Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Ο Πρόεδρος τη;ς Δημοκρατίας στο Βυζαντινό Μουσείο

Τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017 και ώρα 19:00 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση «Ο βυζαντινός κόσμος» του Ηλία Κοντοζαμάνη. Τα εγκαίνια θα τελέσει η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.

Στην έκθεση παρουσιάζεται η προσωπική ζωγραφική προσέγγιση ενός ιστορικού αφηγήματος μιας χιλιόχρονης αυτοκρατορίας, της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στους πίνακες που εκτίθενται ζωντανεύουν με δάνεια πραγματικά πρόσωπα, ιστορικές προσωπικότητες των χρόνων του Βυζαντίου: αυτοκράτορες και αυτοκρατόρισσες, άρχοντες και πριγκίπισσες, στρατηλάτες, φιλόσοφοι και πατριάρχες, επιστήμονες, ιστορικοί, γιατροί, αλλά και ψαράδες, βαρκάρηδες, χαλκοπράττες.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 62 ζωγραφικά έργα σε λάδι και τέμπερα.
Διάρκεια έκθεσης: 8 Μαΐου έως 2 Ιουλίου 2017

Ποιος είναι ο Ηλίας Κοντοζαμάνης
Ο Ηλίας Κοντοzαμάνης γεννήθηκε στην Καλαμάτα με καταγωγή από τον Πελεκάνο (Πέλκα) της επαρχίας Βοΐου του νομού Κοzάνης. Πήρε πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθησε το δικαστικό κλάδο. Σήμερα είναι Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής Kατάρτισης και Επιμόρφωσης Κατεύθυνσης Διοικητικής Δικαιοσύνης
στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.
Με τη zωγραφική ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία ερασιτεχνικά. Από το 1981 άρχισε να zωγραφίζει αγιογραφίες και πορτρέτα του φαγιούμ χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές.
Ατομική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη (Casa Bianca) Ιούλιο-Αύγουστο 2014
με θέμα “Αγιογραφίες & Πορτρέτα του Φαγιούμ” και ομαδικές, στη Νέα Υόρκη
τον Φεβρουάριο του 2015 και στο Κέντρο Ρωσικού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη
“Έλληνες & Ρώσοι Αγιογράφοι”.

Τμήμα της έκθεσης “Ο Βυζαντινός Κόσμος” παρουσιάστηκε στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης τον Σεπτέμβριο του 2016, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του 2016 και στο Πάύλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Μεντρεσέ Τζαμί) στη Βέροια.

Έργα του υπάρχουν στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου της Περιστεράς του νομού Θεσσαλονίκης, στη Μονή Λυγιάς του νομού Ηλείας, στη Μονή Τιμίου Προδρόμου στη Γορτυνία του νομού Αρκαδίας, στη Μονή Βαρσών στην Τρίπολη,
στον ιερό ναό Παλαιάς Βρύσης του νομού Μεσσηνίας και σε ιδιωτικές συλλογές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.