Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Διαβούλευση, μετά από πρόταση της «Συμπολιτείας» για το δημοτικό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού

«Πυροσβεστικά», λειτούργησε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» στη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού και με πρόταση του επικεφαλής της, Σπύρου Κουζινόπουλου, η διοίκηση του κ. Μαυρομάτη απέσυρε προσωρινά την εισήγηση που είχε παρουσιάσει για τη σύναψη δανείου ύψους 3.632.00,00 ευρώ από το Ταμείο Παρασκαταθηκών & Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να αντικατασταθούν όλοι οι λαμπτήρες φωτισμού του Δήμου με LED.

Δεδομένου ότι για να εγκριθεί η σύναψη του δανείου απαιτούνταν απόλυτη πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων (τουλάχιστον 22 στους 33) αλλά και μετά τις σοβαρές ενστάσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τους όρους προμήθειας των λαμπτήρων, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» ζήτησε να κρατηθεί το θέμα, να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες σύσκεψη του δημάρχου με τις  παρατάξεις και τεχνικούς συμβούλους για τις προδιαγραφές του έργου, ώστε να επανέλθει η πρόταση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να ψηφιστεί ομόφωνα.
«Τέτοια θέματα, όπως η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου προς τους συνδημότες μας, πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με ομοφωνία, καθώς εδώ δεν μπορούν να χωρέσουν παραταξιακές ή προσωπικές διαφορές. Και η δημιουργία καλύτερου ηλεκτροφωτισμού, πρέπει να αποτελεί ζήτημα αιχμής για το Δήμο Θερμαϊκού», είπε ο Σπ. Κουζινόπουλος,
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Τσαμασλής είχε καταθέσει στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου μία πολύ σοβαρή μελέτη της παράταξής του για τον τρόπο που πρέπει να γίνει η προμήθεια των λαμπτήρων και τις προδιαγραφές που αυτοί πρέπει να έχουν.
Παρουσιάζοντας το θέμα στην αρχή της συνεδρίασης, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης ανέφερε ότι υπάρχει στο Δήμο μας ανάγκη για την προμήθεια των λαμπτήρων LED, προκειμένου να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (κατά 66%), ενώ αναμένεται μειωμένο κόστος συντήρησης, αφενός λόγω της απλότητας λειτουργίας των νέων λαμπτήρων, (δεν απαιτούν για τη λειτουργία τους βοηθητικά εξαρτήματα, όπως στραγγαλιστικά πηνία, εκκινητές και πυκνωτές), αφετέρου λόγω του αυξημένου χρόνου διάρκειας ζωής των νέων λαμπτήρων (50.000 ώρες λειτουργίας, που αντιστοιχούν σε δωδεκαετή λειτουργία, σε σχέση με τις 8000 ώρες λειτουργίας των συμβατικών λαμπτήρων που αντιστοιχούν σε διετή λειτουργία).
Παράλληλα ο κ.Μαυρομάτης ανέφερε ότι σήμερα ο δήμος Θερμαϊκού πληρώνει κάθε χρόνο στη ΔΕΗ το ποσό των 1.600.000, που αυτό θα μειωθεί πάνω από το μισό με τους νέους λαμπτήρες, ενώ θα απαλλαγεί και από το κόστος συντήρησης των παλαιών λαμπτήρων που ανέρχεται ετησίως στα 204.000 ευρώ. Ενώ ενημέρωσε το Σώμα πως αυτή τη στιγμή οι δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου είναι 3.500.000 ευρώ για την εξόφληση των οποίων καταβάλλονται κάθε μήνα 250.000 ευρώ.

Τελικά, τόσο ο δήμαρχος όσο και οι άλλες δύο παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου (Τσαμασλής και Μώραλη) συμφώνησαν με την πρόταση του επικεφαλής της «Συμπολιτείας» και το θέμα κρατήθηκε, προκειμένου να γίνουν τις επόμενες ημέρες οι σχετικές διαβουλεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.