Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Λαός και νεολαία τιμούν το Πολυτεχνείο

Τα συνθήματά του για "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία" παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε
Ο λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης τιμούν σήμερα την 38η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, πολύ περισσότερο που το κεντρικό σύνθημα εκείνης της εποχής «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» παραμένει στις μέρες μας επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Ο Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ) 1967-74, απηύθυνε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση, που θα γίνει στις 5 το απόγευμα μπροστά στο Πολυτεχνείο. θα μιλήσει εκπρόσωπος του συνδέσμου και θα ακολουθήσει πορεία προς το Αμερικανικό Προξενείο.

Το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων Φοιτητικών Συλλόγων μαζί με την Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα καλούν σε πορεία, με αφετηρία το Πολυτεχνείο (5.30 μ.μ.), προς το Αμερικανικό Προξενείο, ενώ θα επιστρέψουν στο ΑΠΘ. Στόχος τους είναι η περιφρούρηση του ασύλου. «Θέλουμε να δείξουμε πως, παρόλο που το άσυλο καταργείται νομικά, το πραγματικό του νόημα υπάρχει, όταν μέσα σ' αυτό βρίσκονται ο αγωνιζόμενος λαός και η νεολαία», υποστήριξε το μέλος του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων Φοιτητικών Συλλόγων Ντόρη Λούκρη.
Χτες, έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ από το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) της περιόδου 1967-74, τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, εκπροσώπους κομμάτων, φοιτητικές νεολαίες και συνδικάτα.
«Το λόγο για το άσυλο τον έχουμε εμείς και όχι οι πρυτάνεις, τα ΜΑΤ και οι εισαγγελείς», φώναξαν φοιτητές, την ώρα που κατέθετε στεφάνι ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος. «Το μήνυμα είναι ότι κάθε φορά που ο ελληνικός λαός αισθάνθηκε απόγνωση, απελπισία, αισθάνθηκε να τον φιμώνουν, πάντοτε υπήρχε μία εξέγερση, η οποία ανέτρεπε το καθεστώς αυτό», είπε ο κ. Μυλόπουλος.
Σε κλοιό 2.500 αστυνομικών θα βρίσκεται σήμερα το κέντρο της Θεσσαλονίκης για την αποτροπή επεισοδίων, ενώ την τήρηση των μέτρων τάξης θα ελέγχουν τρεις εισαγγελείς. Επίσης, από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των εκδηλώσεων και από τις 2.30 μ.μ. το κέντρο της πόλης θα αποκλειστεί για τα οχήματα.
Να λάβουν προληπτικά μέτρα, ώστε να προστατέψουν τα καταστήματά τους από ενδεχόμενες ζημιές, κάλεσε τις εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης ο Εμπορικός Σύλλογος (ΕΣΘ). Ειδικότερα, συνέστησε στις επιχειρήσεις να ενεργοποιήσουν -μετά το κλείσιμο- τα στόρια ή οποιοδήποτε άλλο προστατευτικό μέτρο διαθέτει το κατάστημά τους, να διατηρήσουν διακριτική παρουσία και φωτισμό καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας των καταστημάτων τους, να κλείσουν τις τέντες και να μην τοποθετούν απορρίμματα ή άλλα υλικά κοντά στις βιτρίνες τους.

Ανοιχτό το ΑΠΘ
Διατηρώντας την παράδοση των τελευταίων χρόνων, το ΑΠΘ θα είναι ανοιχτό, ενώ οι πρυτανικές αρχές απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στις εκδηλώσεις του ιδρύματος. Η Σύγκλητος θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση από τις 6 μ.μ. και μισή ώρα αργότερα θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση στην Αίθουσα Τελετών με θέμα «Οικονομική κρίση και δημόσιο πανεπιστήμιο». Στις 8.30 μ.μ. οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη «Μουσική Πράξη για έξι», με τους Θάνο Μικρούτσικο, Χρήστο Θηβαίο, Ρίτα Αντωνοπούλου, Αννα Λινάρδου και τους Θύμιο Παπαδόπουλο και Θοδωρή Οικονόμου.
Στην Αθήνα
Με καταθέσεις στεφάνων συνεχίστηκαν χτες, δεύτερη μέρα, οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου στην Αθήνα. Σωματεία εργαζομένων, συνταξιούχων, εκπρόσωποι της Εθνικής Αντίστασης ήταν από τους πρώτους που απέτισαν φόρο τιμής στο μνημείο του Πολυτεχνείου. Ακολούθησαν εκπρόσωποι των ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, αλλά και οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Σήμερα οι πύλες του ιδρύματος θα κλείσουν στη 1 μ.μ., στις 2 μ.μ. προγραμματίζεται η κεντρική εκδήλωση και θα ακολουθήσει η καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία.
«Σεβασμός στο Πολυτεχνείο σημαίνει πάνω απ' όλα σεβασμός στην αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι -με τις συνθήκες που δημιουργούν εδώ και χρόνια οι εκτός δημοκρατικών ορίων ενέργειες δυναμικών μειοψηφιών- δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να γίνονται καταθέσεις στεφάνων, με τη συνοδεία είτε της Αστυνομίας είτε των κομματικών υποστηρικτών», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.