Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Αρχίζουν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις

Aρχίζουν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις του 2014, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά όλα τα εμπορικά καταστήματα χωρίς κανέναν περιορισμό, όπως αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), που απέστειλε σε όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας εγκύκλιο με οδηγίες και διευκρινίσεις.

Συγκεκριμένα, οι έμποροι και οι υπεύθυνοι των εμπορικών καταστημάτων πρέπει να προσέξουν τα εξής:
1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική.
2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης επιτρέπεται αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι.
3. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.
Αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες
Στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Ειδικότερα, για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.
Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση.
Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι με το άρθρο 19 ν. 3769/2009 καταργήθηκε η απαγόρευση των προσφορών στο χρονικό διάστημα των 30 ημερών πριν τις εκπτώσεις και η κατάργηση αυτή διατηρήθηκε και στο νέο πλαίσιο του ν. 4177/2013.
Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, στο διάστημα που μεσολαβεί, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενεργούν προσφορές, που στο μυαλό του καταναλωτή λειτουργούν εισαγωγικά ως «προπομπός» της κύριας περιόδου των τακτικών εκπτώσεων.
Διευκρινίσεις για το Κυριακάτικο άνοιγμα
Αναφορικά, με το ερώτημα εάν η πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων που θα ανοίξουν τα καταστήματα, συμπίπτει με την 12η ή με την 19η Ιανουαρίου, η Νομική Υπηρεσία της ΕΣΕΕ διευκρινίζει τα εξής:
Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 εδάφιο α ν. 4177/2013, η λειτουργία των μικρών καταστημάτων επιτρέπεται:
• «την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των χρονικών περιόδων της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του παρόντος νόμου».
Παρεπόμενα, σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 ν. 4177/2013:
«Επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές τέσσερις φορές το χρόνο, ως εξής:
α) Τακτικές εκπτώσεις
β) από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και
γ) από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου».

Από τις παραπάνω διατάξεις συνάγεται με ασφάλεια ότι η χρονική περίοδος των χειμερινών τακτικών εκπτώσεων έτους 2014 έχει ως εναρκτήρια ημέρα την Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου και ως τελευταία ημέρα την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου. Η Κυριακή, 12 Ιανουαρίου είναι εκτός αυτής της χρονικής περιόδου, ενώ η πρώτη Κυριακή εντός αυτής είναι η 19η Ιανουαρίου.
«Κατ' ακολουθία, όλα τα εμπορικά καταστήματα χωρίς κανένα περιορισμό, θα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά, την Κυριακή 19η Ιανουαρίου», διευκρινίζει η ΕΣΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.