Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Παρουσιάζεται στην Αθήνα το νέο βιβλίο του Σπ.Κουζινόπουλου

Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, στις 20:30, στο βιβλιοπωλείο του ΙΑΝΟΥ στην Αθήνα (Σταδίου 24), γίνεται παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου και συγγραφέα Σπύρου Κουζινόπουλου «Οι μεγάλες πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης και η σκηνοθέτις Ράϊα Μουζενίδου. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος και βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σοφία Βούλτεψη.


H Θεσσαλονίκη σημαδεύτηκε στη διάρκεια του 20ου αιώνα ως η πόλη των πολιτικών δολοφονιών, καθώς σε σκοτεινές περιόδους της νεότερης ιστορίας της, οργανώθηκαν και εκτελέστηκαν μεγάλα οργανωμένα πολιτικά εγκλήματα, τα περισσότερα των οποίων ελάχιστα εξιχνιάστηκαν και οι ηθικοί τους αυτουργοί δε βρέθηκαν ποτέ.
Ο βασιλιάς Γεώργιος o A΄, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζορτζ Πολκ, το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, πρώην υπουργός Γιάννης Ζεύγος, οι βουλευτές της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης και Γιώργης Τσαρουχάς και ο αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα Γιάννης Χαλκίδης, ήταν τα θύματα αυτών των εγκληματικών ενεργειών
Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε τόσο κατά τη διάπραξη, όσο και τη συγκάλυψη των φυσικών και ηθικών αυτουργών, παρέμενε σχεδόν η ίδια. Λες και οι δολοφονίες αυτές σχεδιάζονταν και εκτελούνταν από έναν κοινό εγκέφαλο, αν και το πρώτο έγκλημα από το τελευταίο απείχε  πάνω από μισό αιώνα.
Με βάση την πολυετή έρευνα που έκανε ο συγγραφέας στους δικαστικούς φακέλους των έξι αυτών πολιτικών δολοφονιών που διαπράχθηκαν στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του περασμένου αιώνα, διαπίστωσε έκπληκτος ότι σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, υπήρξε ένα πλήθος απίθανων συμπτώσεων και απίστευτων περιστατικών, που αυτά τελικά, και όχι η επιδεξιότητα ή η καπατσοσύνη των αστυνομικών αρχών, ήταν που οδήγησαν στον εντοπισμό των δολοφόνων. Και δίχως εκείνες τις συμπτώσεις, ίσως να μη γινόταν ποτέ γνωστή η ταυτότητα των δραστών, ενώ οι ηθικοί αυτουργοί παραμένουν μέχρι σήμερα στο σκοτάδι.

Με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Σπύρος Κουζινόπουλος, τις μαρτυρίες, το ανέκδοτο υλικό, τα ντοκουμέντα και σημαντικές αδημοσίευτες μέχρι σήμερα φωτογραφίες, φωτίζονται επαρκώς και οι έξι αυτές συνταρακτικές πολιτικές δολοφονίες που συγκλόνισαν τη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του 20ού αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.