Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Γιορτάζεται σήμερα η γενέθλια ημέρα της Ν.Μηχανιώνας

Γιορτάζεται σήμερα Κυριακή 14 Μαΐου, η γενέθλια ημέρα της Νέας Μηχανιώνας, 95 Χρόνια από την ίδρυσή της (1922-2017), με τίτλο «η Οδύσσεια στο Αιγαίο προς Ν. Μηχανιώνα». Το πρόγραμμα θα είναι διπλό και θα περιλαμβάνει εκτός από την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων το πρωί και μουσικοχορευτική παράσταση  το βράδυ στο θεατράκι των Πεύκων.

Το πρόγραμμα του Εορτασμού  των 94 Χρόνων από την ίδρυση της Ν. Μηχανιώνας  (1923-2017) είναι το εξής:
Την Κυριακή, 14 Μαΐου 2017 και ώρα 10.00 π.μ., στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη
θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μαργαρίτη Ευαγγελίδη.
Την ίδια ημέρα, στις 8.30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο (Πεύκα) της Ν. Μηχανιώνας, θα πραγματοποιηθεί η μουσικοχορευτική παράσταση της εκδήλωσης “H Οδύσσεια στο Αιγαίο προς Ν. Μηχανιώνα” 95 Χρόνια από χθες (1922-2017).

Μια  πολιτιστική εκδήλωση μνήμης μ’ αφορμή την επέτειο των 95χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, για να αποτίσουμε  φόρο τιμής στην Μικρά Ασία και τον πολιτισμό της και μία ευκαιρία πολιτισμικής ένωσης με τη σύγχρονη πόλη της Ν. Μηχανιώνας.
 Αφηγητές,  χορευτές, τραγουδιστές, όλοι εθελοντές, θα μας ταξιδέψουν στους τόπους καταγωγής μας, στην καθημερινή  ζωή των προγόνων μας, την εποχή πριν το διωγμό, όταν  ζούσαν και βίωναν ευτυχισμένοι στην παλιά τους πατρίδα, το τραγούδι και το χορό τους, τα έθιμά και τις συνήθειες τους, πριν πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. Θα μας γεννηθούν  θύμησες εκείνων των εποχών, του πολιτισμού και της κουλτούρας από την πατρίδα που χάθηκε αλλά δεν ξεχάστηκε. Θα αντιληφθούμε ότι η σημερινή πρόοδος του τόπου μας οφείλεται στη ψαροσύνη και ναυτοσύνη εκείνων των γοητευτικών ανθρώπων.
 Υπεύθυνη  για την έρευνα, την καλλιτεχνική επιμέλεια και την υλοποίηση της εκδήλωσης, η Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Θεοδώρα Σταμίδου, υπάλληλος του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. του Δήμου Θερμαϊκού.
 Στην  εκδήλωση θα συμμετέχει η χορευτική ομάδα του Κ.Α.Π.Η.  Ν. Μηχανιώνας.
 Την όλη παράσταση θα συνοδεύσει,  σε παραδοσιακούς μικρασιάτικους  ρυθμούς από τις αλησμόνητες πατρίδες, ο Ιωάννης Μακάριος με το βιολί του. Θα ακουστούν παλιές ηχογραφήσεις του 1919 έως το 1926, ζωντανά στο τραγούδι η Ευαγγελίνα  Βασιλού και στην αφήγηση η Ελένη Παπαδάκου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.