Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Βαρύτατο πλήγμα για την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών το "χαράτσι" στα ακίνητα


Για το κτίριο που στεγάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η Εταιρεία
Μακεδονικών Σπουδών που είναι ιδιοκτησίας της, θα πρέπει να πληρώσει
χαράτσι 55.000 ευρώ, παρότι έχει να εισπράττει ενοίκια 265.000 ευρώ!
Βαρύτατο πλήγμα για την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, η οποία ενώ είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο, θα πρέπει εφεξής να πληρώνει στο κράτος για το τέλος ακίνητης περιουσίας ένα ποσό γύρω στις 120.000 το χρόνο, για τα κληροδοτήματα που κατέχει και με το ενοίκιο των οποίων μπορεί και χρηματοδοτεί το σπουδαίο εθνικό της έργο. Κι όλα αυτά τη στιγμή που ενώ το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος οφείλει στην ΕΜΣ ενοίκια 265.000 ευρώ, η Εταιρεία θα πρέπει να πληρώσει τέλος ύψους 55.000 για το κτίριο του θεάτρου!!

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας με ψήφισμά του, θεωρεί άδικη, άστοχη και επικίνδυνη την ισοπεδωτική φορολογική πολιτική της κυβέρνησης που πλήττει καίρια την ΕΜΣ. Ζητά δε από την κυβέρνηση να ενισχύσει το επιστημονικό και εθνικό έργο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, ιδιαίτερα σήμερα που με δεδομένη την οικονομική κρίση τα εθνικά θέματα απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση από όλους και δη από την Πολιτεία.
Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, μη κερδοσκοπικό σωματείο 920 επιφανών Θεσσαλονικέων, αποτελεί το ισχυρότερο επιστημονικό ερευνητικό κέντρο της χώρας εξειδικευμένο στο Μακεδονικό Ζήτημα και στα Βαλκάνια. Προς τούτο συνεργάζεται με τα Βουλγαρικά Κρατικά Αρχεία, το Αρχείο της Γιουγκοσλαβίας, τα Κρατικά Αρχεία της Αλβανίας, τα Κρατικά Αρχεία της Γερμανίας, τα Οθωμανικά Αρχεία του Πρωθυπουργού της Τουρκίας και το Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος. Αποδελτιώνει καθημερινά τα ΜΜΕ των ομόρων χωρών. Το σύνολο των επιστημονικών εκδόσεών της από το 1939 υπερβαίνει τις 250. Από τον Απρίλιο 2006 μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2011 κυκλοφόρησε 21 εμβληματικές επιστημονικές μελέτες της τεκμηριωμένες σε ξένα Αρχεία. Αναρτά στο Διαδίκτυο και προσφέρει δωρεάν όλες τις μελέτες της. Προγραμμάτισε και  ήδη ολοκληρώνει 14 τουλάχιστον μελέτες της αφιερωμένες αποκλειστικά στα Εκατό Χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Είναι ο μοναδικός Οργανισμός που εορτάζει δημιουργικά την εθνική αυτή επέτειο. Από 2/11 έως και  16/12/ 2011 οργανώνει εισηγήσεις κορυφαίων ειδικών με θέμα «Βαλκάνια, 100 χρόνια χίμαιρες και θύελλες».
Όλες οι εκδόσεις της ΕΜΣ αποστέλλονται δωρεάν στην πολιτική ηγεσία, σε όλες τις Βιβλιοθήκες της χώρας και σε Δήμους, Μητροπόλεις και οργανώσεις της Μακεδονίας. Εφέτος δώρισε 4.638 αντίτυπα εκδόσεών της σε 55 Βιβλιοθήκες.
Το έργο της Εταιρείας προς υπεράσπιση της Μακεδονίας χρηματοδοτούν οι ευγενείς χορηγοί της και τα μισθώματα των κτιρίων της τα οποία είτε της κληροδότησαν Μακεδόνες ευεργέτες είτε ανηγέρθησαν με υψηλές χορηγίες, κρατικές ενισχύσεις και συνεισφορές όλων των Βορείων Ελλήνων. Τα πάντα για την Πατρίδα.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΜΣ:
«Προκαλεί, συνεπώς, έκπληξη και βαθειά ανησυχία το γεγονός ότι, μέσω της κυβερνήσεώς της και της Βουλής των Ελλήνων, η Πατρίδα έπληξε ήδη βαρύτατα τη δυνατότητα της Εταιρείας να την υπηρετεί με απόλυτη ανιδιοτέλεια και αποτελεσματικότητα. Συγκεκριμένα η Πατρίδα:
1. Φορολόγησε με 20% όλα τα μισθώματά μας και
2. Φορολόγησε με το «έκτακτο» τέλος ακινήτων –και με τον υψηλότερο μάλιστα συντελεστή– όλα τα μισθωμένα ακίνητά μας ανάλογα με το εμβαδόν τους το οποίο υπερβαίνει συνολικά τα 15.000 τ.μ.
3. Αφαιρεί από το οπλοστάσιο της Εταιρείας περισσότερα από 120.000 € ετησίως.
4. Αδιαφορεί ότι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος οφείλει μισθώματα 265.000 € στην Εταιρεία την οποία ταυτόχρονα εξαναγκάζεται να πληρώσει «έκτακτο» τέλος 55.000 € για το κτίριο του Θεάτρου της που έχει συνολικό εμβαδόν 11.000 τ.μ.
Κρίμα που η Ελληνική Δημοκρατία σήμερα επιβεβαιώνει εμπράκτως ότι εν Ελλάδι ουδεμία πατρωτική πράξη παρέμεινε ποτέ ατιμώρητη!
Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, παρόλα αυτά, παραμένει αταλάντευτα αποφασισμένη να υπερασπισθεί τη Μακεδονία μας έναντι παντός τιμήματος. Ο ελληνισμός διαθέτει ακόμη ισχυρές πατριωτικές δυνάμεις και την εμπιστεύεται», καταλήγει η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΜΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.