Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Παραεμπόριο ψαριών στα Νέα Μουδανιά

Μεγάλες διαστάσεις τείνει να λάβει το παραεμπόριο ψαριών στο λιμάνι των Νέων Μουδανιών και οι αρμόδιοι επιχειρούν να βάλουν τάξη στην άναρχη κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τη διακίνηση αλιευμάτων στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του halkidikifocus.gr, βρίσκεται σε εξέλιξη προανάκριση από τη λιμενική αρχή της πόλης αναφορικά με τη λειτουργία πάγκων πώλησης ψαριών από μη επαγγελματίες εντός του λιμανιού ενώ ήδη η σχετική αλληλογραφία μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών έχει κοινοποιηθεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
«Άτυπη» ιχθυόσκαλα
Η απουσία ιχθυόσκαλας -δηλαδή ενός άρτια οργανωμένου χώρου που να πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος- από τα Νέα Μουδανιά, δημιούργησε διάφορα ζητήματα ως προς τις αλιευτικές και εμπορικές δραστηριότητες.
Το 1997, με απόφαση του Νομάρχη Χαλκιδικής δόθηκε η δυνατότητα διακίνησης ψαριών προκειμένου να εξυπηρετούνται οι μικροεπαγγελματίες και οι πλανόδιοι ιχθυοπώλες και για μικρές ποσότητες αλιευμάτων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του halkidikifocus.gr, η συγκεκριμένη απόφαση στηρίχθηκε στο Προεδρικό Διάταγμα 412/1994.
Δέκα χρόνια αργότερα, δηλαδή το 2007, νέο Προεδρικό Διάταγμα (79/2007) κατήργησε το προηγούμενο του 1994 και κατά συνέπεια σταμάτησε να ισχύει και η απόφαση του Νομάρχη.
Σύμφωνα με πηγές του halkidikifocus.gr, στις αρχές του μήνα, η διοίκηση του Λιμενικού Τμήματος των Νέων Μουδανιών ενημερώθηκε εγγράφως –ύστερα από σχετικό αίτημά της- από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής ότι δεν υφίσταται ιχθυόσκαλα και συνεπώς στο χώρο όπου διακινούνται τα αλιεύματα εντός της λιμενικής ζώνης δεν τηρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές. Έτσι, ξεκίνησε η διενέργεια προανάκρισης ενώ τα σχετικά έγγραφα κοινοποιήθηκαν και στη Δικαιοσύνη.
Με βάση τις ίδιες πηγές, οι αρμόδιες αρχές διερευνούν τη νομιμότητα της δραστηριότητας λιανικής πώλησης αλιευμάτων σε πάγκους που στήνονται μεταμεσονύκτιες ώρες όταν στο χώρο αγκυροβολούν αλιευτικά σκάφη και ξεφορτώνουν ψάρια και διάφορα άλλα αλιεύματα.

Λόγω της μη λειτουργίας ιχθυόσκαλας, επιτρέπεται μόνο η χονδρική πώληση προϊόντων θάλασσας από επαγγελματίες αλιείς σε ιχθυοπώλες και με τα απαιτούμενα παραστατικά. Αντίθετα απαγορεύεται αυστηρά η άσκηση υπαίθριου λιανικού εμπορίου. Στόχος των αρχών είναι να μην φτάνουν και διακινούνται ψάρια και οστρακοειδή άγνωστης προέλευσης και αμφιβόλου ποιότητας από τη στιγμή που δεν υπάρχει υγειονομικός έλεγχος όπως συμβαίνει στους οργανωμένους χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.