Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Στη Θεσσαλονίκη των πολιτικών δολοφονιών

πηγή: εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής
Μαρτυρίες, έγγραφο υλικό, ντοκουμέντα, αδημοσίευτες μέχρι σήμερα φωτογραφίες φωτίζουν έξι πολιτικές δολοφονίες που συγκλόνισαν τη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του 20ού αιώνα. Ο έμπειρος δημοσιογράφος και ακαταπόνητος ερευνητής Σπύρος Κουζινόπουλος ανοίγει και πάλι τους «φακέλους» των δολοφονιών του βασιλιά Γεωργίου του Α', του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, του ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ, πρώην υπουργού, Γιάννη Ζεύγου, των βουλευτών της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη και Γιώργου Τσαρουχά και του νεαρού Γιάννη Χαλκίδη στο βιβλίο του «Οι μεγάλες πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ιανός».

Ο συγγραφέας «ζωντανεύει» μέσα από τις σελίδες του κάποιες από τις πιο ταραγμένες περιόδους της Νεοελληνικής Ιστορίας. Η εμπεριστατωμένη του έρευνα και το πλήθος των στοιχείων που φέρνει στο φως, συνθέτοντας κομμάτι κομμάτι το παζλ αυτών των πολιτικών εγκλημάτων, δεν αφαιρεί τίποτε από τη γλαφυρότητα και τη ροή της αφήγησης, με αποτέλεσμα το ανάγνωσμα να είναι προσιτό στο ευρύ κοινό και απολαυστικό.
Σενάρια αποπροσανατολισμού
Οι επισημάνσεις του Σπύρου Κουζινόπουλου στον πρόλογο της έκδοσης αφενός έχουν ενδιαφέρον αφετέρου δίνουν το στίγμα και αυτού που ακολουθεί: «Κοινό στοιχείο που προκύπτει από τη διερεύνηση όλων αυτών των πολιτικών εγκλημάτων ήταν οι συντονισμένες προσπάθειες που είχαν καταβληθεί για τη συγκάλυψη των δολοφόνων αλλά πρωτίστως των ηθικών αυτουργών εκείνων των δολοφονιών. Και τα σενάρια που είχαν εξυφανθεί για τον αποπροσανατολισμό των ανακρίσεων και την απόκρυψη των δραστών και των εμπνευστών, λες κι είχαν αντιγραφεί με το ίδιο ξεθωριασμένο καρμπόν».
Ο Σπύρος Κουζινόπουλος δίνει τη δική του ερμηνεία περί των αιτιών που έκαναν τη Θεσσαλονίκη θέατρο πολιτικών δολοφονιών, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τις «λαμπρές σελίδες αγωνιστικής Ιστορίας» που είχε να επιδείξει η βορειοελλαδική πρωτεύουσα τις πρώτες δεκαετίες από την απελευθέρωσή της. «Ιδρύθηκε το 1909 ο Εργατικός Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης, η γνωστή Φεντερασιόν, που αποτέλεσε τη μήτρα γαι την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, {...} στη Μακεδονία αναπτύχθηκε το καπνεργατικό κίνημα {...}. Τέλος, στη Θεσσαλονίκη, ρίχτηκε τις πρώτες κιόλας μέρες της υποδούλωσης της χώρας από τους ναζί, ο σπόρος της αντίστασης κατά των χιτλερικών επιδρομέων».
«Οσο προχωρούσα στη διερεύνηση των πολιτικών δολοφονιών που διαπράχθηκαν στη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα, διαπίστωνα έκπληκτος ότι σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις υπήρξε ένα πλήθος απίθανων συμπτώσεων που αυτά τελικά, κι όχι η επιδεξιότητα ή η καπατσοσύνη των αστυνομικών αρχών, ήταν που οδήγησαν στον εντοπισμό των δολοφόνων. Και δίχως εκείνες τις συμπτώσεις, ίσως να μη γινόταν ποτέ γνωστή η ταυτότητα των δραστών», καταλήγει ο ερευνητής.
Info: Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, στις 19.00 στο βιβλιοπωλείο του «Ιανού» (Αριστοτέλους 7). Για την έκδοση θα μιλήσουν ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος, ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, Μάκης Βοϊτσίδης, και ο ιστορικός-καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ Βασίλης Γούναρης.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα κάνουν σύντομες παρεμβάσεις η Καίτη Τσαρουχά, κόρη του δολοφονημένου από τη χούντα βουλευτή της Αριστεράς Γιώργου Τσαρουχά, ο Στέλιος Παπαθεμελής, τ.υπουργός-συνήγορος του Γρ. Στακτόπουλου στην πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας Πολκ, ο δικηγόρος Κώστας Χορομίδης, που υπήρξε συνήγορος πολιτικής αγωγής στις πολιτικές δολοφονίες Λαμπράκη, Χαλκίδη και Τσαρουχά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.