Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Διαμαρτυρία κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού της Θεσσαλονίκης

Διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της ΕΥΑΘ ΑΕ, στην Εγνατία, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι της εταιρείας και το συντονιστικό πολιτών και φορέων «SOSτε το νερό». Την κάθετη αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση εξέφρασαν και δήμαρχοι του νομού. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη διοργάνωση από το ΤΑΙΠΕΔ τής σημερινής παρουσίασης των οικονομοτεχνικών στοιχείων της ΕΥΑΘ ΑΕ σε υποψήφιους αγοραστές, που διεξήχθη σε ξενοδοχείο της πόλης.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν στα χέρια πανό ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, ενώ στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας, το συντριβάνι μπροστά από τη ΔΕΘ «ντύθηκε» με δεσμίδες χαρτονομισμάτων σε μια κίνηση διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής.
Σε ένδειξη συμπαράστασης στην κινητοποίηση έξω από την ΕΥΑΘ συμμετείχαν κόμματα της αριστεράς, κινήσεις, δημοτικές παρατάξεις, συνδικάτα, απολυμένοι της Coca Cola, καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, σχολικοί φύλακες σε διαθεσιμότητα, κ.ά.
Αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση δήμαρχοι του νομού
Την κάθετη αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ ΑΕ, εναντίον της οποίας υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις και ψηφίσματα από τα δημοτικά τους συμβούλια, εξέφρασαν από την πλευρά τους και δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης, που έσπευσαν στο ξενοδοχείο, όπου γινόταν η παρουσίαση του ΤΑΙΠΕΔ.
Συγκεκριμένα, το παρών έδωσαν οι δήμαρχοι Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπαγκογλίδης, Ευόσμου- Κορδελιού Στάθης Λαφαζανίδης και Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, αλλά και ο αντιδήμαρχος Θέρμης Σωκράτης Φάμελλος.
Εκ μέρους των δημάρχων μίλησε -και με την ιδιότητα του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας- ο κ. Δανιηλίδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι σε όλη τη Ελλάδα -πλην Αθηνών και Θεσσαλονίκης- η ύδρευση και αποχέτευση είναι αποκλειστική ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης θα υπάρξουν νομικά ζητήματα και ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις από πλευράς δήμων, αφού τμήματα των δικτύων της ΕΥΑΘ είχαν κατασκευαστεί από αυτούς.
Όπως είπε, τα τμήματα αυτά είχαν παραχωρηθεί μόνο επειδή οι εταιρείες ήταν δημόσιες.

Οι δήμαρχοι ανέφεραν, τέλος, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ζητά την παραχώρηση της ΕΥΑΘ ΑΕ, παρότι αρχικά είχε αφεθεί να εννοηθεί ότι η πώλησή της ήταν μνημονιακή υποχρέωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.