Σάββατο 6 Μαΐου 2017

N. Βούτσης: "Ανασύσταση της ιστορικής μνήμης του λαού"

«Σιγά-σιγά να φέρνουμε τα πετραδάκια της ανασύστασης της ιστορικής μνήμης του λαού μας στις πραγματικές τους διαστάσεις» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, εγκαινιάζοντας χώρο μνήμης για την αντιδικτατορική δράση στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το οποίο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ήταν γνωστό ως το  «κολαστήριο» της ΚΥΠ και στο οποίο βασανίστηκαν άγρια από τα όργανα του καθεστώτος, συλληφθέντες, αντιδικτατορικοί αγωνιστές.

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται και από τη Βουλή και από φορείς για να αναδειχθεί η ιστορική μνήμη του λαού και να έρθουν στην επιφάνεια στοιχεία του παρελθόντος που δεν είχαν περιληφθεί «στο εθνικό ιστορικό αφήγημα», αλλά και για βοηθηθούν οι νέες γενιές για να απαντήσουν, όπως έκαναν οι παλαιότερες με τους αγώνες τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία, στις σημερινές προκλήσεις. Υπογράμμισε ότι «το τέλος της δικτατορίας, αποτελεί επί της ουσίας και τέλος του εμφυλίου στην Ελλάδα» και χαρακτήρισε «ανιστόρητο», «ηθικά και πολιτικά και συνταγματικά κολάσιμο» και «εντελώς εκτός τόπου και χρόνου», «οποιοδήποτε αφήγημα θέλει να μας επαναφέρει σε εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις, συγκρούσεις και διχασμούς».
 «Αυτή η μόνιμη έκθεση αποτελεί μια ακόμη ψηφίδα, που έρχεται να προστεθεί στο μωσαϊκό της ιστορικής περιόδου 1967-1974. Ειδικότερα, η δημιουργία χώρου μνήμης στη Θεσσαλονίκη αποτελεί αναγνώριση της συμβολής όσων με την αντιδικτατορική δράση τους κατάφεραν να δημιουργήσουν ρωγμές στο - φαινομενικά μόνο - αρραγές καθεστώς τρόμου» είπε ο πρόεδρος της Βουλής. 
Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε ονομαστικά στους δολοφονημένους αντιδικτατορικούς αγωνιστές Βασίλη Μπεκροδημήτρη και Γιάννη Χαλκίδη, όπως και στον βουλευτή της ΕΔΑ, Γιώργο Τσαρουχά (ο οποίος υπέκυψε μετά από τον άγριο βασανισμό που υπέστη μέσα στο κτίριο), καθώς και στις θυσίες πολλών άλλων Ελλήνων που όρθωσαν το ανάστημα τους στη δικτατορία. Υπογράμμισε επίσης, την από δεκαπενταετίας προσπάθεια του ΣΦΕΑ (1967-74) αντιδικτατορικών αγωνιστών και φορέων για τη δημιουργία του χώρου μνήμης στο διαβόητο «χειρουργείο», όπως ονομάστηκαν τα κρατητήρια της ΚΥΠ, όπου υπέφεραν εκατοντάδες αγωνιστές «που επέλεξαν να υπερασπιστούν τα ιδανικά της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού».
«Σιγά-σιγά να φέρνουμε τα πετραδάκια της ανασύστασης της ιστορικής μνήμης του λαού μας στις πραγματικές τους διαστάσεις» είπε ο κ. Βούτσης.
«Πράγματι, η δικτατορία ήρθε σαν «ώριμο φρούτο» περίπου, επειδή ένα μεγάλο μέρος τότε του μετεμφυλιακού καθεστώτος, δεν ήθελε να αναγνωρίσει και δεν αναγνώρισε ποτέ τις εργώδεις προσπάθειες, να βαδίσει αυτός ο πληγωμένος λαός από κοινού σε καθεστώς ισονομίας, ισοπολιτείας, δημοκρατικής αναγέννησης και λαϊκής κυριαρχίας» επεσήμανε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε : «Δεν το αναγνώρισαν ποτέ και προέβησαν στο διάβημα της δικτατορίας, ως συνέχεια και ανασύσταση του εμφυλιοπολεμικού κλίματος».
«Με αυτή την έννοια, το τέλος της δικτατορίας, αποτελεί επί της ουσίας και τέλος του εμφυλίου στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Βούτσης. «Αυτή είναι η αλήθεια, ότι υπήρξε μια ισχυρή δημοκρατική τομή, η οποία ύστερα, με αγώνες, βήμα-βήμα, με συσχετισμό δυνάμεων, προσφορές και συνεισφορές από όλες τις πλευρές, έγινε δυνατόν να βάλει ουσιαστικά ταφόπλακα στο καθεστώς το εμφυλιοπολεμικό, και στη συνείδηση του κόσμου» συνέχισε ο κ. Βούτσης και υπογράμμισε: «Με αυτή την έννοια, είναι όχι μόνο ανιστόρητο και ηθικά και πολιτικά και συνταγματικά κολάσιμο, αλλά εντελώς εκτός τόπου και χρόνου, οποιοδήποτε αφήγημα που θέλει να μας επαναφέρει σε εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις και σε συγκρούσεις και διχασμούς, που οδηγούν τις μνήμες πάρα πολύ πίσω». 
Σημείωσε, ότι «το σύνολο των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου» θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική ιστορικά, αυτήν την εξέλιξη που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια αυτών των ετών μέχρι σήμερα, για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης σε όλα τα επίπεδα, για όλες τις «τομές» στη διαδρομή «αυτού του πολύπαθου λαού», για την οποία «πρέπει να είμαστε υπερήφανοι».
Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε σε νέα ερωτηματικά που προκύπτουν και θα πρέπει να απαντηθούν από τις νεώτερες γενιές, είτε για την επανεμφάνιση ακροδεξιών, φιλοφασιστικών, ρατσιστικών φωνών και δυνάμεων στην Ευρώπη, που διεκδικούν την εξουσία και «έρχονται και επανέρχονται, όχι σα φαντάσματα του παρελθόντος, αλλά σαν κραυγές από ένα μέλλον ενδεχόμενα, μιας νέας δυστυχίας και περιπέτειας», είτε και γιατί θεάματα αμφιβόλου ποιότητος έχουν εκτοπίσει τις ιστορικές εκπομπές, και πρόσθεσε ότι η προσπάθεια που καταβάλλει η Βουλή για τη στήριξη διαφόρων εκθέσεων για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης του λαού μας, βοηθά τους νεώτερους να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα. 
Νωρίτερα, ο κ. Βούτσης ξεναγήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο από τον διευθυντή του συνταγματάρχη Παναγιώτη Τζιρίτη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, αντιδικτατορικοί αγωνιστές και συγγενείς θυμάτων της δικτατορίας, μεταξύ αυτών, συγγενείς του Γιάννη Χαλκίδη, του Βασίλη Μπεκροδημήτρη, η κόρη του Γιώργου Τσαρουχά, Καίτη, η σύζυγος του  Σπύρου Μουστακλή, Χριστίνα, κ.ά..
Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εξορισθέντων Βασανισθέντων Αγωνιστών (1967-74) Κ. Μανταιός, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης,, κ.ά. .

Ο Πρόεδρος της Βουλής με την αδελφή του δολοφονημένου από τη Χούντα Γιάννη Χαλκίδη
Δ. Βίτσας: «Δημοκρατία και συναδέλφωση» θα σταθούν «φράχτης» απέναντι στο μίσος και σε νεοναζιστικές ιδέες

«Δημοκρατία και συναδέλφωση» είναι προτεραιότητες στη σημερινή εποχή και θα σταθούν «φράχτης» απέναντι στο μίσος και σε νεοναζιστικές ιδέες, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας, παρευρισκόμενος, στα εγκαίνια χώρου μνήμης της αντιδικτατορικής αντίστασης, εντός του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, τον οποίο εγκαινίασε απόψε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Ο κ. Βίτσας δήλωσε «πολύ υπερήφανος» αφενός γιατί με τη δημιουργία χώρου μνήμης για την αντιδικτατορική δράση, εντός του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης «έγινε ένα πρώτο βήμα» για να γίνει πραγματικότητα «το όνειρο των βασανισθέντων από την χούντα»,  που θα ολοκληρωθεί, όπως είπε, όταν θα γίνει και το μουσείο των αντιστασιακών της περιόδου. 
«Ο δεύτερος λόγος που είμαι υπερήφανος είναι γιατί βοήθησαν, ώστε αυτός ο χώρος μνήμης να γίνει πραγματικότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις» συμπλήρωσε ο κ. Βίτσας.
«Ρίξαμε άλλο ένα τείχος φόβου» συνέχισε ο κ. Βίτσας και κάλεσε το λαό της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα τη νεολαία να επισκεφθεί αυτό το χώρο και «να βγάλει διδάγματα» από εκείνη την εποχή και για τη σημερινή εποχή.
«Αυτή είναι άλλη εποχή, με τα δικά της προβλήματα με τα δικά της προτάγματα, αλλά θα πρέπει να ξέρει ότι, αυτή η εποχή, το πρώτο απ' όλα που χρειάζεται είναι δημοκρατία και συναδέλφωση» είπε ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε : «Και αυτή η δημοκρατία και συναδέλφωση θα σταθεί φράχτης στο μίσος από τη μια μεριά, αλλά και σε νεοναζιστικές ιδέες που με κάποιο κάλυμμα μας έρχονται ότι, δήθεν, είναι από το μέλλον, ενώ είναι από το βαθύ και βίαιο παρελθόν».
«Αφιερώνουμε σαν κυβέρνηση, σαν Βουλή, σαν Ένοπλες Δυνάμεις, αυτή τη μέρα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που ανεξάρτητα από πού ξεκίνησαν πολιτικά, έδωσαν την μάχη τους ενάντια στη δικτατορία και μπορούμε να πούμε, με άνεση σχετική, ότι σήμερα νίκησαν και ακόμα, αυτοί που ζουν μπορούν να βάλουν το δικό τους πετραδάκι και στη νέα πορεία της χώρας μας» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ρεπορτάζ του Φάνη Γρηγοριάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.