Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Σημαντικά έργα τέχνης του 19ου και 20ου αιώνα σε δημοπρασία στη Θεσσαλονίκη

Τα έργα τέχνης ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περίοδο κρίσης               
Το αριστούργημα του Βολανάκη
Με μία εξαιρετική επιλογή έργων του 19ου και 20ου αιώνα ανοίγει η αυλαία της 13ης δημοπρασίας που υπό τον τίτλο «Ελλήνων Τέχνη» πραγματοποιεί ο Οίκος Hellenic Auctions τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στο Ηλέκτρα Παλλάς της Θεσσαλονίκης. Παρά τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, οι υπεύθυνοι του Οίκου δηλώνουν αισιόδοξοι για την επιτυχία της δημοπρασίας, καθώς θεωρούν πως σε τέτοιους δύσκολους καιρούς η τέχνη είναι το ασφαλέστερο επενδυτικό καταφύγιο, με γνώμονα τις χαμηλές τιμές και τη συνεχή ποιότητα.
Το ιστορικής αξίας πορτρέτο της Έλενας Βενιζέλου, που
φιλοτέχνησε ο Γάλλος Paul Chabas (1869-1937) 
Η μεγάλη γκάμα έργων και οι πολύ δελεαστικές τιμές που εξασφάλισε ο Οίκος, δημιούργησε ήδη εξαιρετικό επενδυτικό ενδιαφέρον.
«Σε τέτοιες ρευστές περιόδους που ακόμη και η ασφάλεια του χαρτονομίσματος κλονίζεται, ο χρυσός και η Τέχνη παραμένουν τα κύρια  αγαθά που προτείνονται από διεθνούς κύρους οικονομολόγους  ως η ασφαλέστερη εναλλακτική επένδυση», λένε χαρακτηριστικά. Ενώ ο κ. Θάνος Ευαγγελινός του Hellenic Auctions παρατηρεί με νόημα: «Μετοχές καταρρέουν, εταιρείες πτωχεύουν όμως καλλιτέχνες δεν πτώχευσαν  ποτέ..».
Και όπως σημειώνεται στον κατάλογο της δημοπρασίας: «Μπορεί η Ελλάδα να αναγκάζεται να περάσει ένα δικό της μικρό Μεσαίωνα όμως είναι βέβαιον πως θα επέλθει και η δική της Αναγέννηση.»
Τον κατάλογο κοσμούν έργα όλης σχεδόν της νεότερης ιστορίας της ελληνικής Τέχνης, από τη Σχολή Μονάχου έως σήμερα, με κορυφαίο έναν περίφημο νυχτερινό Βολανάκη  σε τιμή ασφαλείας που «δεν ξανάγινε ποτέ», στα μόλις 18.000 ευρώ, που θεωρείται από τους ειδικούς ως μία σπουδαία επενδυτική ευκαιρία.
Σημαντικό το έργο του Παπαλουκά, Αγιάσος Μυτιλήνης του 1925 αλλά και αυτό του Μπουζιάνη, από τα ωραιότερα έργα του που έχουν βγεί ποτέ, κάτω από τα μισά της τιμής αντίστοιχων έργων του που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην αγορά..Ενδιαφέρον μεγάλο παρουσιάζει το μοναδικό γλυπτό του Γεράσιμου Σκλάβου στις μόλις 2.000 ευρώ και το ζωγραφικό του στα 1.000 ευρώ. Δύο έργα, ένα του Νίκου Λύτρα και ένα του αδελφού του Περικλή, του Μιχαήλ Οικονόμου, ένα εξαίρετο έργο του Στέρη, μία μικρή αλλά πολύ εντυπωσιακή ‘Νάξο’ του Μαλέα, Πράσινος, Γαίτης, Ακριθάκης, Νίκος Κεσσανλής, Βασιλείου, Μαυροίδης  αλλά και ένα από τα ωραιότερα μεγάλα έργα του Μαλάμου, η «Υδρα», που για πρώτη φορά βγαίνει στην αγορά και μάλιστα σε τιμή «προκλητική».
Μία από τις ωραιότερες ακουαρέλες
του Γιώργου Μπουζιάνη
Αξίζει να αναφέρει κανείς και το σπάνιο αυτό έργο-εύρημα του σημαντικού Γάλλου ζωγράφου Paul Chabas (1869-1937) με το πορτρέτο της Ελενας Βενιζέλου  που φιλοτέχνησε ο ίδιος στις αρχές του 20ου αιώνα. Το έργο, πέραν της καλλιτεχνικής του αξίας αποτελεί και μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο της ιστορίας του μεγάλου μας πολιτικού.
Πολύ ενδιαφέροντα και τα νεώτερα έργα στο δεύτερο μέρος του καταλόγου, όπου ξεχωρίζουν η  «Νεκρή Φύση με ρόδια» του Τέτση, δύο ωραία έργα-λάδια του Φασιανού σε τιμές κάτω από τις 3.000 και 2.000 αντίστοιχα, έργα του Μυταρά, Φειδάκη, Πιερράκου και πολλών άλλων γνωστών ζωγράφων.
Τα έργα θα εκτεθούν για το κοινό στις 27 και 28 Νοεμβρίου και η δημοπρασία θα γίνει στις 7.15  το βράδυ της 28ης στο ΗΛΕΚΤΡΑ Παλάς της Θεσσαλονίκης.
Πληροφορίες – Κατάλογος 2310 227799 ή στο info@hellenicauctions.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.