της τρόικας που ξεκινούν από σήμερα.
Με επιστολές του προς όλους θυμίζει μετρά και αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν σε όλους τους επιμέρους τομείς και καλεί σε άμεση δράση.
Παρ' όλα αυτά το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων που θα πρέπει να ολοκληρωθούν αφορά σταθερά το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα:
* Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα εγκριθεί το σχέδιο προϋπολογισμού του 2012, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι και τη Δευτέρα 21 του μήνα.
* Σήμερα ή αύριο θα γίνει η επίσημη αναγγελία για τη συμμετοχή των ιδιωτών στη μείωση κατά 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Θα πρέπει δηλαδή να γίνει ένα επίσημο κείμενο εκ μέρους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για την όλη διαδικασία, το οποίο θα συνοδεύεται και από την προσφορά προς τους ιδιώτες που θα συμμετέχουν.
* Τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να ολοκληρωθεί, σε συνεργασία με την τρόικα, η νέα δανειακή σύμβαση.
* Θα πρέπει να κατατεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που συναρτάται άμεσα με το νέο εφαρμοστικό νόμο αφού οι αλλαγές που θα περιληφθούν στο συγκεκριμένο νομοθέτημα θα επηρεάσουν αρνητικά ή θετικά την πορεία των εσόδων.
Επιστολές του ΥΠΟΙΚ με τα βασικά ανοιχτά θέματα
Οι επιστολές του υπουργού Οικονομικών καταγράφουν τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ήδη ολοκληρωθεί αλλά εκκρεμούν, ενέχοντας τον κίνδυνο να δημιουργήσουν προβλήματα με την έκτη δόση. Μεταξύ των άλλων οι σημαντικότερες εκκρεμότητες είναι:
1- Η πλήρης ενεργοποίηση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας με υπουργικές αποφάσεις που θα τον επεκτείνουν σε όλη τη γενική κυβέρνηση, και έκδοση επιστολών σε εργαζομένους που πρόκειται να ενταχθούν στο καθεστώς. Η Κομισιόν ασκεί κριτική σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις όπως αυτή της εκπόνησης ενός σχεδίου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχο τη σταθερή μείωση του προσωπικού του Δημοσίου.
2- Η έκδοση υπουργικών αποφάσεων αναγκαίων για το κλείσιμο, τη συγχώνευση ή την ουσιαστική μείωση του μεγέθους των φορέων: ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, EOMΜEX, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ, EΘΥΑΓΕ και την ΕΡΤ.
3- Η υπουργική απόφαση που αλλάζει τις προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης αναπηρίας, ώστε να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των δικαιούχων και το ξεκαθάρισμα των επιδομάτων πρόνοιας.
4- Η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα θεσπίζεται η συλλογή του λεγόμενου «επιδόματος αλληλεγγύης», μέσω παρακράτησής του μαζί με το φόρο μισθωτών υπηρεσιών.
Σε ό,τι αφορά δε τα υπόλοιπα υπουργεία στις εκκρεμότητες περιλαμβάνονται:
* Το άνοιγμα του επαγγέλματος των φορτηγών δημόσιας χρήσης μέχρι και τα τέλη του 2012 και άμεσα των ταξί, η κατάργηση του σταθερού ποσοστού κέρδους από τα φαρμακεία σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
* Η επέκταση του θεσμού των επιχειρηματικών συμβάσεων αλλά και η έναρξη του διαλόγου για τη ΣΣΕ, τις κατώτερες αμοιβές και γενικότερα τους μισθούς για το σύνολο της οικονομίας. Σε πρώτη φάση προέχει το πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων που ανοίγουν το δρόμο για επιχειρησιακές συμβάσεις και στη συνέχεια τις ατομικές συμβάσεις.
*Τέλος ένα μεγάλο θέμα είναι η προώθηση της απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας η οποία συνδέεται και με μια σειρά άλλων αποκρατικοποιήσεων. Το πρώτο ζητούμενο είναι το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό έως και 30%, με παράλληλη απελευθέρωση και της αγοράς λιγνίτη για ιδιώτες η οποία εκκρεμεί από τις αρχές του 2011.
Αναμένεται η έκθεση Ράιχενμπαχ
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η πρώτη έκθεση του επικεφαλής της ομάδας δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην ελληνική οικονομία και την ελληνική δημόσια διοίκηση. Ο ίδιος ο επικεφαλής της ομάδας δράσης αναμενόταν να έρθει στην Ελλάδα με την ευκαιρία της παρουσίασης της έκθεσής του και να κάνει άλλο ένα γύρο επαφών με τους υπουργούς, οι οποίοι έχουν ζητήσει τη βοήθεια της ομάδας η οποία ως γνωστό έχει συσταθεί με πρωτοβουλία του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ωστόσο οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες μεσολάβησαν από τα τέλη Οκτωβρίου όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα, αναμένεται μάλλον να αναβάλουν για λίγο την επίσκεψη του ξένου εμπειρογνώμονα. Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές και ειδικότερα το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένει την παρέμβαση του κ. Ράιχενμπαχ στο κρίσιμο θέμα της παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Στην προηγούμενη επίσκεψή του είχε δεσμευτεί εκτός από αρωγή στο θέμα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και μεσολάβηση για την έγκριση της αύξησης της συμμετοχής της Ε.Ε. στα έργα του ΕΣΠΑ στο 95% και τη χρήση κοινοτικών κονδυλίων ως εγγυήσεων προς την ΕΤΕπ με στόχο τη χρηματοδότηση ΜΜΕ και υποδομών.

Πηγή: εφημερίδα «Ναυτεμπορική»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.