Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

"Μαύρο" στην ενημέρωση στη Βόρεια Ελλάδα, ρίχνει η κυβέρνηση

Μαύρο στη δημόσια ενημέρωση στη Βόρεια Ελλάδα ρίχνει η κυβέρνηση. Η προκήρυξη μόλις 15 θέσεων εργασίας για δημοσιογράφους στη ΝΕΡΙΤ δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το πώς αντιλαμβάνονται οι δημιουργοί του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα τον ρόλο της Θεσσαλονίκης: ως έδρα ενός στοιχειώδους ανταποκριτικού γραφείου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, οι διαδοχικές δεσμεύσεις όλων των πολιτικών προσώπων που εδώ και επτά μήνες υπόσχονταν ότι θα σχηματίσουν έναν αναβαθμισμένο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και σε διάφορους τόνους αναπαρήγαγαν τη ρητορική για την αξία της περιφέρειας οριστικά πέφτουν στο κενό, μαζί με την αξιοπιστία τους.
Οι συνέπειες από την ακύρωση της Θεσσαλονίκης ως έδρας άρτιου και αυτόνομου ενημερωτικού σχήματος δεν έχουν τοπική μόνο εμβέλεια: χαρακτηρίζουν το σύνολο της κυβερνητικής αντίληψης για την ενημέρωση ως δημόσιο αγαθό και καθιστούν εξ ορισμού αδόκιμο το πολυδιαφημισμένο εγχείρημα της ΝΕΡΙΤ.
Είναι πλέον χρέος όλου του πολιτικού κόσμου στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και κάθε φορέα, κάθε θεσμού και κάθε κοινωνικής ομάδας που επί χρόνια ήταν αποδέκτης του ενημερωτικού έργου που παρήγαγε η ΕΡΤ3, να ξεκαθαρίσει στους υπουργούς Δημήτρη Σταμάτη και Παντελή Καψή, αλλά και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για τη σιγή που θα επιβληθεί στην δημόσια ενημέρωση αν εφαρμοστεί ο ολέθριος κυβερνητικός σχεδιασμός για τη ΝΕΡΙΤ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις το προσεχές διάστημα στη Δημόσια Τηλεόραση και καλεί όλες τις Ενώσεις να συμπαραταχθούν. Είναι επιτακτική ανάγκη η επαναλειτουργία δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ3 και τους περιφερειακούς σταθμούς. Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ θεωρεί ότι το σχήμα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση δεν έχει τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ώστε να αξίζει να υπηρετηθεί από δημοσιογράφους. Ένα σχήμα το οποίο αφανίζει τη δημόσια Ενημέρωση στη Βόρεια Ελλάδα και ακυρώνει μια πολύτιμη κατάκτηση για την κοινωνία και την περιφέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.