Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Διακήρυξη της "Συμπολιτείας" που αναζητά αρχηγό

Δυναμικά μπαίνει στη μάχη των επικείμενων δημοτικών εκλογών στο δήμο Θερμαϊκού η προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ δημοτική παράταξη «Θερμαϊκός - Συμπολιτεία Αλληλεγγύης και Ανατροπής», η οποία έδωσε στη δημοσιότητα ιδρυτική διακήρυξη και οργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση πολιτών του Θερμαϊκού την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στις 10.30 το πρωί στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη της Νέας Μηχανιώνας.

Πάντως η παράταξη δεν κατόρθωσε ακόμη να βρει το πρόσωπο που θα ηγηθεί στη «Συμπολιτεία», ως υποψήφιος δήμαρχος, μετά την άρνηση του έμπειρου αυτοδιοικητικού στελέχους Παναγιώτη Ερμείδη να αποδεχθεί την πρόταση που του έγινε, ενώ αποκλείστηκαν και άλλες προτάσεις που διατυπώθηκαν, μεταξύ των οποίων και της υποψηφιότητας κοινοβουλευτικού.

Η Διακήρυξη


Η διακήρυξη της δημοτικής παράταξης δημοτική παράταξη «Θερμαϊκός - Συμπολιτεία Αλληλεγγύης και Ανατροπής», έχει ως εξής:
«Η ελληνική κοινωνία ζει μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση κρίση, τη χειρότερη που γνώρισε μεταπολιτευτικά. Τα λαϊκά στρώματα έχασαν και εξακολουθούν να χάνουν τα εισοδήματά τους, εργατικά δικαιώματα δεκαετιών ακυρώθηκαν και ακυρώνονται, η ανεργία εκτινάσσεται σε πρωτοφανή επίπεδα, η οικονομία ακολουθεί καθοδικό σπιράλ θανάτου, η κοινωνία αποσυντίθεται, οι θεσμοί διαλύονται και η δημοκρατία περιστέλλεται, φτάνοντας στα όρια της αντιδημοκρατικής εκτροπής. Οι συνθήκες ζωής της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας αλλάζουν δραματικά.

Σε αυτές τις συνθήκες η αυτοδιοίκηση τίθεται στο επίκεντρο της μνημονιακής πολιτικής .Αμφισβητείται ο ρόλος της ως δημοκρατικού λαϊκού θεσμού , με πρωτοφανή μείωση της χρηματοδότησης ( η μείωση ξεπερνά το 60% ), με ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας και των υπηρεσιών της και την ουσιαστική κατάργηση του αυτοδιοίκητου, με την εφαρμογή του παρατηρητηρίου, και την αφαίρεση όλων των δυνατοτήτων άσκησης ουσιαστικής, τόσο τοπικής, όσο και κοινωνικής πολιτικής. Στις επερχόμενες εκλογές, οι οποίες αποκτούν βαρύνουσα πολιτική σημασία τα θέματα τίθενται διλημματικά: ή η αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να λειτουργεί στο σημερινό καλλικρατικό - μνημονιακό πλαίσιο ή θα μετασχηματιστεί σε πραγματική αποκεντρωμένη δημοκρατική εξουσία, με ενεργητική συμμετοχή των πολιτών, για να αποτελέσει βασικό στήριγμα του κοινωνικού κράτους και δυναμικό φορέα της παραγωγικής, κοινωνικής, και οικολογικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ο αγώνας μας στη ΤΑ είναι πρώτα από όλα, αγώνας επιβίωσης της αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια επαναπροσδιορισμού της σε νέες βάσεις. Συνεπώς δεν παλεύουμε για τον εξωραϊσμό της βάρβαρης αυτής πολιτικής, αλλά για την πλήρη ανατροπή της .

Θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση όπου η Δημοκρατία θα λειτουργεί από την αρχή και επί της αρχής με την καθιέρωση της απλής αναλογικής σε κάθε εκλογική διαδικασία. Που θα’χει σαν σημαία της το δημοκρατικό προγραμματισμό, θα αποδέχεται το διάλογο και θα επιζητά την ενεργητική συμμετοχή των πολιτών. Θα οργανώνει δίκτυα κοινωνικής Αλληλεγγύης, και θα διαμορφώσει στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για την περιοχή μας μέσα από διαβούλευση.

Σε λίγους μήνες στο Δήμο μας όπως σε όλη τη χώρα, θα γίνουν Δημοτικές εκλογές. Στο Δήμο Θερμαϊκού, επικρατεί μια πολύ άσχημη εικόνα. Εικόνα εγκατάλειψης και καταστροφής. Τα σκουπίδια στους δρόμους, τα πεζοδρόμια ανύπαρκτα, οι δρόμοι στο μαύρο τους το χάλι, τα σχολεία παρατημένα. Η αλληλεγγύη, η κοινωνική πολιτική, οι κοινωνικές υποδομές δεν είναι στη ατζέντα της δημοτικής αρχής. Οι λύσεις του ποδαριού, δίνουν και παίρνουν. Επειδή πιστεύουμε ότι εχθρός της εγκατάλειψης είναι η δράση, αποφασίσαμε την ίδρυση της δημοτικής παράταξης "Θερμαϊκός - Συμπολιτεία αλληλεγγύης και ανατροπής". Σκοπός μας είναι η επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την Αυτοδιοίκηση και για το Δήμο μας .

Πιο αναλυτικά στη συζήτηση που ξεκίνησε οι αρχικές, κοινές και δεσμευτικές θέσεις μας είναι :

1.   Πιστεύουμε πως η χώρα μας χρειάζεται μια Αυτοδιοίκηση, αδέσμευτη διοικητικά, ανεξάρτητη οικονομικά, και αυτόνομη στη χάραξη τοπικής πολιτικής. Όσο όμως είναι σε εφαρμογή η μνημονιακή πολιτική, αυτή η προοπτική δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Για το λόγο αυτό, στόχος της δημοτικής παράταξης είναι η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, που εξοντώνει την Αυτοδιοίκηση με την περικοπή πόρων και την εγκατάσταση των κάθε μορφής παρατηρητηρίων ασφυκτικού έλεγχου.

2.    Η Αυτοδιοίκηση για μας είναι βάθρο δημοκρατίας. Βασική αρχή μας η δημοκρατική λειτουργία της δημοτικής παράταξης και του δημοτικού συμβουλίου. Η ενδυνάμωση των συμμετοχικών διαδικασιών, με λαϊκές συνελεύσεις και δημοψηφίσματα θα’ναι μόνιμα και σταθερά στις επιδιώξεις της παράταξης. Θέληση μας ο ενεργός πολίτης να’ναι ο διαμορφωτής πολιτικών εξελίξεων. Στόχος η κατάργηση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου και η ουσιαστική ενδοδημοτική αποκέντρωση με ουσιαστικές αρμοδιότητες στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες, και οργάνωση νέων θεσμών, όπως οι λαϊκές επιτροπές και οι συνελεύσεις γειτονιάς.

3.  Κεντρικό ζητούμενο για εμάς είναι η κοινωνική συνοχή. Βασικό στοιχείο για την επίτευξη του στόχου η κοινωνική αλληλεγγύη. Ο δήμος πρέπει να στέκεται δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη. Λέμε όχι στους αποκλεισμούς λόγω φτώχειας, καταγωγής, γλώσσας κλπ. Δημιουργούμε δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης με κοινωνικό παντοπωλείο, διεύρυνση των κοινωνικών δομών (παιδικοί σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού, Βοήθεια στο σπίτι,) κοινωνικό φαρμακείο-ιατρείο και στηρίζουμε δυναμικά κάθε πρωτοβουλία πολιτών που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Αντιστεκόμαστε στον κανόνα της θεωρίας του σοκ, που θέλει την κοινωνία να’ναι σε διαρκή και παρατεταμένη ανασφάλεια. Υποστήριξη και προώθηση μορφών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας με ειδική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του Δήμου. Είμαστε σταθερά αλληλέγγυοι σε κάθε καινοτόμα και συνεργατική προσπάθεια.


4.  Υποστηρίζουμε τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης. Σημαντικές πλευρές αυτής της επιλογής είναι η αντίθεση στο ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας, καθώς και όλων των δημοσίων εκτάσεων και του φυσικού πλούτου της χώρας από το ΤΑΙΠΕΔ, γιατί αυτά ανήκουν στο λαό και πρέπει να αποτελέσουν βάση για την δημοτική ανάπτυξη, μέσα από ένα ενιαίο σχεδιασμό. Πιστεύουμε ότι η διαχείριση όλων των υπηρεσιών (καθαριότητα, εκπαίδευση, ύδρευση κλπ) και του φυσικού πλούτου πρέπει να είναι υπό τον άμεσο έλεγχο του δήμου.


5.    Στις προτεραιότητές μας είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας στον δήμο (όχι απολύσεις) καθώς και η ορθολογική και παραγωγική αξιοποίηση όλου του διαθέσιμου υπαλληλικού δυναμικού, προς όφελος των δημοτών. Βάζουμε τέρμα στις ελαστικές σχέσεις εργασίας στα ρουσφέτια και στις κατ' εξαίρεση προσλήψεις. Οργανώνουμε τις υπηρεσίες και προχωρούμε στην στελέχωσή τους βάσει οργανογραμμάτων που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του δήμου και της τοπικής κοινωνίας. Διαμορφώνουμε τοπικό σχέδιο απασχόλησης, σε συνδυασμό με την υποστήριξη και τη συμμετοχή των παραγωγικών δυνάμεων του δήμου.


6.   Επιδίωξη μας το να γίνει ο δήμος στρατηγείο για την αειφόρα ανάπτυξη της περιοχής μας. Αξιοποιούμε την συσσωρευμένη εμπειρία για την διαχείριση των απορριμμάτων με άξονα την ανακύκλωση (Διαχωρισμό στην πηγή, ανάκτηση υλικών, κομποστοποίηση, αξιοποίηση, ταφή υπολειμμάτων) με σταθερή θέση ενάντια στην καύση απορριμμάτων. Στόχος μας θα’ναι, δήμος καθαρός όπου τα απορρίμματα είναι ευκαιρίες κι όχι προβλήματα. Εφαρμόζουμε νέα πιλοτικά προγράμματα ανακύκλωσης τα οποία προωθούνται για εφαρμογή . Επενδύουμε σαν δήμος στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας με κύριο στόχο την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου του δήμου με την παράλληλη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων .


7.   Ο δήμος θα έχει απόλυτη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση, θα προστατεύει και θα διαχειρίζεται με ηθικό και νόμιμο τρόπο και το τελευταίο ευρώ των πολιτών .Βάζουμε τέλος στις απευθείας αναθέσεις. .Οργανώνουμε την ταμειακή και την οικονομική υπηρεσία με σύγχρονα πρότυπα. Αξιοποιούμε κάθε ευρώ χωρίς νέους φόρους στους δημότες. Οι προϋπολογισμοί του δήμου γίνονται μετά από διαβούλευση με τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή φορέων και πολιτών. Συμμετέχουμε ενεργά στον διεκδικητικό αγώνα της αυτοδιοίκησης για απόδοση των παρακρατηθέντα πόρων και την αλλαγή του μοντέλου χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης .


8.   Επιμένουμε στην προστασία, την ανάδειξη αλλά και τη δημιουργία νέων δημόσιων χώρων, στη διάθεση των δημοτών. Θεωρούμε σημαντική υποχρέωση του νέου δήμου την προστασία των ακτών από τη διάβρωση, και τον καθαρισμό τους , καθώς και την προστασία των υδροβιότοπων. Oι περιοχές φυσικού κάλλους του δήμου, σε συνδυασμό με μορφές πρωτογενούς παραγωγής μπορεί να αποτελέσουν δυναμικό στοιχείο ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό θα συνδράμουμε κάθε προσπάθεια για την οργάνωση αναβάθμιση και προβολή της πρωτογενούς παραγωγής. Ο δήμος πρέπει να είναι πρωταγωνιστής στην κοινή προσπάθεια με τους παράκτιους δήμους για την απορρύπανση του Θερμαϊκού.


9.  Τα μεγάλα ζητήματα στην ποιότητα ζωής που απασχολούν τους δημότες του νέου μας δήμου (νερό, μετακινήσεις και ασφάλεια πεζών, οδοποιία, σχολική στέγη, πάρκα και παιδικές χαρές, πρόληψη εγκληματικότητας κλπ) πρέπει να λύνονται χωρίς καμιά από τις κοινότητες που αποτελούν το νέο δήμο να νοιώθει αδικημένη.

Η παράταξη μας θεωρεί ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη από ευρείες συσπειρώσεις που επιδιώκουν τη σύνθεση των απόψεων. Αυτό και πράττουμε. Συγκροτούμε μια λαϊκή συμμαχία με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου μας , ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο που προέρχονται ή ανήκουν.  Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι λαϊκές συμμαχίες έχουν τη δυναμική να αλλάξουν τα πράγματα.

Με τη βοήθεια, τη στήριξη και την συμμετοχή όλων των κατοίκων του Δήμου μας, θα προσπαθήσουμε σύντομα να επικαιροποιήσουμε την προγραμματική μας πρόταση, που θα’χει σαν αιχμές την δημοκρατία, την αποκέντρωση, την καινοτομία, την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, την προστασία των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας. Με υποδομές για την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, και τεχνικές υποδομές στα διαμερίσματα και τις γειτονιές με σύγχρονες κοινωνικές υπηρεσίες για όλους τους πολίτες. Με ένα νέο και ουσιαστικό τρόπο αυτοδιοίκησης που θα αντικαταστήσει το παλιό και φθαρμένο μοντέλο διοίκησης.

Είμαστε σίγουροι ότι η πρόταση αυτή θα ανατροφοδοτείται συνεχώς από τους ενεργούς πολίτες, με την ελπίδα ότι θα οδηγεί σε κοινές δράσεις, με απτά αποτελέσματα, για ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.