Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Καταθέσεις Ελλήνων βουλευτών στην Ελβετία;

 
Διερεύνηση των ισχυρισμών του Ελβετού βουλευτή, Ιωσήφ Ζησιάδη, περί ύπαρξης μεγάλων καταθέσεων Ελλήνων βουλευτών σε ελβετικές τράπεζες, ζητούν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, οι βουλευτές της Ν.Δ., Γεράσιμος Γιακουμάτος και Κωνσταντίνος Τζαβάρας. Ταυτόχρονα, καλούν τον Πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, να αναλάβει και ο ίδιος πρωτοβουλίες για την εξακρίβωση των ονομάτων.

Οι δύο βουλευτές της Ν.Δ. επικαλούνται τον ελληνικής καταγωγής βουλευτή του ελβετικού κοινοβουλίου, Ιωσήφ Ζησιάδη, ο οποίος τόνισε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «οι πιο πολλοί (Ελληνες) βουλευτές, Δεξιοί και του ΠΑΣΟΚ, έχουν πάρα πολλά χρήματα εδώ στην Ελβετία» και ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών να ερευνήσει την εγκυρότητα τις καταγγελίας.
«Η βαρυσήμαντη δημόσια δήλωση του Ελβετού βουλευτή εγείρει μέγα ζήτημα σε σχέση με τη διαφάνεια των περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών», τονίζουν οι κ.κ. Τζαβάρας, καλώντας επιπλέον τον κ. Πετσάλνικο να προσκαλέσει τον κ. Ζησιάδη στην ελληνική Βουλή, προκειμένου να παράσχει πληροφορίες ώστε να ξεκινήσει η σχετική έρευνα.

Από το 2005
Οι κ.κ. Γιακουμάτος και Τζαβάρας υποστηρίζουν, επίσης, ότι από τις καταγγελίες του κ. Ζησιάδη προκύπτει σαφώς πως, από το 2005 έως σήμερα, οι αρμόδιες ελβετικές αρχές έχουν προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση σύναψη σύμβασης για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία, αλλά μέχρι πρότινος δεν υπήρξε ανταπόκριση από ελληνικής πλευράς.
Σε αυτό το πλαίσιο, ερωτούν τον υπουργό Οικονομικών ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, προκειμένου να διαπιστωθεί και να καταλογιστεί σε κάθε υπεύθυνο η ζημία που έχει προκύψει από το ελληνικό Δημόσιο εξαιτίας της ολιγωρίας αξιοποίησης της ελβετικής πρότασης.
Πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, επικοινώνησε με τον Ελβετό βουλευτή, ο οποίος παραδέχτηκε ότι δεν έχει στη διάθεσή του στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.