Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Σε διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης 4.600 πρόσφυγες

Το ανθρώπινο πρόσωπό της δείχνει ξανά η χώρα μας στους πρόσφυγες που παραμένουν σε καμπ και κέντρα φιλοξενίας, φροντίζοντας αυτήν τη φορά την εγκατάστασή τους σε διαμερίσματα, όπου η διαμονή τους θα είναι ασφαλής. Με τη συνδρομή των κατά τόπους δήμων και την ανάλογη προσφορά ιδιοκτητών ακινήτων, περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αιτούντες άσυλο, θα εξασφαλίσουν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, τις οποίες στερούνται εδώ και ένα ή και δύο χρόνια, από τότε που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους.

Το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες, που υλοποιούν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, προβλέπει την κάλυψη 10.000 θέσεων έως το τέλος του έτους, από τις οποίες 4.600 αφορούν τη Θεσσαλονίκη. Η εγκατάσταση των ανθρώπων αυτών σε σπίτια θα έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς σταδιακά θα κλείσουν τα καμπ και τα κέντρα φιλοξενίας, ενώ θα τονωθούν και οι τοπικές αγορές, τόσο από την ενοικίαση ακινήτων που είναι για πολλούς μήνες αδιάθετα όσο και από τα χρήματα που θα παίρνουν, αντί συσσιτίων, οι ίδιοι οι πρόσφυγες για την αγορά των προμηθειών τους.
Το νέο φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο θα διαχειριστούν οι δήμοι που θα κληθούν να αναζητήσουν διαμερίσματα, παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος ξεκαθάρισε στους αιρετούς πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα ελεύθερης αγοράς, που υλοποιείται σε εθελοντική βάση και δεν έρχεται να επιτάξει διαμερίσματα.
Αντίθετα, όπως είπε, στοχεύει στο κλείσιμο των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και τη μετακίνησή τους σε κατοικίες όπου θα μεταφερθούν αρχικά ευάλωτες ομάδες. Γι’ αυτόν το λόγο κάλεσε μάλιστα τους δημάρχους να βοηθήσουν στην υλοποίηση του προγράμματος, ούτως ώστε να βρεθούν διαμερίσματα, για να κλείσουν το συντομότερο τα κέντρα φιλοξενίας. « Όσο πιο γρήγορα βρίσκονται διαμερίσματα τόσο πιο γρήγορα θα κλείνουν τα καμπ. Ήδη έχουμε κλείσει έξι καμπ στη Θεσσαλονίκη και θα κλείσουμε και άλλα. Στο εξής ανοίγουμε σπίτια για τους πρόσφυγες, συμβάλλοντας στην ανεξαρτησία τους και την ενίσχυση της αξιοπρέπειάς τους» σχολίασε ο ίδιος.
Ενοίκιο έως και 400 ευρώ για τα διαμερίσματα
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ομάδας εργασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Ελισάβετ Ναζλή, το πρόγραμμα αιτούντων άσυλο σχεδιάστηκε με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από το 2015, αλλά άρχισε να υλοποιείται από πέρυσι. Σήμερα συνεχίζεται με σημαντικές τροποποιήσεις, αυξάνοντας τις θέσεις σε διαμερίσματα με τη συνεργασία των δήμων, καθώς πρώτος στόχος είναι καλυφθούν 10.000 θέσεις έως τα τέλη του χρόνου ή το αργότερο τον Φεβρουάριο του 2018, ενώ δεύτερος είναι να διασφαλιστούν άλλες 10.000 θέσεις υποδοχής έως το τέλος του 2018.
Σε ό,τι αφορά τα διαμερίσματα, η αυτοψία τους θα γίνεται από εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και θα ελέγχονται για την επάρκειά τους σε νερό και ρεύμα, αλλά και για την πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες, σχολεία, νοσοκομεία και αγορά. Το μέγιστο ενοίκιο ορίζεται το ποσό των 400 ευρώ για έξι μήνες, ενώ τη διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες και τις ΔΕΚΟ θα έχει ο εταίρος (δήμος). Το πρόγραμμα, εκτός από το ενοίκιο, καλύπτει τους λογαριασμούς και την επίπλωση, τα λειτουργικά έξοδα, τη μεταφορά των ωφελούμενων από τα καμπ και τις βασικές επισκευές που θα χρειαστούν τα διαμερίσματα. Τα διαμερίσματα μπορούν να διατεθούν από όλους τους ιδιοκτήτες που επιθυμούν να τα νοικιάσουν στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο θα επιλεγούν αυτά που είναι μέσα σε κατοικημένους οικισμούς και πληρούν τις προδιαγραφές για την ασφαλή διαβίωση των προσφύγων.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι όλοι οι ωφελούμενοι θα έχουν κάρτες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα έξοδά τους στις τοπικές αγορές και τις μετακινήσεις τους.
Βασική παράμετρος του προγράμματος είναι το φαγητό των προσφύγων, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό κ. Μουζάλα, από 1η Μαΐου καταργήθηκαν τα συσσίτια και πλέον δίνονται μετρητά στους πρόσφυγες, γεγονός που αυξάνει την ανεξαρτησία τους. «Στο εξής τα χρήματα θα πηγαίνουν στις τοπικές αγορές και τις τοπικές κοινωνίες, και όχι σε εταιρείες κέτεριγκ. Δεν είναι αντάλλαγμα, αλλά σε αυτές τις δύσκολες εποχές είναι σημαντικό και νομίζω ότι οι δήμαρχοι θα συνεργαστούν, γιατί το πρόβλημα θα ελαφρύνει και άλλο προς όφελος της χώρας» δήλωσε.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πληρώσει για αυτές τις 10.000 θέσεις και το υπουργείο δεσμεύτηκε να μετακινήσει αντίστοιχο αριθμό μεταναστών και προσφύγων από τα καμπ σε διαμερίσματα. «Έχοντας εμπειρία από τα προηγούμενα προγράμματα, θεωρώ ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ασφαλές από τα σπίτια. Μέσα από τις 17.000 θέσεις που καλύφθηκαν με το πρώτο πρόγραμμα το 2016 έχουμε ησυχία και καθόλου εξεγέρσεις, ενώ πλέον δίνουμε χρήματα, ποσό 400 ευρώ σε κάθε τετραμελή οικογένεια και 150 ευρώ σε κάθε μοναχικό άτομο και όχι στις εταιρείες κέτεριγκ» σημείωσε ο υπουργός.
Αυξάνει η προσφορά σε δήμους που τρέχουν ανάλογο πρόγραμμα
Θετικοί ως προς τη διαχείριση του προγράμματος μίσθωσης διαμερισμάτων εμφανίζονται οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς δηλώνουν διατεθειμένοι να συμβάλουν για να κλείσουν το συντομότερο τα καμπ προσφύγων και να ωφεληθούν οι τοπικές αγορές.
Αξιολογούν μάλιστα τα θετικά αποτελέσματα αλλά και τη μεγάλη αποδοχή από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχει το ανάλογο πρόγραμμα REACT, που υλοποιεί από πέρυσι ο δήμος Θεσσαλονίκης και στο οποίο συμμετέχουν οι δήμοι Καλαμαριάς και Νεάπολης – Συκεών. Και αυτό χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. μέσω της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Προσφέρει τη δυνατότητα ενοικίασης διαμερισμάτων, από 60 τ.μ. και άνω, ώστε να αξιοποιηθούν για την προσωρινή φιλοξενία οικογενειών και ατόμων, που έχουν ζητήσει άσυλο και με στόχο τη σταδιακή μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Ήδη στις τρεις περιοχές έχουν καλυφθεί πολλές θέσεις σε διαμερίσματα, ενώ λόγω της μεγάλης ζήτησης η προφορά αυξάνει διαρκώς, με αποτέλεσμα να εκτινάσσονται και οι τιμές των ενοικίων.
Στο δήμο Νεάπολης – Συκεών, όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι, έχουν νοικιαστεί συνολικά 26 διαμερίσματα, καλύπτοντας 144 θέσεις, ενώ κατατέθηκε αίτημα στο δήμο Θεσσαλονίκης, που είναι ο επικεφαλής εταίρος, να ανοίξουν και άλλες θέσεις υποδοχής έως το τέλος του 2017. Η διοίκηση του δήμου εξαρχής τάχθηκε υπέρ του προγράμματος, ενώ το αγκάλιασαν και οι πολίτες, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδηλωθεί διαμαρτυρίες από ενοίκους πολυκατοικιών, στις οποίες μισθώθηκαν διαμερίσματα σε οικογένειες προσφύγων. «Αυτήν τη στιγμή οι ιδιοκτήτες ανεβάζουν τις τιμές, καθώς προσπαθούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα που τους διασφαλίζει ενοίκια έξι μηνών και πληρωμένους τόσο τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ όσο και των επισκευών που θα χρειαστούν» τόνισαν στελέχη της υπηρεσίας Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης – Συκεών.
Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης έχει τονίσει επανειλημμένα πως «η μοναδική ενδεδειγμένη λύση για τη φιλοξενία των προσφύγων είναι μέσα από τα διαμερίσματα, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να συμπεριφερθούμε ανθρώπινα σε αυτές τις οικογένειες».
Τόσο ο ίδιος όσο και ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, απευθυνόμενος στους δημάρχους του νομού, τους πολίτες και τους φορείς, τους καλούν να αξιοποιήσουν αυτήν τη δυνατότητα που υπάρχει και να στείλουν για ακόμη μία φορά το μήνυμα της ανθρωπιάς, της ευαισθησίας και της φιλοξενίας.
Στην Καλαμαριά ο αριθμός των αιτήσεων έχει ξεπεράσει τις 20, καθώς το πρόγραμμα πήρε παράταση έως το τέλος του 2017, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση του δήμου του να συνεχίσει να συνεισφέρει σε κάθε δράση που θα συναποφασίζεται με τους εταίρους του REACT. «Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι διαπιστώνεται αλλαγή στην ψυχολογία του κόσμου όσον αφορά τους πρόσφυγες. Το βλέπουμε όταν γυρίζουμε στις γειτονιές που έχουμε νοικιάσει αυτά τα διαμερίσματα, όπου η τοπική κοινωνία τούς έχει αγκαλιάσει και νομίζω ότι αυτό είναι το ζητούμενο» δήλωσε σε πρόσφατη σύσκεψη της περιφερειακής ένωσης δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, (ΠΕΔ-ΚΜ) ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης.
Τα πλεονεκτήματα των προγραμμάτων
Σύμφωνα με τον ενημερωτικό οδηγό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ προς τις τοπικές κοινωνίες, τα προγράμματα μίσθωσης διαμερισμάτων έχουν σημαντικά οφέλη για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, καθώς θα λαμβάνουν ως μηνιαίο ενοίκιο έως και 400 ευρώ, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα, την κατάσταση και το σταθερό εξοπλισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης.
Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη ποσού για επισκευές που θα απαιτηθούν, ενώ προβλέπεται πλήρης αποκατάσταση τυχόν ζημιών κατά την παράδοση των διαμερισμάτων στους ιδιοκτήτες, στο τέλος του προγράμματος.
Το πρόγραμμα προβλέπει ακόμη την πρόσληψη ατόμων που θα επιβλέπουν καθημερινά τις συνθήκες διαβίωσης των ωφελουμένων και την καλή κατάσταση των διαμερισμάτων, ενώ τα συμβόλαια που θα συνταχθούν θα είναι εξάμηνης διάρκειας, ωστόσο προβλέπεται ανανέωσή τους για ένα τουλάχιστον έτος, με την προϋπόθεση συνέχισης της χρηματοδότησης του έργου από την Ύπατη Αρμοστεία.
Επιπλέον, οι λειτουργικές ανάγκες των διαμερισμάτων (λογαριασμοί θέρμανσης, ηλεκτρισμού, νερού και κοινοχρήστων) θα καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τους δήμους που θα αναλάβουν τη διαχείριση, ενώ οι πρόσφυγες που πρόκειται να φιλοξενηθούν είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οικογένειες με παιδιά, που έχουν καταγραφεί και έχουν ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές και έχουν διέλθει ιατρικού ελέγχου.
Δυο κέντρα προσφύγων μένουν στο νομό
Στο σταδιακό κλείσιμο των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και στην Κεντρική Μακεδονία προχωρά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του, θα κλείσουν 22 από τα 40 – 43 καμπ σε όλη τη χώρα και θα μείνουν 22 μικρά κέντρα κάτω των 500 ατόμων. Στο νομό Θεσσαλονίκης θα κλείσουν όλα με εξαίρεση αυτά των Διαβατών (στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου»- ΦΩΤ.) και των Λαγκαδικίων στην περιοχή του δήμου Λαγκαδά. Ειδικότερα σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας θα κλείσουν τα κέντρα της Softex, του Καβαλαρίου, του Δίον, του Δερβενίου και της Νέας Καβάλας στο Κιλκίς.

«Η Μακεδονία δέχθηκε πολύ μεγάλο βάρος και οι δήμαρχοι έβαλαν πολύ μεγάλη πλάτη στο πρόβλημα. Η τοπική αυτοδιοίκηση ανταποκρίθηκε και βγήκαμε όλοι ασφαλείς από αυτήν την πολύ μεγάλη κρίση» σχολίασε προ ημερών από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή της Μακεδονίας αδειάζει, καθώς από τις 27.000 έχουν μείνει μόνο 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αιτούντες άσυλο, από τους οποίους οι 2.000 βρίσκονται σε περιοχές της Ηπείρου.
Πηγή: Eφημερίδα «Θεσσαλονίκη» σε ρεπορτάζ της Φανής Σοβιτσλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.