Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

«4 γυναίκες μιλούν για τον Ν. Καζαντζάκη»

Με την ευκαιρία του «έτους Καζαντζάκη», που έχει ανακηρυχτεί το 2017, το ΔΗΠΠΑΚΥΘ του δήμου Θερμαϊκού διοργανώνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα λογοτέχνη με τίτλο «Έτος 2017 – Νίκος Καζαντζάκης, το αποτύπωμα του σήμερα». Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 22 Μαίου, ώρα 7μ.μ., στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη, στη Ν.Μηχανιώνα, θα πραγματοποιηθεί ομιλία της Ερωφίλη Καλαϊτζάκη με θέμα «4 γυναίκες μιλούν για τον Ν. Καζαντζάκη» 

Η πρώτη του σύζυγος η Γαλάτεια Καζαντζάκη, γράφει ένα μυθιστόρημα με τον τίτλο Άνθρωποι και Υπεράνθρωποι (1957), στο οποίο μυθοποιεί μεν επιλεκτικά την κοινή τους ζωή, στην ουσία όμως κρίνει το έργο του ως εγκεφαλικό και ανεπαρκές.
Ακολουθεί η κρητικής καταγωγής Λιλή Ζωγράφου - στη σχεδόν παρθενική εμφάνισή της στα γράμματα - με τη βιογραφία Νίκος Καζαντζάκης. Ενας τραγικός (1960 [1959]), μια βιοπαθογραφία του Καζαντζάκη με φροϋδικές καταβολές. Η Ζωγράφου είναι η μόνη που δεν γνώρισε προσωπικά τον Καζαντζάκη.
Έπεται η Ελλη Αλεξίου (αδελφή της Γαλάτειας): η βιογράφος αφηγείται από την προοπτική του «μέσου ανθρώπου» ορισμένα περιστατικά και χαρακτηριστικά ανέκδοτα από τα χρόνια που έζησε μαζί με τον Καζαντζάκη στα οποία διαφαίνεται η αμφίθυμη σχέση της (δυσαρέσκεια και θαυμασμός) με τον γοητευτικό άντρα της αδελφής της.

Τελευταία η βιογραφία της Ελένης Καζαντζάκη, της δεύτερης συζύγου του Καζαντζάκη με τον τίτλο Νίκος Καζαντζάκης, Ο Ασυμβίβαστος. Βιογραφία βασισμένη σε ανέκδοτα γράμματα και κείμενά του (1977). Πρόκειται για μια βιογραφία που φιλοδοξεί να δώσει την επίσημη «εγκεκριμένη» ζωή του συγγραφέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.