Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται ως εξής:

Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρωινές ώρες αύριο Τρίτη (28-01-2014) και από τα δυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας.
Πιο αναλυτικά:
1. Αύριο Τρίτη (28-01-2014) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές οι οποίες θα συνοδεύονται από τοπικά θυελλώδεις ανέμους προβλέπονται από τις πρωινές ώρες στη δυτική Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας τα φαινόμενα βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν κυρίως την Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χωράς καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (περίπου από τα 400 μετρά) της Δυτικής Στέρεας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας.
2. Μεθαύριο τέταρτη (29-01-2014) από τις πρώτες πρωινές ώρες τα φαινόμενα της παραγράφου 1 σταδιακά θα εξασθενήσουν. Μέχρι τις μεσημεριανές ώρες ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο ανατολικό Αιγαίο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά ημιορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας καθώς και πιο πεδινές περιοχές της Θράκης.
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr.
Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.
Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα:
1. Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
2. Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
3. Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
4. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
5. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
6. Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
7. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
8. Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ Ή ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ
1. Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:
• Οδηγηθείτε σε ασφαλές μέρος.
• Μην εκτίθεστε στη χιονοθύελλα. Αν χρειαστεί να βρεθείτε σε εξωτερικό χώρο ντυθείτε κατάλληλα, και προτιμήστε πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα παρά ένα βαρύ ρούχο. Φροντίστε το εξωτερικό ρούχο να είναι αδιάβροχο. Φορέστε ζεστές και αδιάβροχες μπότες.
• Σε περιοχές, όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τις μετακινήσεις.
• Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο, χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες. Ταξιδέψτε κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προτιμήστε τους κεντρικούς δρόμους και ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα κάνετε.
2. Εάν μετακινείστε στην πόλη χρησιμοποιείστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
3. Εάν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:
• Αλλάξτε πορεία αν υπάρχει έντονη χιονόπτωση και βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο.
• Αποφύγετε να οδηγείτε σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
• Διατηρείτε απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
• Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για να σας εντοπίσουν οι διασωστικές ομάδες. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
Διατηρείστε το σπίτι σας ζεστό και παραμείνετε μέσα, όσο αυτό είναι δυνατό.
Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω με την κακοκαιρία.
Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού σας και τον ηλιακό θερμοσίφωνα (σωλήνες-υαλοπίνακα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.