Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Τι απαντάει η Κίνηση Πολιτών Επανομής για την κεραία

Άμεση, ήταν η αντίδραση της Κίνησης Πολιτών Επανομής στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα η διοίκηση της «Αναγέννησης» Επανομής αναφορικά με την κεραία κινητής τηλεφωνίας που τοποθετήθηκε στο γήπεδο. Και όπως επισημαίνει: «Η αλήθεια για την κεραία θα έπρεπε να ειπωθεί πριν αποφασιστεί η τοποθέτησή της».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης με τίτλο «Η άποψή μας για την κεραία», έχει ως εξής:
«Από την μεριά της Κίνησης Πολιτών Επανομής θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να ανοίξουμε κανενός τύπου βεντέτα με τον σύλλογο της Αναγέννησης, ο οποίος σε τελευταία ανάλυση είναι και δικός μας σύλλογος, ούτε να ανοίξουμε έναν πόλεμο ανακοινώσεων-απαντήσεων σε κάθε τι που δημοσιοποιεί ο άλλος. Επειδή διαφαίνεται όμως, από τις ερωτήσεις που μας θέτει η διοίκηση της Αναγέννησης, ότι οι θέσεις μας δεν έγιναν κατανοητές, θα δώσουμε μια και καλή, τις εξηγήσεις που χρειάζονται.
Δεν αμφισβητούμε την νομιμότητα της κεραίας, ούτε και τις άδειες που έχει προσκομίσει η Cosmote. Όμως και στις Σκουριές νόμιμες είναι οι εγκαταστάσεις εξόρυξης χρυσού, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους κατοίκους να διαμαρτύρονται για την οικολογική καταστροφή που γίνεται εκεί. Επομένως η νομιμότητα όταν προκαλεί οικολογική ρύπανση ή καταστροφή δεν είναι ηθικά «καθαρή» και δεν διασφαλίζει την κοινωνική αποδοχή.
Θα πρέπει να έχουμε όλοι κατά νου ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όντας ιδιωτικές, θέτουν σαν πρώτο στόχο την αύξηση των κερδών τους. Οι μεσο-μακροπρόθεσμες συνέπειες που μπορεί να προκαλεί η ακτινοβολία των κεραιών στην δημόσια υγεία αποδεικνύεται ότι δεν είναι μέσα στην λίστα των ανησυχιών τους. Και η πολιτεία φαίνεται να διασφαλίζει σε προτεραιότητα τα δικά τους συμφέροντα μέσα από το νομικό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει. Τελικά, είναι δική μας η ευθύνη, των πολιτών, μέσα από την κινητοποίηση μας, να περιφρουρήσουμε την υγεία μας και αυτή των παιδιών μας από τις επιπτώσεις των κεραιών.   
Η αλήθεια για την κεραία θα έπρεπε να ειπωθεί  πριν αποφασιστεί η τοποθέτηση της. Γιατί ενώ η Αναγέννηση εισπράττει τα χρήματα του ενοικίου, άλλοι είναι αυτοί που δέχονται σε 24ωρη βάση την ακτινοβολία της κεραίας. Δεν είναι λογικό να ανησυχούν? Δεν είναι σωστό και δίκαιο να έχουν και αυτοί λόγο για την αποδοχή ή όχι της κεραίας?
Η κεραία αυτή φαίνεται να είναι πιο ισχυρή από κάθε άλλη που υπάρχει μέσα στον οικισμό. Είναι συγκρότημα 12 κεραιών που εκπέμπουν συνεχώς σε 3 διαφορετικές συχνότητες. Λόγω της ισχύος τους αυτές οι κεραίες θα έπρεπε να είναι εκτός οικισμού. Αν η ακτινοβολία της κεραίας είναι η αιτία να ζημιωθεί η υγεία έστω και ενός παιδιού, τότε σε καμιά περίπτωση δεν αξίζουν τα χρήματα που μπαίνουν στο ταμείο της Αναγέννησης.
Όσον αφορά τα όρια ασφάλειας και τις μετρήσεις πίσω από τις οποίες νομίζετε ότι αποδεικνύεται το δίκιο σας. Την τελευταία 15ετία τα όρια ασφαλείας άλλαξαν τρεις φορές προς τα κάτω και η τάση είναι να μειωθούν περισσότερο, παρά τις προσπάθειες συγκράτησης από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Επίσης κάθε κράτος μπορεί να βάλει τα δικά του όρια ασφαλείας γι`αυτό και υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Το σημαντικό όμως είναι ότι οι μετρήσεις που γίνονται και τα όρια ασφαλείας που μπαίνουν,  αφορούν μόνο τις άμεσες θερμικές συνέπειες της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και όχι τις μακροπρόθεσμες βιολογικές. Επομένως ό,τι μετρήσεις και να καταγραφούν, ό,τι μηχάνημα μετρήσεων και να τοποθετηθεί, δεν μπορεί να πείσουν για την ακινδυνότητα αυτής της κεραίας.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα για το αν και κατά πόσο είναι επικίνδυνη η ηλεκτρομαγνητική, μη ιονίζουσα ακτινοβολία και ποιες είναι οι βιολογικές συνέπειες της. Οι έρευνες που έχουν γίνει παγκοσμίως βγάζουν αντιφατικά αποτελέσματα. Προκειμένου λοιπόν να προστατευτεί ο πολίτης από συνέπειες που θα αποδειχτούν μελλοντικά, υιοθετείται η αρχή της προφύλαξης και της ελαχίστης έκθεσης, δηλαδή παίρνουμε τα μέτρα μας από τώρα ώστε να είμαστε από τη μεριά της ασφάλειας. Η αρχή αυτή έχει υιοθετηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και έχει ενσωματωθεί στο κοινοτικό δίκαιο. Γι`αυτό λοιπόν και μείς λέμε σήμερα ότι αυτή η κεραία ισχύος πρέπει να μεταφερθεί έξω από τον οικισμό ώστε να προλάβουμε πιθανές βιολογικές κυρίως συνέπειες που δεν διασφαλίζει καμιά μέτρηση που προτείνεται.
Οποιαδήποτε άλλη σύνδεση με εκλογές, πολιτική εκμετάλλευση, κτλ, που μας αποδίδετε είναι αστειότητες και καμιά σχέση δεν έχουν με μας.
Το πώς θα χειριστούμε το θέμα με την Cosmote, τι μέτρα και τρόποι πίεσης  θα χρησιμοποιηθούν, αφήστε σε μας να το αποφασίσουμε. Νομίζουμε όμως ότι η διοίκηση της Αναγέννησης θα πρέπει να πάρει θέση, μετά τα τελευταία γεγονότα, και με  δεδομένη την άρνηση της τοπικής κοινωνίας για την τοποθέτηση αυτής της κεραίας μέσα στο γήπεδο. Θα είναι λάθος να το παραβλέψετε και να αντιμετωπιστεί ο κόσμος μονόπλευρα, πεισματικά και εχθρικά.
Προσωπικές αντιπαραθέσεις δεν πρόκειται να κάνουμε, ούτε στοχοποιούμε σαν κίνηση πολιτών, πρόσωπα, επαγγελματίες η μαγαζιά.
Ο κανιβαλισμός ένθεν κακείθεν είναι μακριά από τις δικές μας αντιλήψεις και σημάδι έλλειψης πολιτισμού. Από την πλευρά μας θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να μην διαιρεθεί η κοινωνία και να μην διαρραγούν οι κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των συνδημοτών μας.
Νομίζουμε ότι θα συμφωνήσετε με αυτή την τακτική. Κάθε άλλη προσωπική επιθετική επιλογή που μπορεί να κάνει κάποιο μέλος μας ή μη, δεν μας εκφράζει και δεν καλύπτεται από την ΚΠΕ και δεν ευθύνεται γι` αυτήν. 
                        

 Κίνηση Πολιτών Επανομής» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.