Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Κρίσιμη συνάντηση Παπανδρέου-Σαμαρά


Κρίσιμη για τη χώρα και το λαό της, θα είναι η συνάντηση που θα έχουν απόψε το βράδυ υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά. Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έγινε το απόγευμα,  λέγεται ότι ο κ.Παπανδρέου δήλωσε πως η κυβέρνηση παραδίδει τη σκυτάλη σε μια άλλη ευρύτερης αποδοχής κυβέρνηση στην οποία ο ίδιος -όπως είπε- δεν επιθυμεί να είναι επικεφαλής και πρόσθεσε ότι καλό θα ήταν να βρεθεί λύση απόψε.

Το υπουργικό Συμβούλιο ολοκληρώθηκε και με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρεται ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλέσει σήμερα τον ίδιο και τον κ. Αντώνη Σαμαρά σε κοινή συνεδρίαση στο Προεδρικό Μέγαρο. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες από τη συνεδρίαση ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι πρώτα πρέπει να κλείσει η συμφωνία για το πλαίσιο της νέας κυβέρνησης και μετά δεν έχει πρόβλημα για τα πρόσωπα.
Συγκεκριμένα, από το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοινώθηκε: «Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην αρχή της εισήγησής του, στην σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε τα εξής:
»"Έχω επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και του έχω ζητήσει να καλέσει και εμένα και τον κ. Σαμαρά, απόψε, μόλις τελειώσουμε τη συνεδρίαση, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεννόησης σύντομα"».

Προς το παρόν, από την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν επιβεβαιώνεται ότι έχει οριστεί συγκεκριμένο ραντεβού μεταξύ του κ. Κάρολου Παπούλια και των δύο πολιτικών αρχηγών. Οι πληροφορίες από την Προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρουν ότι εάν η συνάντηση συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, ο Κ. Παπούλιας θα τους δεχθεί.

Σε αυτήν τη χρονική στιγμή, η ΝΔ επιμένει στην τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά, όπως διατυπώθηκε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κάρολο Παπούλια. 

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, ο Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε στο Mega:«Βρισκόμαστε στην ώρα μηδέν, όσον αφορά στην υπόσταση της χώρας. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ταυτόχρονη παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να ανακοινωθεί ότι σχηματίζεται νέα κυβέρνηση. Αυτό αρκεί και πρέπει να γίνει έως τα μεσάνυχτα, πριν ανοίξουν τα χρηματιστήρια. Γιατί αλλιώς θα είναι εις βάρος της χώρας και εις βάρος της Ευρώπης.

»Είμαι αισιόδοξος ότι ο πρωθυπουργός θα το πράξει αυτό. Είναι προφανές, για μένα. Δεν μπορεί να υπάρξει κενό μεταξύ της παραιτούμενης κυβέρνησης και της νέας κυβέρνησης. Έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό γιατί έχει πάρει τις αποφάσεις του».
 

Με τις απόψεις του κ. Χυτήρη, συμφώνησε ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Καράογλου, ο οποίος ωστόσο επανέλαβε την έλλειψη εμπιστοσύνης έναντι των προθέσεων του Πρωθυπουργού, καθώς όπως είπε δεν έχει ακουστεί ακόμη η λέξη «παραίτηση» από τα χείλη του κ. Παπανδρέου.

Στο μεταξύ οι αγορές απαιτούν λύση πριν ανοίξει το χρηματιστήριο του Τόκιο, καθώς όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους πάνω στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα ειδικότερα με δημοσιογραφικές πληροφορίες επικεφαλής της νέας κυβέρνησης θα είναι ο Λουκάς Παπαδήμος με ορισμένα από τα μέλη της να ακούν σε ονόματα όπωςΕυάγγελος Βενιζέλος, Σταύρος Δήμας και Αλέκος Παπαδόπουλος. 

Στο μεταξύ, κύκλοι του πρωθυπουργικού γραφείου μεταδίδουν ότι το θέμα δεν είναι το πρόσωπο ως προς την παραίτηση Παπανδρέου, αλλά η συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων για τον επικεφαλής και τις προγραμματικές κατευθύνσεις του νέου κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας. Μόλις επομένως επιτευχθεί αυτή η συμφωνία ο Πρωθυπουργός θα δηλώσει την παραίτησή του.  

Λίγο μετά τις 15:30 ο Πρωθυπουργός ήταν ήδη στο γραφείο του στη Βουλή ενώ κατέφταναν και οι υπουργοί για να συμμετάσχουν στο υπουργικό συμβούλιο όπου επιπλέον Παπανδρέου και Βενιζέλος θα ενημέρωναν τα μέλη της κυβέρνησης για την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και την πορεία των σχετικών συζητήσεων ενώ θα έθεταν και το θέμα για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου. 

Πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου με τον κ. Ευ. Βενιζέλο για την «επόμενη μέρα» ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης τηλεφώνησε στον υπουργό Υγείας ο Πρωθυπουργός και όπως δήλωσε ο κ. Λοβέρδος του είπε «πράγματα που πρέπει να ξέρει».   

Προσερχόμενος στο κτίριο της Βουλής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής δήλωσε ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού είναι «καθαρή», προσθέτοντας ότι ο ίδιος περίμενε από τον κ. Σαμαρά «ισχυρότερα αντανακλαστικά υπευθυνότητας». 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου συνέστησε«ψυχραιμία και υπευθυνότητα».

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χάρης Καστανίδης αφού εξέφρασε την ευχή να επιτύχει το εγχείρημα της συναίνεσης, πρόσθεσε ότι «ελπίζω να είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας των πολιτικών κομμάτων»

Ο ίδιος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ δήλωσε ότι «οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες». Και ερωτώμενος για τη δήλωση του αρχηγού της ΝΔ σχετικά με την παραίτηση Παπανδρέου αναρωτήθηκε: «είναι δυνατόν να εμπλέκεται αρχηγός κόμματος στα εσωτερικά άλλου κόμματος;»

Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος με τη σειρά του τόνισε: «η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει χωρίς Πρωθυπουργό ούτε ένα λεπτό. Πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση τώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.