Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι στους δήμους της Θεσσαλονίκης

Τα ονόματα πιθανών υποψηφίων δημάρχων, που ακούγεται ότι ετοιμάζονται να κατέλθουν στις προσεχείς δημοτικές εκλογές στους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, δημοσίευσε η εφημερίδα «Καρφίτσα», σε ρεπορτάζ των Χρύσας Κυριακού και Βαγγέλη Στολάκη. Τέσσερις μήνες πριν την προσφυγή στις κάλπες και τα επιτελεία των δημοτικών παρατάξεων δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους ενόψει του ερχόμενου Μαϊου.
Ο Ιανουάριος αναμένεται να είναι ο μήνας των ανακοινώσεων για την κάθοδο στις εκλογές και τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου. Νυν δήμαρχοι αλλά και πρώην, επικεφαλής αντιπολιτεύσεων αλλά και νέα πρόσωπα αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να προχωρήσουν στις σχετικές ανακοινώσεις και να ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος για το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η «Καρφίτσα» δημοσίευσε ονόματα υποψηφίων δημάρχων των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είτε έχουν προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις, είτε βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου. Ορισμένοι υποψήφιοι έχουν… βιαστεί να ανακοινώσουν τις προθέσεις τους, ενώ υπάρχουν και αυτοί που ακόμη βολιδοσκοπούν ή περιμένουν να δουν τις προθέσεις των αντιπάλων τους.
Στο δήμο Θεσσαλονίκης σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του σημερινού δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Όπως έχει γράψει και η «Κ» στο παρελθόν από πλευράς «Πρωτοβουλίας» επιδιώκεται ένα άνοιγμα τόσο στη νεολαία, όσο και το χώρο της Κεντροδεξιάς. Για το λόγο αυτό οι στενοί συνεργάτες του Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και οι… «υπαρχηγοί» Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Ανδρέας Κουράκης έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και επαφές με ανθρώπους που θα μπορούσαν να στελεχώσουν το νέο ψηφοδέλτιο της παράταξης. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον δυο εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι έχουν αποφασίσει να μην «κατέβουν» εκ νέου υποψήφιοι. Οι ίδιοι εκφράζουν μάλιστα δημόσια τη διαφωνία τους για τον τρόπο με τον οποίο διοικεί ο Γιάννης Μπουτάρης αλλά και την εικόνα που παρουσιάζει η παράταξη στο εσωτερικό της. Ανακοινώσεις πάντως δεν αναμένονται πριν το τέλος Ιανουαρίου. Την υποψηφιότητα Μπουτάρη πάντως θα στηρίξει και το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά.
 Ο διάδοχος Γκιουλέκα
Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο μετά την απόσυρση του Κώστα Γκιουλέκα τρία φαίνεται πως είναι τα φαβορί για υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, με τους δυο ωστόσο τουλάχιστον δημόσια να σχολιάζουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να διεκδικήσουν το δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για τους Σταύρο Καλαφάτη, Γιάννη Ιωαννίδη και Στράτο Σιμόπουλο. Ο πρώτος, ο οποίος θεωρείται «απειλή» από τους ανθρώπους του Μπουτάρη, φέρεται να επικαλείται τις φιλικές σχέσεις που διατηρεί με το γιο του δημάρχου και αρνείται να κατέλθει υποψήφιος. Ορισμένοι βέβαια αναφέρουν στην «Κ» πως «ήδη ο Σταύρος έχει ξεκινήσει να κάνει συζητήσεις και με στελέχη του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο και πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο εάν το κόμμα τον υποχρεώσει να είναι υποψήφιος». Ο δεύτερος μόλις το περασμένο Σάββατο σε δράση της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ νομού Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους ως «Γιάννης Ιωαννίδης, βουλευτής Θεσσαλονίκης, όχι υποψήφιος δήμαρχος» ενώ τέλος ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων φαίνεται πως δηλώνει παρών, εάν συνεκτιμήσει κάποιος την αντιπολιτευτική διάθεση που έχει επιδείξει απέναντι στο Γιάννη Μπουτάρη αλλά και πρόσφατη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ όπου σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι δεν αρνείται καμία μάχη στη ζωή του, αν αφορά τη Θεσσαλονίκη. Από την «Ομάδα Δημιουργίας» ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν στελέχη που θα επιθυμούσαν να ηγηθούν συνδυασμού, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο λόγος για τον Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου, την Άννα Ευθυμίου και τον Χάρη Αηδονόπουλο. Οι δυο πρώτοι μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει σχετική νύξη σε συνεργάτες τους ή την Μητροπολίτου Ιωσήφ 8, ο δε τρίτος από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου αλλά και μέσα από την αρθρογραφία του έχει αφήσει να εννοηθεί πως «όλοι είναι εν δυνάμει υποψήφιοι δήμαρχοι».
 Στο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν
Όπως σχολιάζουν στην «Κ» στελέχη της Κουμουνδούρου οι σκέψεις για κάποια προβεβλημένη προσωπικότητα εγκαταλείπονται, και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν μετά τις 15 Ιανουαρίου, οπότε και θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Ήδη πάντως η αυτοδιοικητική παράταξη της Κουμουνδούρου στήνεται εξ’ αρχής με σχετικές συζητήσεις, συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις, ενώ καθοριστικός αναμένεται να είναι και ο ρόλος του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, που σήμερα ηγείται του συνδυασμού. Δεν αποκλείεται να είναι ο ίδιος ξανά υποψήφιος δήμαρχος, ενώ ακούγεται και το όνομα του σημερινού βουλευτή Τάσου Κουράκη.
Βέβαιη, θεωρείται η κάθοδος στις εκλογές του δημοσιογράφου Χρήστου Μάτη και επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες-Οικολογία στην Πράξη» όπως και της Μαρίας Ιωαννίδου, που σήμερα είναι κοινοτική σύμβουλος της παράταξης του Στέλιου Παπαθεμελή στο δεύτερο δημοτικό διαμέρισμα. Τη σκέψη της διεκδίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης φαίνεται πως εγκαταλείπει η βουλευτής των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» Χρυσούλα Γιαταγάνα, η οποία στο παρελθόν είχε προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Υποψήφιος δήμαρχος έχει δηλώσει πως θα είναι και ο Γιώργος Κοζακίδης, δημοτικός υπάλληλος αλλά και ο Γιάννης Κουριανίδης.
Υποψήφιος δήμαρχος με τη στήριξη του ΚΚΕ αναμένεται να είναι ο Γιάννης Δελής, ωστόσο για την ίδια θέση ακούγεται και το όνομα του πρώην βουλευτή του κόμματος Γιάννη Ζιώγα.
Από την πλευρά του, ο Μάκης Στεργίου δεν έχει «ανοίξει» ακόμα τα χαρτιά του, ενώ για τον κεντρικό δήμο του νομού ακούγονται επίσης τα ονόματα του Δημήτρη Κούβελα, γιου του πρώην δημάρχου Σωτήρη, του πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου, του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Ζορπίδη και της Εύας Καϊλή. Ο πρώην υπουργός Σπύρος Βούγιας, που φερόταν ως υποψήφιος δήμαρχος, αναμένεται να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της «πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη». Μέσα στο Γενάρη τέλος, αναμένεται να γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις από τη Χρυσή Αυγή με τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο να έχει «κλειδώσει» για το δήμο Θεσσαλονίκης. Τέ-λος, την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε πρόσφατα και ο Φώτης Μπίμπασης, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που επιδιώκει όμως τη στήριξη των Οικολόγων-Πράσινων.

Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης
Στο δήμο Αμπελοκήπων- Μενεμένης ο νυν δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας θα είναι εκ νέου υποψήφιος έχοντας απέναντί του τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, προερχόμενο από το χώρο του ΠΑΣΟΚ (αν και δηλώνει ανεξάρτητος), Γιώργο Κυριλλίδη. Υποψήφιος θα είναι και ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών της διοίκησης Κυρίζογλου, Γιώργος Καζαντζίδης.  Από το ΚΚΕ φέρεται να προκρίνεται ο Γιάννης Κατσαρός, ενώ από το ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Αριστερά και τη Χρυσή Αυγή, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Δήμος Δέλτα
Στο δήμο Δέλτα στο τραπέζι των υποψηφιοτήτων έχει πέσει πολλάκις το όνομα του γιου του αείμνηστου δημάρχου Νικόλαου Γιουτίκα, Κώστα Γιουτίκα, ο οποίος πολύ πιθανό θα διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο με τη στήριξη της ΝΔ. Υποψήφιος ακούγεται ότι θα είναι από τον ίδιο χώρο και ο Μίμης Φωτόπουλος. Από το ΠΑΣΟΚ παίζει το όνομα του πρώην δημάρχου, Γρηγόρη Ουζούνη ενώ ο Σπύρος Σταματάκης φαίνεται πως κάνει πίσω. Υποψήφιος δήμαρχος έχει δηλώσει και ο επιχειρηματίας Άρης Καράμπας, ενώ έντονα ακούγεται και το όνομα του Αλέξανδρου Διαμαντόπουλου, περιφερειακού συμβούλου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Δήμος Νεάπολης Συκεών
Στο δήμο Νεάπολης -Συκεών υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος θα έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Υποψηφιότητα έχει ανακοινώσει επίσης ο Βασίλης Μιχαηλίδης, πρώην αντιδήμαρχος της διοίκησης Δανιηλίδη. Στο τραπέζι έχει πέσει επίσης το όνομα του πρώην δημάρχου Νεάπολης, Νάκη Λαδόπουλου, ο οποίος το… σκέφτεται. Η ΝΔ θα στηρίξει εκ νέου τον σημερινό επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Δημήτρη Ζιγκερίδη, ενώ από το ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται το όνομα της Ελευθερίας Χατζηγεωργίου, η οποία ήταν υποψήφια βουλευτής. Από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» υποψήφιος αναμένεται να είναι ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, Κώστας Κυζιρίδης και από τη Δημοκρατική Αριστερά το στέλεχος του κόμματος και δημοτικός σύμβουλος, Σωτήρης Σιωμάδης.

Δήμος  Χαλκηδόνας
Στο δήμο Χαλκηδόνας ο σημερινός δήμαρχος, Γιάννης Μπίκος, φαίνεται πως αποχωρεί από τη διεκδίκηση του δήμου ενώ είναι πολύ πιθανό να παρέχει στήριξη στον πρώην δήμαρχο Αγίου Αθανασίου, Άρη Αραμπατζή. Ιδιαίτερη κινητικότητα έχει επιδείξει και ο πρώην δήμαρχος Χαλκηδόνας, Παναγιώτης Δαϊκούδης, αλλά και ο πρώην δήμαρχος Κουφαλίων, Γιάννης Τσουκνιδάς.

Δήμος Βόλβης
Στο δήμο Βόλβης μετά την αποχώρηση του πρώην δημάρχου, Δημήτρη Γαλαμάτη τα πράγματα δείχνουν να ξεκαθαρίζουν με την υποψηφιότητα του νέου δημάρχου, Διαμαντή Λιάμα και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης μετά την παραίτηση του Γ. Φραντζή, Δημήτρη Στοϊτσα, γιο του πρώην δημάρχου Αγίου Γεωργίου. Υποψήφια θα είναι και η Βασιλική Πολυζωίδου, προερχόμενη από το χώρο του ΚΚΕ.

Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη
Στο δήμο Πυλαίας –Χορτιάτη υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο σημερινός δήμαρχος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος θα στηριχθεί από το χώρο της ΝΔ. Απέναντί του αναμένεται να βρεθούν οι:  Νίκος Νυφούδης (προερχόμενος από το χώρου του ΠΑΣΟΚ και στηριζόμενος από τη Δημοκρατική Αριστερά), Απόστολος Αντωνούδης (από το ΣΥΡΙΖΑ) και Οδυσσέας Μάιτα (από το ΚΚΕ).

Δήμος Λαγκαδά
Στο δήμο Λαγκαδά η μοναδική επίσημη υποψηφιότητα είναι αυτή του δημάρχου, Γιάννη Αναστασιάδη, υποψηφιότητα που αναμένεται να στηρίξει η ΝΔ μετά την ανακοίνωση του βουλευτή Σάββα Αναστασιάδη, ότι θα παραμείνει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο πρώην δήμαρχος, Γιάννης Καραγιάννης, πολλά από τα στελέχη του έχουν προσχωρήσει στην παράταξη του σημερινού δημάρχου, αναμένεται να είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αν και υπάρχουν ορισμένοι που τον πιέζουν για διεκδίκηση εκ νέου του δημαρχιακού θώκου. Από το χώρο του ΠΑΣΟΚ ο πρώην δήμαρχος Ασσήρου, Γιάννης Ράβναλης θα είναι και πάλι υποψήφιος.

Δήμος Ωραιοκάστρου
Στο δήμο Ωραιοκάστρου ο πρώην δήμαρχος Μυγδονίας και σημερινός επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Αστέριος Γαβότσης έχει δηλώσει και επίσημα την κάθοδο του στις εκλογές του ερχόμενου Μαϊου. Μοναδικός αντίπαλος του κ. Γαβότση αναμένεται να είναι ο σημερινός δήμαρχος Δημήτρης Σαραμάντος ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ο περιφερειακός σύμβουλος, Χάρης Αποστολίδης. Ο πρώην δήμαρχος, Νίκος Μπάτος, αν και φαίνεται πως επιθυμεί διακαώς μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα, το πιο πιθανό είναι να συμπράξει με άλλο υποψήφιο δήμαρχο και να του παράσχει στήριξη. Από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη κάποιο όνομα.

Δήμος Καλαμαριάς
Στο δήμο Καλαμαριάς ο σημερινός δήμαρχος, Θεοδόσης Μπακογλίδης θα διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Από το χώρο της ΝΔ η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη με τον πρώην «εκλεκτό» της, Χάρρυ Κλυνν να πάει μάλλον σπίτι του. Από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος θα είναι ο πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Λαμτζίδης.

Δήμος Θερμαϊκού
Στο δήμο Θερμαϊκού ο νυν δήμαρχος Γιάννης Αλεξανδρής έχει ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του ενώ υποψήφιος θα είναι και ο πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας, Γιάννης Μαυρομάτης. Ο αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Τσαμασλής αναμένεται να ανακοινώσει τις προθέσεις εντός των ημερών (μέσα στο πρώτο 15ημερο του Ιανουαρίου). Από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται το όνομα του Παναγιώτη Ερμείδη ενώ από το χώρο του ΚΚΕ υποψήφια θα είναι και πάλι η Ντίνα Μώραλη.

Δήμος Θέρμης
Στο δήμο Θέρμης ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος που θα στηριχτεί από το ΠΑΣΟΚ, θα είναι εκ νέου υποψήφιος, την ώρα που στο «γαλάζιο» στρατόπεδο αναζητούν τον διάδοχο του πρώην υποψηφίου δημάρχου, Νίκου Βεζυρτζή, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί μια νέα υποψηφιότητα για τον δημαρχιακό θώκο.  Στο τραπέζι έχουν πέσει τόσο το όνομα του περιφερειακού  συμβούλου από το Τριάδι, Κωνσταντίνου Πάλλα όσο και της πρώτης σε σταυρούς δημοτικής συμβούλου της παράταξης Βεζυρτζή, Μαριάννας Καπουσούζη. Από το χώρο του ΚΚΕ υποψήφιος θα είναι ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης.

Δήμος Παύλου Μελά
Στο δήμο Παύλου Μελά σίγουρες υποψηφιότητες είναι του σημερινού δημάρχου, Διαμαντή Παπαδόπουλου και του πρώην δημάρχου Πολίχνης, Κώστα Θεοδωρίδη. Ο πρώην δήμαρχος Σταυρούπολης, Σάββας Σερασίδης, που ανήκει πλέον στη ΔΗΜΑΡ, έχει δηλώσει ότι δίνει τόπο στα νιάτα. Η ΝΔ θα στηρίξει εκ νέου την υποψηφιότητα του Δημήτρη Δεμουρτζίδη, ενώ ο Γιάννης Μοσχούλας,  έχει ανακοινώσει και επίσημα ότι θα διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο.

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου
Στο δήμο Κορδελιού- Ευόσμου υποψήφιος θα είναι και πάλι ο σημερινός δήμαρχος, Στάθης Λαφαζανίδης, ο οποίος αναμένεται να στηριχθεί από τη ΝΔ με κύριο αντίπαλο τον επίσης προερχόμενο από το χώρο της ΝΔ, Πέτρο Σούλα. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη με τον Απόστολο Καφαρίδη να μην ασχολείται εκ νέου και ορισμένα στελέχη του να δείχνουν μια προτίμηση στην παράταξη του Πέτρου Σούλα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει και πάλι τον Ανέστη Βασιλειάδη. Ο «εκλεκτός» του ΚΚΕ όπως όλα δείχνουν θα είναι ο Λεωνίδας Ναθαναηλίδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.