Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ανθεί η παράνομη υλοτομία

Διαστάσεις, παίρνει πλέον η παράνομη υλοτομία στα δάση της χώρας, ιδιαίτερα αυτά της βόρειας Ελλάδας, καθώς η κρίση οδηγεί και στην... αποψίλωση των δασών. Οι κάτοικοι θέλουν να ζεσταθούν και δεδομένου ότι η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε στα ύψη, προσπαθούν να προστατευθούν από το κρύο με ξυλόσομπες.


Η παράνομη υλοτομία ανθεί σε όλη την Ελλάδα. Ακόμη και στην Αθήνα, όπως είπε στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) κ. Νικ. Μπόκαρης, οι δασικές υπηρεσίες δέχονται καταγγελίες για παράνομη κοπή δέντρων στην Πάρνηθα, τον Υμηττό ακόμη και στα πάρκα. «Το φαινόμενο ξεκίνησε από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά τελευταία παρατηρούνται πολλά περιστατικά και στα αστικά κέντρα», επισημαίνει ο κ. Μπόκαρης τονίζοντας ότι αυτό το μείζον, για το φυσικό περιβάλλον, πρόβλημα συνδέεται με την οικονομική κρίση και την αποδιοργάνωση του δημόσιου τομέα.
«Οι δασικές υπηρεσίες οι οποίες ελέγχουν τη διακίνηση καυσόξυλων δεν έχουν τη δυνατότητα, εξαιτίας των δημοσιονομικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί (μείωση των οδοιπορικών, της υπερωριακής απασχόλησης, του προσωπικού κλπ.) να οργανώσουν συνεργεία ελέγχου», δηλώνει ο πρόεδρος των δασολόγων. Και προσθέτει: «Θα πρέπει άμεσα οι αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ να προβούν στη λήψη ειδικών μέτρων για τον περιορισμό του φαινομένου. Άλλωστε δεν πλήττεται μόνο το περιβάλλον. Έχουμε και περιορισμό των εσόδων του κράτους. Η παράνομη υλοτομία έχει ως συνέπεια τη μη καταβολή δασμών και φόρων στο κράτος. Αυτά τα φαινόμενα εξελίσσονται σε όλη την Ελλάδα καθώς ασκείται πλημμελής έλεγχος, κυρίως από το απόγευμα και μετά οπότε κλείνουν οι υπηρεσίες».
Η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων, ή η ανεργία έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό κατοίκων _ κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα όπου το κρύο είναι ήδη τσουχτερό _ στη χρήση ξυλόσομπας και τζακιού. Πρόσφατα, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας με επιστολή της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε καταγγείλει λαθροϋλοτομία στο νομό Μαγνησίας. Σύμφωνα με την οργάνωση, οι παράνομες δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα κυρίως Σαββατοκύριακα σε διάφορες περιοχές του Πηλίου με τα καραβάνια των ξύλων να διασχίζουν στη συνέχεια ανενόχλητα την πόλη για να προμηθεύσουν τις τοπικές αγορές.

Παρόμοια προβλήματα επίσης αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας, η Στερεά Ελλάδα, τα δάση της Ηπείρου αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα, όσο πέφτει ο υδράργυρος το φαινόμενο διογκώνεται. Στο Κιλκίς και νοτιότερα στην Πιερία, η παράνομη υλοτομία τελευταία έχει πολλαπλασιαστεί. Μάλιστα, ο κ. Μπόκαρης, δεν αποκλείει το φαινόμενο να ενταθεί τους επόμενους μήνες. Εκτός από την παράνομη υλοτομία, αύξηση έχει παρατηρηθεί και στη ζήτηση καυσόξυλων. Οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί στη Βόρεια Ελλάδα όπου πλέον οι ξυλέμποροι εισάγουν ποσότητες ξυλεία από άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.